Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στις γονικές άδειες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στις γονικές άδειες«Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας που παρουσιάζεται σύντομα σε δημόσια διαβούλευση προωθεί την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, ενδυναμώνοντας τους εργαζόμενους», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές στο ζήτημα της γονικής άδειας.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας 2019/1158, με την οποία προχωράμε πιο πέρα από τις ελάχιστες προϋποθέσεις που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για θέματα όπως η άδεια πατρότητας», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του για τις γονικές άδειες.

Άδεια πατρότητας δύο εβδομάδων

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζεται -μεταξύ άλλων- άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δύο ημερών που ισχύει σήμερα), μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της Οδηγίας για 10 ημέρες.

«Ανεβαίνουμε έτσι στην 5η θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στη διάρκεια της άδειας πατρότητας, βελτιώνοντας κατά πολύ την επίδοσή μας. Επιπλέον, προστατεύουμε τους νέους πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, παρέχοντάς τους ανάλογη προστασία με αυτή που απολαμβάνει η μητέρα από τη σύλληψη έως και 18 μήνες μετά τη γέννα», σημείωσε.

Τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Εργασίας για τις γονικές άδειες

«Μια άλλη σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που προβλέπει γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες- και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι να γίνει το παιδί οκτώ ετών. 

Μιλάμε, δηλαδή, για ένα πλέγμα διατάξεων με καθιέρωση αδειών και δικαιωμάτων και για τον πατέρα, με το οποίο όχι μόνο εξισορροπείται ο ρόλος και των δύο γονέων στην οικογένεια, αλλά και περιορίζονται τα αντικίνητρα για την πρόσληψη γυναικών», συνέχισε ο Κωστής Χατζηδάκης.