Σεξουαλική δυσλειτουργία και διατροφή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σεξουαλική δυσλειτουργία και διατροφή




Η διατροφή και η σεξουαλικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Από τις περισσότερες τροφές παίρνουμε τα συστατικά που προσφέρουν στον οργανισμό μας όλα τις απαραίτητες πηγές ενέργειας. Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα είναι ορισμένα από αυτά.

Η σωστή διατροφή πέραν των θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν, προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και η παχυσαρκία αντιμετωπίζονται αισθητά. Επίσης, καταπολεμάτε  και η σεξουαλική δυσλειτουργία κυρίως στους άντρες, η οποία είναι απόρροια των χρόνιων νοσημάτων και της κακής διατροφής.


Παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλικότητα – κυρίως των αντρών 

Παχυσαρκία


Η παχυσαρκία είναι από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες. Το περίσσιο λίπος στους άντρες μειώνει την τεστοστερόνη και συμβάλει στην μετατροπή της σε οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα μειώνουν την σεξουαλική επιθυμία του άντρα.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι σύμφωνα με έρευνες οι άντρες που είναι παχύσαρκοι, δημιουργούν 3 φορές λιγότερα σπερματοζωάρια. Η παχυσαρκία εκτός των άλλων, συνδέεται και με την μειωμένη libido, αυτοπεποίθηση και κινητικότητα των αντρών.

Αγγειακή λειτουργία και δυτική διατροφή


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης, δημιουργούν βλάβη στα αγγεία. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί κατά πολύ στην δυτικού τύπου διατροφή. Αυτή η διατροφή είναι πλούσια σε σάκχαρα, πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά. Είναι μια διατροφή που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί παχυσαρκία και συμβάλει στην εμφάνιση παθήσεων. Αυτό οδηγεί στην κακή στυτική λειτουργία του άντρα οπότε, η σεξουαλική του απόδοση πέφτει.



Τρόποι να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική δυσλειτουργία μέσω της διατροφής.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν την αγγειακή λειτουργία και την κινητικότητα. Αυξάνουν τον αριθμό σπερματοζωαρίων και είναι υπαίτια για την δημιουργία των ορμονών του σεξ.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία


Εν συνεχεία, η συγκέντρωση βιταμίνης Α και C, ο ψευδάργυρος, τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την αντιληπτική libido. Ενισχύουν την των όρχεων, της υπόφυσης και των επινεφριδίων. Επίσης, αυξάνουν την τεστοστερόνη. Η κατανάλωση άπαχου κρέατος, ψαριού όπως ο σολομός και ο γαύρος, και τα οστρακοειδή πρέπει να εντάσσονται στη διατροφή όσων επιθυμούν να βελτιώσουν την στυτική τους λειτουργία.

Αργινίνη


Η αργινίνη είναι μια ουσία που θεωρείται σωτήρια για τους άντρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Τροφές πλούσιες σε αργινίνη είναι το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες και ο αστακός, οι ξηροί καρποί, τα πουλερικά, το αλεύρι, το πλιγούρι, τα ρεβύθια.

Φρούτα και λαχανικά


Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητα για την διατροφή κάποιου που επιθυμεί να έχει αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα. 
Σε έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε 25.000 άντρες, έγινε σαφές ότι τα φλαβονοειδή των φρούτων είναι σημαντικά για το αναπαραγωγικό σύστημα. Φρούτα όπως τα μούρα, εσπεριδοειδή και τα μήλα περιέχουν επαρκή ποσότητα φλαβονοειδών. 
Οι μπανάνες περιέχουν την βρομελίνη, ένα ένζυμο το οποίο ενισχύει την σεξουαλική αντοχή, την λίμπιντο και την αντρική δύναμη.

Μεσογειακή διατροφή


Η μεσογειακή διατροφή είναι ίσως η σημαντικότερη για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. 
Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις περισσότερες τροφές της μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές και ρυθμίζουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. 
Επίσης, βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, πράγμα που αποτελεί κινητήριο δύναμη για την καλή στυτική λειτουργία.

Ξηροί καρποί


Ακόμα, για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι βοηθητικοί οι ξηροί καρποί. 
Μετά από έρευνα που διεξήχθη σε 17 άντρες διαπιστώθηκε ότι, μετά από 3 εβδομάδες κατανάλωσης ξηρών καρπών ημερήσιας ποσότητας 100 γραμμαρίων, η στυτική λειτουργία τους βελτιώθηκε αισθητά. Ανέβηκε η σεξουαλική τους libido, και έρχονταν ευκολότερα σε οργασμό.

Σκόρδο


Το σκόρδο περιέχει την αλλικίνη, μια ουσία η οποία βοηθάει την ροή του αίματος στο πέος. Με αυτό τον τρόπο, το πέος παραμένει σε στύση για περισσότερο χρόνο, ενισχύοντας έτσι την σεξουαλική δραστηριότητα των αντρών.

Σε συνδυασμό με την διατροφή, η άσκηση βοηθάει αισθητά. Ενισχύει την κινητικότητα και την σεξουαλική libido. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και διατηρεί το βάρος σε επιτρεπτά επίπεδα για την αποφυγή στυτικής δυσλειτουργίας. 
Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων. Το κόκκινο κρασί είναι μια καλή πηγή και η ημερήσια ποσότητα για τους άντρες συνιστάται στα 2 ποτήρια ημερησίως.

Τέλος, πολλά είναι τα συμπληρώματα τα οποία ενισχύουν την αντρική libido, αυξάνοντας την σεξουαλική δραστηριότητα των αντρών. Για να υπάρξει όμως μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, θα πρέπει να γίνεται η διαδικασία αυτή με την συμβολή ειδικών επιστημόνων.


Πηγές
Διατροφή και σεξουαλική δυσλειτουργία – ιατροnet – 3/6/2011 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatronet.gr (Τελευταία ενημέρωση: 6/12/2020)
Η διατροφή της καλής στύσης – Δείτε τι περιλαμβάνει – ONMED – 30/4/2017 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: ONMED.gr (Τελευταία ενημέρωση: 6/12/2020)
Καλύτερη στύση και ανεβασμένη λίμπιντο με αυτά τα τρόφιμα – ygeiamou – 1/5/2020 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: ygeiamou.gr (Τελευταία ενημέρωση: 6/12/2020)
Sex: οι 7 τροφές που… εκτοξεύουν την αντοχή – IATROPEDIA – 24/11/2010 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatropedia.gr (Τελευταία ενημέρωση: 6/12/2020)
Αργινίνη κατά της στυτικής δυσλειτουργίας – itrofi – 16/9/2018 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: itrofi.gr (Τελευταία ενημέρωση: 6/12/2020)