Τουρισμός: «Σπαζοκεφαλιά» τα μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή των επισκεπτών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τουρισμός: «Σπαζοκεφαλιά» τα μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή των επισκεπτών




Σε αντίθεση με πέρσι που το άνοιγμα των συνόρων της χώρας έγινε με αρκετή... ανεμελιά, φέτος στην εξίσωση μπαίνουν εμβολιασμοί, μεταλλάξεις, τεστ και φυσικά τα «μαϊμού» πιστοποιητικά που ήδη κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο.


«Πονοκέφαλο» προκαλεί σε αρχές και ειδικούς η επερχόμενη επέλαση των τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα πρωτόκολλα για την υποδοχή τους να βρίσκονται υπό εξέταση. Αν και η κίνηση προβλέπεται να μη φτάσει σε καμία περίπτωση τα επίπεδα προ πανδημίας, οι προετοιμασίες στα σύνορα και τα καταλύματα είναι πυρετώδεις.

Σε αντίθεση με πέρσι που το άνοιγμα των συνόρων της χώρας έγινε με αρκετή… ανεμελιά, φέτος στην εξίσωση μπαίνουν εμβολιασμοί, μεταλλάξεις, τεστ και φυσικά τα «μαϊμού» πιστοποιητικά που ήδη κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο.

«Οι αποφάσεις που θα κρίνουν την τύχη του τουρισμού φέτος θα ληφθούν από τα μέσα Ιουνίου και μετά», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM.


Δίχτυ ασφαλείας

Μέχρι τότε, η ενεργοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σύνορα που θα στηρίζονται στον δοκιμασμένο αλγόριθμο EVA, καθώς επίσης και τα μέτρα που λαμβάνονται στις εσωτερικές μετακινήσεις (π.χ. όσοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών για την επιβίβασή τους σε καράβια ή αεροπλάνα) συνθέτουν ένα σημαντικό «δίχτυ ασφαλείας».

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα υγειονομικό, ακτινωτό, σχέδιο διασύνδεσης των νοσοκομείων της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα για την άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Επιπρόσθετα, το ΕΚΑΒ διαθέτει 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για αεροδιακομιδές, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένο testing και δυνατότητα μετάβασης κινητών ομάδων για επιτόπιους ελέγχους.

Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι το δίχτυ αυτό δεν είναι αδιαπέραστο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 65χρονου τουρίστα που ταξίδεψε στην Ελλάδα την 29η Μαΐου με αρνητικό τεστ, όμως στο μεσοδιάστημα ανέπτυξε σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.





Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η εμβολιαστική κάλυψη στα νησιά, όπου – σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια – το ποσοστό των εμβολιασμένων έχει φτάσει το 40%.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως η περίοδος από τα μέσα Μαΐου έως τέλος Ιουνίου είναι δοκιμαστική περίοδος, υπάρχουν ακόμη πολλοί περιορισμοί κι έτσι από την αρχή οι προσδοκίες μας γι’ αυτή την περίοδο όσον αφορά το τουριστικό ρεύμα δεν ήταν ποτέ υψηλές. Ωστόσο, προϊόντος του εμβολιασμού και με τη μείωση των κρουσμάτων, «η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί».
Διαδραστικός επιδημιολογικός χάρτης και για τον τουρισμό

Σημαντική βοήθεια στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των τουριστών αναμένεται να προσφέρει ο διαδραστικός επιδημιολογικός χάρτης που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή.

Ο χάρτης θα δείχνει τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή κάθε εβδομάδα. Στα νησιά, μάλιστα, θα τα δείχνει και σε επίπεδο Δήμου. Χωρίζεται σε 4 χρώματα – επίπεδα ετοιμότητας (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHOΗ επικαιροποίηση των στοιχείων θα γίνεται με βάση επτά κρίσιμους επιδημιολογικούς δείκτες, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται ο αριθμός κυλιόμενων κρουσμάτων, ποσοστό εμβολιασμένων, αυξανόμενος ή μειούμενος αριθμός κρουσμάτων και ποσοστό θετικότητας.

