Εξερευνώντας την Ελλάδα: Αντάρτικα σημάδια στο Πάικο οδηγούν σε υπόγειο σπήλαιο! (Βίντεο) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εξερευνώντας την Ελλάδα: Αντάρτικα σημάδια στο Πάικο οδηγούν σε υπόγειο σπήλαιο! (Βίντεο)



Για άλλη μια φορά τα μέλη της ομάδας EXPLORING GREEKS ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την εξερεύνηση ενός ακόμα σπηλαίου, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έδωσαν κάτοικοι πως στην ευρύτερη περιοχή του βουνού Πάικου υπάρχουν σπήλαια απόκρυψης ανταρτών.

Τα μέλη της ομάδας επισημαίνουν: “Πλησιάζοντας στο σημείο που μας υπέδειξαν συναντήσαμε πολύ σύντομα πάνω σε έναν μεγάλο βράχο σύμβολα απόκρυψης, όπως ένα μάτι με ακτίνες σαν του ήλιου να κατευθύνονται προς την είσοδο της σπηλιάς ένα βέλος και τον αριθμό οκτώ, τα οποία μπορεί να μην γνωρίζαμε να αποκρυπτογραφήσουμε αλλά κατάλαβε γρήγορα ότι πρόκειται για μια αντάρτικη απόκρυψη. Τα σύμβολα αυτά χάραζαν, είτε σε κορμούς δέντρων είτε σε βράχους με τις λόγχες τους, για να μπορούν να βρίσκουν γρήγορα τα εφόδια τους σε περίπτωση ανάγκης γρήγορης διαφυγής από τον εχθρό. 

Τα εφόδια αυτά μπορούσαν να ήταν έγγραφα τρόφιμα πολεμοφόδια ή και χρήματα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν σε περίπτωση που δεν μπορούσαν να επισκεφτούν την κύρια πηγή ανεφοδιασμού τους, η οποία μπορεί να βρισκόταν σε πολύ μακρινότερο σημείο αλλά και για να μην ρισκάρουν να φανερώσουν τις κύριες βάσεις τους.

Στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται χαραγμένος ένας χάρτης του εσωτερικού του με πολλές λεπτομέρειες , για το πώς είναι διαμορφωμένος ο εσωτερικός χώρος του, σε πόσα δωμάτια χωρίζεται και πόσες διόδους έχει. Παρότι στην αρχή φαίνεται ιδιαίτερα στενή η είσοδος στη συνέχεια το εσωτερικό είναι αρκετά ποιο ευρύχωρο, πράγμα που σημάνει ότι θα ήταν δύσκολο να εντοπίσει κάποιος την είσοδο αλλά και θα μπορούσε να φιλοξενήσει αρκετά άτομα σε μια επείγουσα ανάγκη.

Καταφέραμε να προχωρήσουμε και να βιντεοσκοπήσουμε για εσάς έως και τον δεύτερο θάλαμο μιας και η είσοδος στον τρίτο ήταν στενή και δύσβατη για να περάσουμε μαζί με τον εξοπλισμό μας, επιπλέον δεν είχαμε το ανθρώπινο δυναμικό που ήταν απαραίτητο για αυτό το επιχείρημα. Ως άλλη μια περιπέτεια λοιπόν περάσαμε μια υπέροχη μέρα εξερευνώντας και μαθαίνοντας την ιστορία του τόπου μας.”