Πάνω από 800 ναυαγοσώστες φέτος σε πολυσύχναστες παραλίες – «Στόχος μας οι μηδέν πνιγμοί» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πάνω από 800 ναυαγοσώστες φέτος σε πολυσύχναστες παραλίες – «Στόχος μας οι μηδέν πνιγμοί»





Η παρουσία του ναυαγοσώστη σε παραλίες με χιλιάδες λουόμενους κρίνεται απαραίτητη κάθε χρόνο ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση σε κάθε περιστατικό. Το φετινό ποσοστό ύπαρξης ναυαγοσωστών σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκε.

Κάθε καλοκαίρι ο δήμος οφείλει να παρέχει την ασφάλεια στους λουόμενους, ιδίως στις πολυσύχναστες παραλίες με την ναυαγοσωστική κάλυψη.

Ο διευθυντής της Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Βορείου Ελλάδος και μέλος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστών Ελλάδος, Ευάγγελος Τσαμπάζης εξήγησε στο ότι οι σχολές ναυαγοσωστικής αναλαμβάνουν μέσω των δήμων να καλύψουν τις παραλίες.

Ο ίδιος συγκεκριμένα είναι υπεύθυνος για τις ακτές των δήμων Παγγαίου, Κομοτηνής, Νέστου, Αβδήρων και αναμένεται να αναλάβει και τον δήμο Αλεξανδρούπολης. «Προς το παρόν επικρατεί ησυχία καθώς οι περισσότεροι λουόμενοι πηγαίνουν στη θάλασσα τα Σαββατοκύριακα κυρίως.», δηλώνει ο κ. Τσαμπάζης.

Η κάλυψη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 50-60%.
 

Ξεκίνησε από 1 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου όπως ορίζει ο νόμος. Αυξήθηκαν επίσης οι παραλίες όπου κρίνεται αναγκαία η ναυαγοσωστική κάλυψη καθώς 750 σημεία περίπου σε όλη την χώρα χρειάζονται άτομα ενώ μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου η κάλυψη ενδέχεται να φτάσει στο 90%. Κάθε λουόμενος έχει φέτος τη δυνατότητα να επιλέξει μια παραλία με ναυαγοσώστη για ασφάλεια.

«Το 2020, σε πύργο βρίσκονταν περίπου 450 άτομα ενώ φέτος θα έχουμε σχεδόν τους διπλάσιους, δηλαδή γύρω στους 850. Μπορεί πέρσι μια παραλία να είχε έναν για παράδειγμα ενώ φέτος η ίδια να έχει 3 καθώς επεκτάθηκε και χαρακτηρίστηκε πολυσύχναστη.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς ορίζεται η πολυσύχναστη παραλία

Υπάρχει μια τριμελής επιτροπή η οποία περιλαμβάνει τους εκπροσώπους του λιμενάρχη, του δήμου και της υγειονομικής περιφέρειας. Η επιτροπή αποφαίνεται λαμβάνοντας, ενδεικτικά, υπόψη τη μέση ημερήσια προσέλευση 300 λουομένων τουλάχιστον, για κάθε παραλία με μήκος ακτογραμμής μέχρι ενός χιλιομέτρου (ομοίως και για κάθε αντίστοιχο, μετά το πρώτο χιλιόμετρο, μήκος ακτογραμμής) κατά τις περιόδους αιχμής, τυχόν ατυχήματα που συνέβησαν κατά το παρελθόν, λόγους που ανάγονται στις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

Για το έτος 2021, η επιτροπή συγκροτήθηκε εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Αυγούστου του 2020 για να αποφασίσει, κατόπιν αυτοψίας, για το φετινό καλοκαίρι.

Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι κάθε ναυαγοσώστης θα πρέπει να εποπτεύει μία έκταση 200 μέτρων προς τα δεξιά του και άλλη τόση προς τα αριστερά του. Αυτό σημαίνει ότι σε παραλία ενός χιλιομέτρου πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο εξοπλισμένοι ναυαγοσώστες. Ένας πύργος, δηλαδή και ένας ναυαγοσώστης ανά 400 μέτρα. Και το υποχρεωτικό ωράριο εργασίας είναι από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Σταθερός ο αριθμός των περιστατικών

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των περιστατικών στις θάλασσες. «Κάθε χρόνο έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 250 περιστατικά και αφορούν κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή 60 έως 80 ετών.», επισημαίνει ο διευθυντής της Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Βορείου Ελλάδος.

Τι πρέπει να προσέχετε

Οι συμβουλές είναι πολλές αλλά από τα κυριότερα σύμφωνα με τον κ. Τσαμπάζη είναι:
  • Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη θάλασσα μόνοι μας
  • Να ακούμε τις οδηγίες του σώματός μας, όταν δεν αισθανόμαστε καλά, δεν κολυμπάμε
  • Δεν τρώμε πριν το μπάνιο
  • Προτιμάμε παραλίες με ναυαγοσώστες

Υπάρχει ο εξοπλισμός;

«Σε κάθε πύργο – ο οποίος είναι ένα μικρό κέντρο υγείας- υπάρχει ένας απινιδωτής, όλο το απαραίτητο φαρμακείο κι ένα μικρό σκάφος μήκους τριών μέτρων ώστε να επέμβουμε άμεσα σε κάθε περιστατικό. Την ευθύνη για κάποια παραλία είτε την έχει ο δήμος είτε η ναυαγοσωστική σχολή που έχει αναλάβει την ασφάλεια της παραλίας. Για τον εξοπλισμό φροντίζουμε εμείς σύμφωνα και με τις οδηγίες που λαμβάνουμε.», δηλώνει.

Πρόστιμα στους δήμους για ναυαγοσώστη – «φάντασμα»

Όταν έχει οριστεί σε μια παραλία η υποχρεωτική ύπαρξη του πύργου και ταυτόχρονα του ναυαγοσώστη και ο δήμος δεν έχει καλύψει τη θέση, τότε το πρόστιμο είναι τσουχτερό. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμπάζη, το πρόστιμο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για κάθε θέση το οποίο διπλασιάζεται κάθε βδομάδα. Υπάρχει, όπως είπε, αυστηρή επιτήρηση από τους αρμόδιους.

Με απόφαση μάλιστα του Υπουργείου Εσωτερικών επιχορηγήθηκαν φέτος 120 Δήμοι της χώρας με 8 εκατομμύρια ευρώ για τη ναυαγοσωστική κάλυψη το οποίο καλύπτει περίπου το ένα τρίτο του κόστους.
«Στόχος μας οι μηδέν πνιγμοί»

Πρόκειται για ένα εποχικό και δύσκολο επάγγελμα αλλά ταυτόχρονα και ανταποδοτικό. «Σίγουρα υπάρχουν οι δυσάρεστες στιγμές αφού δεν γίνεται όλα τα περιστατικά να έχουν καλό τέλος αλλά πολλές φορές όταν βλέπεις τη χαρά του λουόμενου που έκανες μια επιτυχής διάσωση, σημαίνει πολλά για εμάς. Προσπαθούμε για το καλύτερο!», τονίζει.

«Ο στόχος όλων μας είναι οι μηδέν πνιγμοί καθώς είναι ένα 100% προβλέψιμο περιστατικό και μπορούμε να το προλάβουμε.», καταλήγει ο κ. Τσαμπάζης.

ThessToday.gr