Υπερβολική ταχύτητα: 350 ευρώ το πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Υπερβολική ταχύτητα: 350 ευρώ το πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματοςΟι μισές τροχαίες παραβάσεις αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, η οποία είναι δεν είναι «μαγκιά» αλλά επικίνδυνη, αφού αν τρέχεις με 140 χλμ/ώρα θες 110 μέτρα για να σταματήσεις!

Πολλοί θεωρούν «μαγκιά» το να τρέχουν υπερβολικά, αγνοώντας το όριο ταχύτητας που αναγράφεται στις πινακίδες κυκλοφορίας. Είναι όλοι «χεράδες» και «το έχουν» σε όλες τις συνθήκες. Τα πράγματα βεβαίως δεν είναι έτσι. 

Ακόμα και ο καλύτερος οδηγός θα χρειαστεί τουλάχιστον 110 μέτρα για να ακινητοποιηθεί από τα 140 χλμ/ώρα. Αν χτυπήσει κάποιος πεζό με 50 χλμ/ώρα, η πιθανότητα να τον σκοτώσει είναι 80%. Παράλληλα, αν δεν συμβεί ατύχημα και απλά σε σταματήσει η αστυνομία, σου κόβει πρόστιμο έως 350 ευρώ και χάνεις το δίπλωμα για 2 μήνες. Αξίζει;

Με 140 χλμ/ώρα έχεις κάνει 27 μέτρα πριν ξεκινήσεις να φρενάρειςΟ μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουμε όταν κινούμαστε με υψηλή ταχύτητα είναι πως στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν μπορούμε να φρενάρουμε εγκαίρως. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθούμε στον λεγόμενο «χρόνο αντίδρασης».

Έτσι ορίζεται το χρονικό διάστημα που θα περάσει από την ώρα που θα αντιληφθούμε το εμπόδιο μέχρι που το πόδι μας θα ξεκινήσει να πατά το πεντάλ του φρένου. Ο χρόνος αντίδρασης διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και την εμπειρία του οδηγού, αλλά κατά μέσο όρο κυμαίνεται μεταξύ 0,7 και 2 δευτερολέπτων. Όσο περνά αυτός ο χρόνος, το όχημα κινείται κανονικά.Πρέπει να προσέχουμε την ταχύτητά μας και στην πόλη, όπου καραδοκεί ο κίνδυνος να χτυπήσουμε πεζό

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα, τόσο περισσότερα μέτρα διανύει το αυτοκίνητο μέχρι να ακινητοποιηθεί. Με 140 χλμ/ώρα έχουν περάσει (στην καλύτερη περίπτωση) 27 μέτρα πριν καν αρχίσει να φρενάρει το όχημα. Αν προσθέσουμε τα 80 μέτρα που χρειάζεται ένα μέσο αυτοκίνητο για να σταματήσει από αυτή την ταχύτητα, η συνολική απόσταση ακινητοποίησης με 140 χλμ/ώρα είναι 110 μέτρα. Συγκριτικά, με 50 χλμ/ώρα, η αντίστοιχη απόσταση είναι 40 μέτρα.

Σύμφωνα με τη FIA, αν μειώσουμε την μέση ταχύτητά μας κατά 5%, συντελούμε στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων κατά 30%.

Αν χτυπήσεις πεζό με 50 χλμ/ώρα, η πιθανότητα να τον σκοτώσεις είναι 80%Ως «υπερβολική ταχύτητα» δεν πρέπει να θεωρούμε μόνο την κίνηση με απαγορευτικά τριψήφια νούμερα. Αξίζει να έχουμε ιδιαίτερη προσοχή στις κατοικημένες περιοχές, όπου οι ταχύτητες είναι κατά πολύ μικρότερες. Δεν παύουν όμως να είναι επικίνδυνες. 

Αν ένα αυτοκίνητο κινείται με 50 χλμ/ώρα και χτυπήσει πεζό, η πιθανότητα αυτός να τραυματιστεί θανάσιμα είναι 80%. Με 20 χλμ/ώρα λιγότερα, η πιθανότητα μειώνεται στο 10%.

Η ομιλία του Ιαβέρη για τον..."Βλάκα"


Οι θλιβερές στατιστικές και τα πρόστιμα

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Η υπερβολική ταχύτητα προκαλεί θανάσιμα τροχαία.

Σχεδόν οι μισές παραβάσεις αφορούν την ταχύτηταΓια το 2019, εποχές προ-lockdown, από τις σχεδόν 492.000 παραβάσεις που κατέγραψε η Τροχαία, οι 234.000, σχεδόν οι μισές, αφορούσαν ταχύτητα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το ίδιο έτος, η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα ήταν η 3η αιτία πρόκλησης ελιγμού που οδήγησε σε θανάσιμο τροχαίο ατύχημα, σε ποσοστό 18%.

Χάνεις το δίπλωμα για 2 μήνες και πληρώνεις έως και 350 ευρώΟ νούμερο 1 λόγος που χρειάζεται σύνεση στην οδήγηση είναι η ασφάλεια, τόσο η δική μας, όσο και των γύρω μας. Περνώντας στον οικονομικό τομέα, το πρόστιμο των παραβάσεων ταχύτητας δεν είναι σταθερό, αλλά εξαρτάται από τα χιλιόμετρα και τον δρόμο στον οποίον κινούμαστε.

Τα πρόστιμα της τροχαίας διαμορφώνονται ως εξής:


Ταχύτητα πάνω από το όριο / Ποινή
  • έως 20 χλμ/ώρα 40 ευρώ
  • έως 30 χλμ/ώρα 100 ευρώ
  • πάνω από 30 χλμ/ώρα
  • πάνω από 150 χλμ/ώρα σε αυτοκινητόδρομο
  • πάνω από 130 χλμ/ώρα σε ταχείας κυκλοφορίας
  • πάνω από 120 χλμ/ώρα στο λοιπό οδικό δίκτυο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες

autoagora
Δεν υπάρχουν σχόλια