Επισημαίνεται ότι στο πορτοκαλί βρίσκονται τουριστικές περιοχές όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Νάξος, η Τήνος, η Άνδρος, η Μύκονος, η Κάλυμνος, η Λέσβος και η Αττική (πλην Νήσων).

Τι θα ισχύει για τεστ και καραντίνα τουριστών από Δευτέρα


Αποφάσεις για θέματα τουρισμού πήρε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Όπως ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, η Επιτροπή αποφάσισε τα εξής, τα οποία θα έχουν ισχύ από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου:

  • Υποχρέωση για διενέργεια τεστ για την είσοδο στη χώρα σε άτομα από 6 ετών και άνω.
  • Καραντίνα 10 μέρες (από 14) σε όσους βρεθούν θετικοί.
  • Ευπρόσδεκτοι πλέον οι τουρίστες από το Μαυροβούνιο με αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • Επιτρέπονται οι ξεναγήσεις ομάδων 20 ατόμων (από 15) σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους.
Τουριστικοί προορισμοί στις περιοχές για τις οποίες χτύπησε «καμπανάκι» ο Χαρδαλιάς

Στην ενημέρωση της Παρασκευής για τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ζήτησε την προσοχή των πολιτών σε 4 περιοχές στις οποίες παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου -την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή σταθεροποίησή του.

Αυτές είναι: η Καλαμάτα, η Ρόδος, η Νάξος και η Κατερίνη.

Επιπλέον, κάτω από τον μέσο όρο όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, βρίσκονται 14 Περιφερειακές ενότητες της χώρας – ανάμεσα τους και η Λέσβος και η Σάμος. Στη Σάμο, δε, η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αναβλήθηκε από 5 έως 9 Ιουνίου λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και μη συμμετοχής των πολιτών.

Το σχέδιο για τα τεστ στους ταξιδιώτες

TUI και άλλοι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες ζητούν να γίνονται PCR τεστ σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στα νησιά.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σημαντικός αριθμός τουριστών που θα καταφτάσουν στα ελληνικά νησιά δεν θα είναι εμβολιασμένοι και θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR για να μπουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί θα χρειάζονται να εμφανίσουν στα αεροδρόμια αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι στα νησιά μας τέτοιες υποδομές σε εργαστήρια δεν υπάρχουν.

Η κυβέρνηση εξετάζει ως πιθανότερο σενάριο να συγκεντρώνονται όλα τα τεστ και να πηγαίνουν στα νησιά που έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα. Στη συνέχεια, τα τεστ θα στέλνονται με την πρωινή ή την μεσημεριανή πτήση, θα γίνεται η επεξεργασία των τεστ και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν τις απαντήσεις οι τουρίστες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.





Την ίδια ώρα, ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί και τον έλεγχο στα χερσαία σύνορα, Εύζωνος και Προμαχώνα καθώς η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα εισέρχονται τουρίστες θετικοί στον κοροναϊό.

Υπάρχει φόβος ότι αρκετοί επιτήδειοι θα χρησιμοποιήσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή «μαϊμού» τεστ.

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το μοντέλο της Σιγκαπούρης. Πρόκειται για ένα τεστ αναπνοής που γίνεται όπως το αλκοτέστ και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό με ποσοστό επιτυχίας 90%.

Νέοι κανόνες για τα ταξίδια με πλοίο προς τα νησιά

Διαθέσιμη είναι από σήμερα 4 Ιουνίου 2021 στο επιβατηγό κοινό της ακτοπλοΐας η ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας, (https://sea.travel.gov.gr/#/).

Την ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ταξιδιώτες να συμπληρώνουν πριν από την επιβίβασή τους στα ακτοπλοϊκά πλοία κατά τις μετακινήσεις τους από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.

Επίσης θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι το εν λόγω πιστοποιητικό πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν από το εκάστοτε
ταξίδι με πλοίo.

in.gr