Τα μανιτάρια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τα μανιτάρια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου



Ακόμη μια έρευνα, επιβεβαιώνει πως η κατανάλωση μανιταριών μειώνει κατά 45% τον κίνδυνο καρκίνου

Τα μανιτάρια τα αγαπάμε έτσι κι αλλιώς. Τα αγαπάμε γιατί δίνουν γεύση στις αναμνήσεις μας, τα αγαπάμε γιατί μας δίνουν επιλογές στα καθημερινά μας γεύματα, τα αγαπάμε γιατί μας τρέφουν υγιεινά αλλά και θρεπτικά. Πάνω απ᾽ όλα όμως τα αγαπάμε καθότι, όπως αποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες, μας προστατεύουν και μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που επισημαίνουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες των μανιταριών και επιβεβαιώνουν πως η κατανάλωσή τους αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας όταν συνδυάζεται με τις ανάλογες αντικαρκινικές θεραπείες.

Σε πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition, αξιολογήθηκε η επίδραση των μανιταριών στην εμφάνιση καρκίνου, η οποία μας δίνει πολύ αισιόδοξα μηνύματα καθώς τα πορίσματα των ερευνών αναφέρουν πως η υψηλότερη πρόσληψη μανιταριών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και μας προτρέπουν να προσθέτουμε μανιτάρια στη σαλάτα μας, στην πίτσα ή την ομελέτα μας.

Η έρευνα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αρχικά προέβησαν σε συστηματική επανεξέταση και μετα-ανάλυση 17 μελετών για τον καρκίνο που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1966-2020. Αναλύοντας δεδομένα περισσότερων από 19.500 ατόμων, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μανιταριών και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

18 γρ. μανιτάρια ημερησίως = 45% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι αυτές οι υπερτροφές ίσως να βοηθούν επίσης και έναντι του καρκίνου. Παρόλο που ορισμένα είδη μανιταριών (π.χ. βασιλομανίταρα) έχουν υψηλότερες ποσότητες του αμινοξέος εργοθειονίνη από τα λευκά μανιτάρια και τα πορτομπέλο, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ενσωμάτωναν οποιαδήποτε ποικιλία μανιταριών στην καθημερινή τους διατροφή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που έτρωγαν 18 γραμμάρια μανιταριών καθημερινά είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου.

«Τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διατροφική πηγή εργοθειονίνης, η οποία είναι ένα μοναδικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό, αλλά και ουσία που προστατεύει τα κύτταρα. Η αναπλήρωση των αντιοξειδωτικών στο σώμα μπορεί να βοηθά στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο», εξηγεί ο Δρ. Djibril M. Ba, απόφοιτος επιδημιολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Μανιτάρια και καρκίνος του μαστού

Όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου, οι ερευνητές σημείωσαν τους ισχυρότερους συσχετισμούς για τον καρκίνο του μαστού, καθώς τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά μανιτάρια έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου. Ο Δρ. Ba εξηγεί ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι περισσότερες μελέτες δεν περιέλαβαν άλλους τύπους της νόσου. Στην εξέλιξη των ερευνών, αυτή η μελέτη θα μπορούσε να αποδειχθεί βοηθητική στην περαιτέρω διερεύνηση των προστατευτικών επιδράσεων που έχουν τα μανιτάρια και στην εδραίωση πιο υγιεινών διατροφών που αποτρέπουν τον καρκίνο.

«Γενικά, τα ευρήματα αυτά παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τις προστατευτικές επιδράσεις των μανιταριών έναντι του καρκίνου. Χρειάζονται, όμως, περαιτέρω μελέτες που θα υποδείξουν καλύτερα τους μηχανισμούς που εμπλέκονται και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου που μπορεί να επηρεάζουν», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2021 και δίνει πολύ αισιόδοξα στοιχεία αλλά εμπλουτίζει και μια σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων που αποδεικνύουν πως η διατροφή και ο υγεία μας είναι αλληλένδετα, πόσο μάλλον τα μανιτάρια με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μανιτάρια και καρκίνος του προστάτη

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2019  στο International Journal of Cancer στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 36.000 άνδρες ηλικίας 40 έως 79 ετών για ένα διάστημα που ξεπερνούσε ακόμη και τις δύο δεκαετίες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως η συχνή κατανάλωση μανιταριών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Καταγράφηκαν διάφορες πληροφορίες για την υγεία τους, όπως η σωματική δραστηριότητα, το οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό και η διατροφή. Οι πληροφορίες για τη διατροφή περιλάμβαναν 39 τρόφιμα και ποτά. Οι άνδρες παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για μια περίοδο που κυμαίνεται από 13 έως 25 χρόνια.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μανιτάρια μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν μανιτάρια. Μάλιστα, οι άνδρες που έτρωγαν μανιτάρια τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά 17% χαμηλότερο κίνδυνο. Και αυτό το ποσοστό ήταν άσχετο από το πόσα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά ή κρέας είχαν καταναλώσει οι συγκεκριμένοι άνδρες.

Ιατρική και διατροφή

Πλέον είναι αποδεδειγμένο και από την επιστημονική κοινότητα αποδεκτό πως τα μανιτάρια αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας όταν συνδυάζονται με θεραπείες κατά του καρκίνου.

Τα εκχυλίσματα μανιταριών χρησιμοποιούνται στην Κίνα και την Ιαπωνία σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να μειώνουν τις παρενέργειες αυτών των θεραπειών, όπως η ναυτία και η απώλεια μαλλιών.

Επιπλέον, οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου και του ορθού που έκαναν επεμβατική θεραπεία κατάφεραν να κρατήσουν την ασθένεια σε ύφεση και δεν νόσησαν για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν λάμβαναν εκχύλισμα μανιταριού.

Επιμέλεια:
Χριστίνα Οικονομίδου, Κλινικός Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Χρυσές Συνταγές