Η υγιεινή συνήθεια που αποκτήσαμε, αλλά πολλοί άρχισαν να την ξεχνούν - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η υγιεινή συνήθεια που αποκτήσαμε, αλλά πολλοί άρχισαν να την ξεχνούν




Νέα μελέτη δείχνει ότι παρατηρείται χαλάρωση σε ένα από τα κορυφαία μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοιού.
Ο λόγος για το σωστό πλύσιμο των χεριών και ειδικά από τους υγειονομικούς.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η τακτική του πλυσίματος των χεριών έχει μειωθεί στα επίπεδα πριν την πανδημία και η συμπεριφορά αυτή αντικατοπτρίζεται και στην κοινότητα.


Ενδεχομένως πολλοί να έχουν αντικαταστήσει το πλύσιμο των χεριών με τη χρήση αντισηπτικού, ενώ το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του COVID-19 όπως και τη γρίπη και άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Στην αρχή της πανδημίας οι περισσότεροι ακολουθούσαν τις συστάσεις των ειδικών και έπλεναν τα χέρια τους τραγουδώντας μία ή δύο φορές το «Happy Birthday».

Αλλά τώρα, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων αυξάνεται και οι περιορισμοί μειώνονται σιγά σιγά, οι ερευνητές λένε ότι φαίνεται πως ξεχνάμε το πλύσιμο των χεριών.

Σύμφωνα με ένα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, η συμμόρφωση των επαγγελματιών του χώρου της υγείας στο πλύσιμο των χεριών έχει μειωθεί στα επίπεδα πριν από την πανδημία: μόλις το 51% έναντι του 90% στη μέση της πανδημίας COVID-19.

Η Rachel Marrs , συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Προγράμματος Ελέγχου Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δήλωσε στην Healthline ότι το ευρύ κοινό ακολουθεί συνήθως μετά το προβάδισμα της ιατρικής κοινότητας.

Πριν από την πανδημία, η μηνιαία συμμόρφωση με την υγιεινή των χεριών σε όλες τις μονάδες του νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Σικάγο ήταν στο μέσο όρο του 54%.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συμμόρφωση έφτασε σχεδόν στο 100% στις 28 Μαρτίου 2020 σε όλες τις μονάδες.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμμόρφωση μειώθηκε σε όλες τις μονάδες στο 51% στις 15 Αυγούστου 2020.


Από τότε είναι σε παρόμοια επίπεδα.

«Αυτό το είδος αντικατοπτρίζει την κοινότητα γενικά», είπε η Marrs. «Πολλοί από εμάς εξακολουθούν να επαγρυπνούν, αλλά σίγουρα υπάρχουν ορισμένοι από εμάς που έχουμε χαλαρώσει στο θέμα του πλυσίματος των χεριών».

Η Marrs είπε ότι προχώρησαν τη μελέτη για να εξετάσουν τη διαδικασία της μακροχρόνιας διαμόρφωσης μιας συνήθειας και να δουν αν η πανδημία ενίσχυσε την ικανότητά μας να υιοθετήσουμε μια νέα ή καλύτερη συνήθεια.

«Όλοι λένε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα συνήθεια σε 21 ημέρες, αλλά έχουμε δει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο», είπε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρακτική του πλυσίματος των χεριών ήταν αποτελεσματική και όχι μόνο στη μείωση της εξάπλωσης της COVID-19.

Η Marrs είπε ότι ο συνηθισμένος αριθμός ασθενών της γρίπης του νοσοκομείου της κυμαίνεται σε περίπου 300 έως 400 άτομα το μήνα.

Αυτό το χειμώνα, δέχτηκαν μόνο τρεις ασθενείς με γρίπη.

«Το πλύσιμο των χεριών δεν αφορά μόνο την πρόληψη της COVID. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της εξάπλωσης της μόλυνσης. Το πλύσιμο των χεριών μειώνει την εξάπλωση των αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και ασθένειες που προκαλούν διάρροια», κατέληξε.