Απεβίωσε ο εφοπλιστής ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης – Είχε δωρίσει την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Απεβίωσε ο εφοπλιστής ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης – Είχε δωρίσει την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις



Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο 10 Απριλίου ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.  
Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από 13 παιδιά. 

Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία.

Ο Ιάκωβος Τσούνης τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία έπειτα από την απόφασή του να δωρίσει το σύνολο της περιουσίας του, αξίας 23 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και 60 αποβατικά σκάφη (αμφιβίων επιχειρήσεων), στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.


Τι είπαν Πρωθυπουργός, ΠτΔ, ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ για τον μεγάλο Έλληνα ευεργέτη

«Η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της. Και όλοι σκύβουμε με σεβασμό στη μνήμη του αληθινού ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και επισημαίνει ο Πρωθυπουργός για τον άνθρωπο που έδωσε τα πάντα στην Ελλάδα: «Του ανθρώπου, που υπηρέτησε τη χώρα από τα 15 του χρόνια, πολεμώντας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Που στάθηκε δίπλα της, σταθερός και σεμνός ευργέτης, για δεκαετίες ολόκληρες. Και λίγο πριν από τη δύση της μακράς και δημιουργικής ζωής του, δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πατρίδα θα τον ευγνωμονεί για πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετά τον Έλληνα εφοπλιστή και εθνικό ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι ο Ιάκωβος Τσούνης, «εθνικός ευεργέτης, γνήσιος πατριώτης και φιλάνθρωπος, με το ήθος και τη μεγάλη προσφορά του ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφήνει στη χώρα μια σπουδαία κληρονομιά και σημειώνει ότι η απώλειά του προκαλεί θλίψη σε όλους τους Έλληνες. Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη».

Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφία του Ιάκωβου Τσούνη στο Προεδρικό Μέγαρο, από την πρόσφατη παρασημοφόρησή του με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημαντική προσφορά του στη χώρα, και ιδιαίτερα για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.