Την άλλη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Την άλλη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες


Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση.

«Η κυβέρνηση μετά από αίτημα και ερώτημά της, έλαβε τη σχετική εισήγηση της Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες ημέρες η επιδημιολογική εικόνα κατέγραψε επιβάρυνση, ειδικά στο νότιο τομέα Αθηνών και στους νέους σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Επανέλαβε ότι σε καταστήματα κάτω των 200 τμ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα, για 7 ημέρες, για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

Σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση), το πρόστιμο θα είναι ενιαίο, 5.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες. Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.Σε τέσσερις φάσεις ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ποιους αφορά

Tο Μαξίμου επισπεύδει τις αποφάσεις του για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και, υπό την απειλή εισβολής τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, ανοίγει περαιτέρω τη βεντάλια των έκτακτων παρεμβάσεων.

Σε ένα καλοκαίρι με ανησυχητική επιδημιολογική έξαρση και υψηλό δείκτη αβεβαιότητας, έχει αρχίσει να ωριμάζει η σκέψη να «ξεκλειδώσει» ακόμα και μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες n πρώτη φάση του σχεδιασμού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Το «ευαίσθητο» θέμα ίσως να ανοίξει για πρώτη φορά ακόμα και εντός του Ιουλίου, όμως, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», δεν θα γίνει οριζόντια για όλες τις (προς το παρόν υπό εξέταση) πληθυσμιακές κατηγορίες, αλλά αποκλειστικά για τους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων (με χρόνιες παθήσεις, αναπηρίες κ.λπ.).

Η κατηγορία αυτή απασχολεί για ευνόητους λόγους μια σειρά από κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις, γεγονός που δείχνει ότι για την ώρα διαχωρίζεται από το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκομεία). Το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα απασχολήσει σε επόμενο στάδιο μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα μετά τον 15Αύγουστο. «Πάντα γίνονται συζητήσεις και προετοιμασίες, αλλά δεν έχει «κλειδώσει» κάποια απόφαση, επιμένουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Στα κυβερνητικά κλιμάκια, υπάρχει αγωνία για να προχωρήσουν σε μελετημένες αποφάσεις χωρίς να διαταράξουν λεπτές ισορροπίες και δίχως να κινητοποιήσουν οποιαδήποτε αντίδραση, την οποία θα τροφοδοτούσε ένα αντιεμβολιαστικό κλίμα

«Δεν το συμμερίζομαι, αλλά είναι αναγκαίο» ανέφερε για το μέτρο της υποχρεωτικότητας ο καθηγητής και μέλος στην επιτροπή ειδικών Χαράλαμπος Γώγος αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού – όχι μόνο των υγειονομικών – και στον κλάδο της εστίασης.

Με δεδομένη την κατάσταση υψίστης επιφυλακής στην οποία βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, αναπροσαρμόζοντας τους σχεδιασμούς τους, αναμένεται κλιμακωτή εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας μέχρι και το φθινόπωρο, ανάλογα με τα τότε δεδομένα.

Οι ειδικοί της Επιτροπής Βιοηθικής συστήνουν στον Πρωθυπουργό μια «διαβαθμισμένη εφαρμογή» ακόμα και ως προς τη σειρά του υγειονομικού προσωπικού. Για παράδειγμα, οι ειδικοί λένε να προηγηθεί το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με τους εργαζομένους σε άλλες μονάδες.

Η νομοθετική βάση υπάρχει μέσω του νόμου 4675/2020 που επιβεβαιώνει τον εθελοντικό χαρακτήρα του εμβολιασμού αλλά προβλέπει την επιβολή υποχρεωτικότητας κατ’ εξαίρεση και υπό όρους. Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις, εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και έπειτα από γνώμη της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά οίκους ευγηρίας και υγειονομικές δομές.

Ως προς τη διαδικασία, θα δίνεται προθεσμία αρκετών εβδομάδων ώστε να προγραμματίζονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Όσοι επιμείνουν στην άρνηση θα υφίστανται συνέπειες που αναμένεται να καθοριστούν με ειδικές ρυθμίσεις. Παράλληλα, εξετάζεται να λειτουργεί ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για νέες προσλήψεις (προς τις δομές όπου θα αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα) και να αποτελεί όρο για την απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού.


Οι τέσσερις φάσεις του υποχρεωτικού εμβολιασμού:

Εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και σε μονάδες φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες: Οι αποφάσεις επισπεύδονται (εφαρμογή εντός Ιουλίου), ενώ προς ένταξη στο μέτρο είναι και το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό στις εν λόγω δομές.

Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και κλινικές: Η σχετική υπουργική απόφαση εξετάζεται να εκδοθεί εντός Αυγούστου.

Καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί: Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση, αφού αξιολογηθούν τα τελευταία δεδομένα. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών.

Στρατιωτικοί (μόνιμοι και στρατεύσιμοι), αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων. Αφορά και το προσωπικό σε ειδικές μονάδες της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ., ενώ τον Οκτώβριο θα εξεταστεί η επέκταση του μέτρου.

Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται είτε το ενδεχόμενο μετακίνησης – μετάθεσης προσωπικού σε πόστα μακριά από επαφή με πολίτες, όπου είναι εφικτό, είτε ειδικότερες ρυθμίσεις, όπως η αναστολή εργασίας. 

Στην Ευρώπη, τον δρόμο άνοιξε πρώτη η Ιταλία για τους επαγγελματίες υγείας (έχουν υπάρξει πάντως προσφυγές), ενώ παρόμοιο σχεδιασμό φέρνουν στο προσκήνιο οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, όπως n Γαλλία και η Πολωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια