Βρέθηκε στη Μποτσουάνα το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο - Η αξία του ξεπερνά τα 60 εκατ. δολάρια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βρέθηκε στη Μποτσουάνα το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο - Η αξία του ξεπερνά τα 60 εκατ. δολάρια



Η εταιρεία διαμαντιών Debswana που δραστηριοποιείται στη Μποτσουάνα ανακοίνωσε την ανακάλυψη πέτρας 1.098 καρατίων και την περιέγραψε ως την τρίτη μεγαλύτερη στο είδος της στον κόσμο.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Lynette Armstrong, παρουσίασε την πέτρα, η οποία εντοπίστηκε την 1η Ιουνίου, στον πρόεδρο της χώρας, Mokgweetsi Masisi.


«Αυτό είναι το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακτά η εταιρεία Debswana στα 50 χρόνια λειτουργίας», δήλωσε ο Armstrong.

«Από την προκαταρκτική μας ανάλυση θα μπορούσε να είναι η τρίτη μεγαλύτερη πέτρα ποιότητας πολύτιμων λίθων στον κόσμο. Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει εάν θα το πουλήσουμε μέσω του καναλιού De Beers ή μέσω της κρατικής εταιρείας Okavango Diamond Company. Η σπάνια και εξαιρετική πέτρα… σημαίνει πολλά στο πλαίσιο των διαμαντιών και της Μποτσουάνα», είπε και συμπλήρωσε: «Φέρνει ελπίδα σε ένα έθνος που αγωνίζεται».

Ο υπουργός ορυκτών, Lefoko Moagi, δήλωσε ότι η ανακάλυψη της πέτρας, η οποία δεν έχει ακόμη πάρει κάποιο όνομα έχει διαστάσεις 73 επί 52 επί 27 mm.



Είναι το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, μετά τα 3.106 καράτια του περίφημου διαμαντιού Κάλιναν (Cullinan) που βρέθηκε στη Νότια Αφρική στις 26 Ιανουαρίου του 1905. Πρόκειται για διαμάντι που είχε βάρος πάνω από μισό κιλό. Πήρε το όνομά του από τον Thomas Cullinan, τον διευθυντή του ορυχείου.



Παρουσιάστηκε στον βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδο τον 7ο ο οποίος και το απέκτησε. Τον Φεβρουάριο του 1908, στο εργαστήρι των Asscher το Κάλιναν κόπηκε σε 9 μικρότερα διαμάντια. Σήμερα, αν υπήρχε ακόμα, η αξία του θα ξεπερνούσε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο κομμάτι του διαμαντιού θα ονομαστεί Cullinan I, ή “Το Μεγάλο Άστρο της Αφρικής“, ζυγίζει 530.2 καράτια ή 106.04 γραμμάρια και έχει 74 πλευρές.



Τοποθετήθηκε στο βασιλικό σκήπτρο των κοσμημάτων του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Δεύτερο Μεγάλο Άστρο της Αφρικής, ή αλλιώς, το Cullinan II, πήρε τη θέση του στο μπροστινό μέρος του αυτοκρατορικού στέμματος.

Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο είναι τα 1.109 καράτια του Lesedi La Rona (που ανακαλύφθηκε στη Μποτσουάνα το 2015. Βρέθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2015 στο ορυχείο Lucara Karowe στη Βόρεια Κεντρική Μποτσουάνα, είναι το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι που ανακαλύφθηκε σε πάνω από 100 χρόνια, ζυγίζοντας ένα ρεκόρ 1,109 καρατίων. Το ίδιο το όνομα «Lesedi La Rona» σημαίνει «το φως μας» στη γλώσσα Tswana της Μποτσουάνα και σχετίζεται άμεσα με τα απίστευτα γενολογικά χαρακτηριστικά του τραχύ.

Το διαμάντι, που μετρά 65mm x 56mm x 40mm, διαθέτει εξαιρετική διαφάνεια και ποιότητα, και είναι α Τύπος ΙΙa.