Θυμός: 5 tips για να μάθετε πώς να τον διαχειρίζεστε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θυμός: 5 tips για να μάθετε πώς να τον διαχειρίζεστε




Ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εφίδρωση, σύσπαση των μυών… Νιώθειτε ότι θα «εκραγείςτε… Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που βιώνετε όταν κάποιος καταπατά τα αναίτια τα προσωπικά σας όρια, παραβαίνει τους κανόνες και τις αξίες σας, προσβάλλει ή απειλεί την αυτοεκτίμησή σας ή σας εμποδίζει να πετύχετε το στόχο σας.
Ως αρνητικό συναίσθημα, ο θυμός οφείλει να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας και να αποβάλλεται τακτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, τα αποθέματα που διαθέτει ο καθένας μας σε υπομονή και ικανότητα καταπίεσης, εξαντλούνται κάποια στιγμή, δίνοντας τη θέση τους σε ξεσπάσματα και αναίτιες εκρήξεις.

Η σωστή διαχείριση του θυμού αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Αυτές είναι 5 βασικές στρατηγικές που σας μαθαίνουν να διαχειρίζεστε το θυμό σας:

1. Παρατηρήστε τον εαυτό σας ώστε να ανιχνεύσετε τυχόν σημάδια θυμού (ένταση στη γνάθο, σύσφιξη χειλιών και προσώπου, σύντομες αναπνοές κ.ά.), να αποδεχθείτε το συναίσθημά σας και να δράσετε ανάλογα.

2. Πάρτε τον χρόνο για να κατευνάσετε την ένταση του θυμού σας προτού προβείτε σε πράξεις. Δώστε έτσι στον εαυτό σας τη δυνατότητα να επιλέξετε τον πιο σωστό τρόπο έκφρασης και να αναλογιστείτε τυχόν συνέπειες των πράξεών σας.

3. Απόφυγετε τα αυθαίρετα συμπεράσματα για τις συμπεριφορές των άλλων, που προκύπτουν όταν γενικεύετε με βάση το περιστατικό που σας έκανε να θυμώσετε.

4. Εκφράζοντας το θυμό σας, προσπαθείστε να εξηγήσετε τη θέση σας με τρόπο ήρεμο και κατανοητό για τον συνομιλητή σας. Μόνο έτσι θα πετύχετε το στόχο σας, που είναι να ακουστείτε και να λυθεί το πρόβλημα.

Vita.gr