Γιατί κάποιες μέρες το φεγγάρι είναι ορατό και κατά την διάρκεια της ημέρας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί κάποιες μέρες το φεγγάρι είναι ορατό και κατά την διάρκεια της ημέρας



Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε στο σχολείο ή και το σπίτι κατά την παιδική μας ηλικία είναι ότι ο ήλιος μας συντροφεύει κατά την διάρκεια της ημέρας και το φεγγάρι τη νύχτα. Ή μήπως όχι; 
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν μέρες που το φεγγάρι είναι ορατό ακόμη και κατά το απόγευμα, πριν ακόμη ο ήλιος δύσει. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση έχει να κάνει με τη θέση του φεγγαριού στον ουρανό. Καθώς το φεγγάρι περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη περιστρέφεται επίσης γύρω από τον ήλιο. Αυτές οι περιστροφές προκαλούν τις αντιληπτές «κινήσεις» του φεγγαριού και του ήλιου που βλέπουμε στον ουρανό. 

Και εξαιτίας αυτών, το φεγγάρι ευθυγραμμίζεται μόνο με τον ήλιο μία φορά κάθε σεληνιακό μήνα -έτσι δημιουργείται και η πανσέληνος. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι ανατέλλει ακριβώς καθώς ο ήλιος δύει και το αντίστροφο. 

Το υπόλοιπο του μήνα (που είναι περίπου 29,5 ημέρες συνολικά), δεν παρατάσσονται με ακρίβεια έτσι, πράγμα που σημαίνει ότι το φεγγάρι μπορεί να βγει πριν τη δύση του ήλιου ή μετά την ανατολή του, ανάλογα με το αν είναι πριν ή μετά την ημέρα της πανσελήνου.

Η καλύτερη στιγμή για να δείτε ένα φεγγάρι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε γωνία 90 μοιρών με τον ήλιο, δηλαδή όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο πρώτο ή στο τελευταίο τέταρτο της δημιουργίας του. Κατά τη διάρκεια του νέου φεγγαριού, όταν δεν μπορείτε να δείτε το φεγγάρι τη νύχτα είναι επειδή η φωτεινή πλευρά του βλέπει μακριά από τη Γη. Ωστόσο, το φεγγάρι εξακολουθεί να είναι «έξω» και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά είναι πολύ κοντά στον ήλιο, με αποτέλεσμα η φωτεινότητα του ήλιου να το κρύβει εντελώς.

Και υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που επιτρέπει στο φεγγάρι να είναι ορατό στο φως της ημέρας, το πόσο φωτεινό εμφανίζεται. Φυσικά, το φεγγάρι δεν εκπέμπει από μόνο του φως, αλλά αντανακλά το φως από τον ήλιο. 

Και για εμάς στη Γη, αυτό το φως εμφανίζεται πιο φωτεινό όταν ο ουρανός αρχίσει και σκουραίνει. Και το γεγονός ότι δεν μπορείτε να δείτε τα αστέρια κατά τη διάρκεια της ημέρας; Όπως επισημαίνει το Space.com, μπορείτε πραγματικά, αν κοιτάξετε αρκετά υπομονετικά.

Το φεγγάρι είναι πολύ πιο κοντά στη Γη από οποιοδήποτε από αυτά τα αστέρια (και άλλους πλανήτες), και γι’ αυτό φαίνεται πολύ πιο φωτεινό. Αλλά θα μπορούσατε να ρίξετε μια αχνή ματιά σε άλλα ουράνια σώματα, όπως η Αφροδίτη, ο Δίας, και ιδιαίτερα τα φωτεινά αστέρια, κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα από ένα δυνατό τηλεσκόπιο.