Εκδηλώσεις και δράσεις στη μνήμη της Μάχης και του Ολοκαυτώματος των Βασιλικών ξεκινούν από αύριο στο Δήμο Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εκδηλώσεις και δράσεις στη μνήμη της Μάχης και του Ολοκαυτώματος των Βασιλικών ξεκινούν από αύριο στο Δήμο Θέρμης



Σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη των αγωνιστών της μάχης και του ολοκαυτώματος των Βασιλικών, διοργανώνει ο δήμος Θέρμης, αποδίδοντας φόρο τιμής στα πρόσωπα και στα γεγονότα, που παρότι άγνωστα στο ευρύ κοινό, έχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των εκδηλώσεων, η οποία έλαβε χώρα σήμερα 8/6/2021 στο εστιατόριο "Θερμαΐς" στη Θέρμη, ο δήμαρχος Θέρμης, κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε πώς τα γεγονότα της μάχης των Βασιλικών του 1821 απαιτούν 200 χρόνια μετά να αναδείξουμε τη συμβολή των Μακεδόνων Αγωνιστών στον αγώνα του έθνους για την Ελευθερία. 

Αναφερόμενος στα ιστορικά στοιχεία της μάχης και της καταστροφής των Βασιλικών, ο Δήμαρχος εξήρε τη μεγάλη σημασία της δράσης των Μακεδόνων Αγωνιστών η οποία απέβη σημαντική για την εξέλιξη του αγώνα στη νότια και Κεντρική Ελλάδα, καθώς καθυστέρησε την προέλαση των Τούρκων προς την Πελοπόννησο. 
 Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη συμβολή των Βασιλικών αλλά και των Αγωνιστών των γειτονικών περιοχών στην Επανάσταση του 1821
Στη συνέχεια ο δήμαρχος έκανε ειδική μνεία στα έργα που έχει αναλάβει ο δήμος Θέρμης για να τιμήσει το ιστορικό γεγονός. Συγκεκριμένα ο ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Βασιλικών αλλά και στο μνημείο προς τιμήν των πεσόντων Αγωνιστών το οποίο θα φιλοτεχνηθεί στο κέντρο της πλατείας από τον γλύπτη Γιώργο Tσιάρα. 

 Tο συνολικό κόστος του έργου αγγίζει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, εκ των οποίων 600 χιλιάδες θα καλυφθούν από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους του δήμου.



Κλείνοντας, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και πάλι στη μεγάλη συμβολή των Μακεδόνων Αγωνιστών στην επανάσταση, τονίζοντας πως μετά την καταστροφή των Βασιλικών τμήματα Μακεδόνων κατέφυγαν στη νότια Ελλάδα όπου και βοήθησαν με τη δράση τους τα μέγιστα την επανάσταση.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Θέρμης, κ. Αθηνά Παπαδάκη, η οποία αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις που έχει αναλάβει ο δήμος Θέρμης για να τιμήσει το ιστορικό γεγονός.


"Όλες οι δράσεις μας στοχεύουν στο να γίνει γνωστή η μάχη και το ολοκαύτωμα των Βασιλικών όχι μόνο στους γειτονικούς μας δήμους αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο δήμος μας ξεκινάει από αύριο δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν με την αγαστή συνεργασία και εκπροσώπηση όλης της κοινωνίας μας και θα διαρκέσουν ως το τέλος του 2021."

Συγκεκριμένα αύριο διοργανώνεται λαμπαδηδρομία στα Βασιλικά στην οποία θα συμμετέχουν κάτοικοι και εθελοντές με τη συνοδεία του συστήματος προσκόπων Θέρμης.

Στις 13 Ιουνίου, κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα ακολουθήσει δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βασιλικών και έπαρση σημαίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χτες με την Έκθεση "1821-2021: Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην Τοπική Ιστορία" στην οποία συμμετέχουν εκτός από τη βιβλιοθήκη του δήμου Θέρμης, άλλες 17 δημοτικές βιβλιοθήκες από τη Μακεδονία, με στόχο να αναδειχθεί ο εκπαιδευτικός ρόλος που είχαν τα γράμματα κατά την επανάσταση.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και κατά το φθινόπωρο όπου θα ακολουθήσουν μουσικοχορευτικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και αθλητικές επιδείξεις. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 12 Δεκεμβρίου ενώ παράλληλα θα εκδοθεί ένα ιστορικό βιβλίο με σημείο αναφοράς την Επανάσταση και τη μάχη των Βασιλικών με τη συμμετοχή μαθητών όλων των σχολείων του Δήμου σε διαγωνισμό. 



Υπενθυμίζεται ότι το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων είναι αναρτημένο στον ιστότοπο www.vasilika200.gr.


Τέλος, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Βασιλικών, κ. Αστέριος Καρακώττας, ο οποίος τόνισε πως η μάχη και το ολοκαύτωμα των Βασιλικών κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ιστορικά πράγματα της περιοχής αναφορικά με την επανάσταση.

Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν πέρασαν,
θα ‘ρθουν, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί.
Χρησιμοποιώντας αυτό το στιχάκι του Κωστή Παλαμά θέλω με τη σειρά μου να καταδείξω τη σημαντικότητα της μάχης των Βασιλικών η οποία αποτελεί 'παρελθόν', 'παρόν' και 'μέλλον' τόσο για την περιοχή μας όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα μας", ήταν το αρχικό σχόλιο του προέδρου της Κοινότητας Βασιλικών.

"Με τις δράσεις μας ως Δήμος Θέρμης και με τη διενέργεια των εκδηλώσεων που αναφέρθηκαν, αφήνουμε αποτύπωμα προοπτικής για τον τόπο μας. Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε τον τόπο μας. Γιατί όταν γνωρίζεις τον τόπο σου και τον γνωρίζουν και οι άλλοι, όλοι μαζί μπορούμε να τον αγαπήσουμε και αυτόν και μαζί και ολόκληρη την πατρίδα."

Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του Δήμου Θέρμης, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2021», και για την υλοποίηση τους, ο Δήμος έχει ξεκινήσει μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού. Για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, έχουν προγραμματιστεί και παράλληλες δράσεις, όπως η λειτουργία κέντρου ιστορικής πληροφόρησης και infokiosk.




Γιάννης Γκουμάκης