Αιολικά πάρκα και τοπικές κοινωνίες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αιολικά πάρκα και τοπικές κοινωνίες



Οι τοπικές κοινωνίες ωφελούνται με ποικίλους τρόπους
Τα αιολικά πάρκα συμβάλουν στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη επειδή αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι τοπικές κοινωνίες ωφελούνται με ποικίλους τρόπους:

👉 Τα αιολικά πάρκα υποχρεούνται από το νόμο, να καταβάλλουν ετήσια τέλη. Το 3% των ακαθάριστων εσόδων των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες. Από αυτό, το 1% του τζίρου τους διατίθεται για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος των κατοίκων. Επιπλέον 1,7% αποδίδεται στο Δήμο για τοπικά έργα ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης για περιβαλλοντικές δράσεις. 

Σύμφωνα με το νόμο οι Δήμοι πρέπει να τα σηματοδοτούν ώστε να αναδεικνύεται η συμβολή των αιολικών πάρκων σε αυτά και να υποβάλλουν ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις στον Υπουργό ΠΕΝ και τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας και 0,3% αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο. Ενδεικτικά, το Φθινόπωρο 2017 πιστώθηκαν στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών των κοινοτήτων όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα περί τα 18 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το νομοθετημένο τέλος υπέρ των τοπικών κοινωνιών από τα αιολικά πάρκα που είναι σε λειτουργία αντιστοιχεί σε πάνω από 22 εκατ. ευρώ κάθε έτος.

👉 Περαιτέρω, κατά την κατασκευή και κατά τη διάρκεια λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου, υπάρχει εισροή εσόδων στην τοπική αγορά τα οποία προέρχονται από εργασίες και εργολαβίες κατά τη λειτουργία και την κατασκευή τους, αγορά προμηθειών και υπηρεσιών, αντισταθμιστικά έργα. Για παράδειγμα τα πρώτα 220MW που κατασκευάστηκαν στην νότια Εύβοια αποδίδουν τοπικά 3,9 εκατ. ευρώ ανά έτος χωρίς να υπολογίζονται οι άμεσες θέσεις εργασίας και άλλα έμμεσα οφέλη.

👉 Τα αιολικά πάρκα έχουν αποκεντρωμένο χαρακτήρα. Κατασκευάζονται και λειτουργούν στην επαρχία και η σχέση τους με τον τόπο που τα φιλοξενεί είναι διαρκής. Έτσι δημιουργείται κίνητρο και πίεση στις αιολικές επιχειρήσεις να καλλιεργούν την εικόνα τους και να προσπαθούν να προσφέρουν περισσότερα στον τόπο, μέσα από δράσεις εταιρικής κοινωνικές ευθύνης, όπως έργα υποδομής, ιατρική υποστήριξη, κοινωνικές υποδομές, αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά, υποστήριξη πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων και εκδηλώσεων, ενίσχυση των τοπικών παραγωγών της περιοχής με ειδικά έργα που διευκολύνουν τις εργασίες τους κ.ο.κ. Άλλες πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται είναι η διοργάνωση αγώνων δρόμου βουνού δίπλα στα αιολικά πάρκα όπως έγινε στο Παναχαϊκό, ή το Ελληνικό Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας στο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων του Καφηρέα, συνδυάζοντας έτσι τη φύση και τη θέα που προσφέρουν οι ανεμογεννήτριες με την φυσική δραστηριότητα.

👉Σημαντική είναι η συνεισφορά του αιολικού κλάδου στην απασχόληση. Η αιολική ενέργεια έχει δημιουργήσει σαφώς περισσότερες θέσεις εργασίας από άλλους κλάδους του τομέα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, και συνεχίζει να δημιουργεί νέες δουλειές. Πιο συγκεκριμένα, το 2018 η αιολική ενέργεια διατηρούσε 5.100 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένα από τα 2.849 αιολικά MW που λειτουργούσαν το τέλος του 2018, δημιούργησαν 1,8 θέσεις εργασίας.

Εκτός από τα οφέλη στις τοπικές οικονομίες, τα αιολικά πάρκα έχουν γενικότερα οφέλη και χαρακτηριστικά:

  • Μια τυπική σύγχρονη ανεμογεννήτρια παράγει ενέργεια ίση με τις ηλεκτρικές ανάγκες περισσότερων από 1.500 μέσων νοικοκυριών.
  • Μια ανεμογεννήτρια έχει διάρκεια ζωής 20 με 25χρόνια και μετά μπορεί να ανακυκλωθεί κατά 90%. Στόχος του αιολικού κλάδου είναι το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης να φθάσει το 100%.
  • Μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια εξοικονομεί ετησίως τόσο CO2 όσο εκπέμπουν περισσότερα από 2.300 αυτοκίνητα.
  • Μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια, εξοικονομεί τόση ποσότητα CO2, όση δεσμεύεται από 320.000 δέντρα
  • Συνολικά, η ενέργεια από τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα (4.114MW) αντιστοιχεί στην ηλεκτρική κατανάλωση 2.130.000 νοικοκυριών.
  • Τα αιολικά πάρκα υποχρεούνται να αποκαταστήσουν τις εκτάσεις όπου επεμβαίνουν. Επιπλέον αναδασώνουν και άλλες εκτάσεις ή εκτελούν δασοτεχνικά έργα για την προστασία των δασών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της δασικής υπηρεσίας. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν αναδασωθεί ή έχουν εκτελεστεί δασοτεχνικά έργα που αντιστοιχούν σε πάνω από 24.000 στρέμματα δασών.
  • Για κάθε MW που εγκαθίσταται, η αιολική ενέργεια “φυτεύει” περίπου 270 δέντρα, τα οποία δεσμεύουν περίπου 4 τόνους CO2/έτος (ή εκτελεί ισοδύναμα δασοτεχνικά έργα)
  • Τα 4114MW που λειτουργούσαν το τέλος του 2020 στην Ελλάδα εξοικονομούν τόσες εκπομπές CO2 όσες εκπέμπουν το 63% των επιβατικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν .
  • Μια σύγχρονη και μεγαλύτερη σε μέγεθος ανεμογεννήτρια μπορεί να αντικαταστήσει περίπου 5 παλαιότερες ανεμογεννήτριες, εξοικονομώντας έτσι χώρο.

Newsbeast