Όταν η στυτική δυσλειτουργία «δείχνει» πρόβλημα στην καρδιά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Όταν η στυτική δυσλειτουργία «δείχνει» πρόβλημα στην καρδιά





Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι δείκτης καρδιαγγειακής νόσου, υποστηρίζουν επιστήμονες, με το βλέμμα σε μια σειρά από σχετικά ερευνητικά δεδομένα.
Πολύ συχνό πρόβλημα

«Η στυτική δυσλειτουργία, η αδυναμία δηλαδή επίτευξης στύσης ικανής για σεξουαλική πράξη, είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη κατάσταση μεταξύ των ανδρών σε όλο τον κόσμο. Παρότι είναι συχνότερη η εμφάνισή της σε προχωρημένες ηλικίες, το 10% των ανδρών κάτω των 40 ετών πάσχει απ’ αυτήν. 

Σταδιακή αύξηση του ποσοστού αυτού παρατηρείται όσο οι άνδρες μεγαλώνουν. Έτσι, προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας αντιμετωπίζει το 15% του ανδρικού πληθυσμού που βρίσκεται μεταξύ 40-49 ετών, το 30% των ανδρών μεταξύ 50-59 ετών, το 40% εκείνων που διανύουν την 7η δεκαετία της ζωής τους και το 50-90% των ανδρών άνω των 70 ετών», εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Γ. Κατσένης.

Αίτια

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας σε νέους άνδρες, οι παράγοντες που κρύβονται πίσω από την πάθηση είναι ψυχολογικοί, ενώ με την πάροδο του χρόνου ενοχοποιούνται οργανικά προβλήματα. Το 70% περίπου αυτών οφείλονται σε βλάβη των αγγείων που προμηθεύουν με αίμα το πέος, ώστε να επιτευχθεί μια ικανή στύση. Η λήψη φαρμάκων, προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις, ορμονικά ή νευρολογικά προβλήματα και κακώσεις είναι υπεύθυνες για το υπόλοιπο 30%.

Δείκτης καρδιαγγειακής νόσου

Οι δόκτορες Chukwuemeka Osondu (Baptist Health South Florida), Bryan Vo (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα), Ehimen Aneni (Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai) και οι συνεργάτες τους πρότειναν την καθιέρωση της στυτικής δυσλειτουργίας ως απλό και αποτελεσματικό δείκτη της υποκείμενης καρδιαγγειακής νόσου.



Υπέθεσαν ότι η μέτρηση της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε να είναι ένα απλό αποτελεσματικό εργαλείο διαστρωμάτωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα στους νέους άνδρες οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διενήργησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 28 μελετών οι οποίες εξέταζαν τη σχέση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και των μετρήσεων καρδιαγγειακής νόσου αρχικού σταδίου.

Τι δείχνει η έρευνα

Διαπίστωσαν ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση της στυτικής δυσλειτουργίας με την εξασθενημένη ενδοθηλιακή λειτουργία (μετρούμενη με ενδοθήλιο-εξαρτώμενη αγγειοδιαστολή μέσω υπερηχογραφήματος brachial flow-mediated dilation, έναν δείκτη της ικανότητας των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώνουν) που αποτελεί ένα αρχικό σύμπτωμα της ανάπτυξης αγγειακών νόσων. Επιπλέον, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η στυτική δυσλειτουργία συσχετίστηκε με αυξημένο πάχος του έσω-μέσου χιτώνα της καρωτίδας (carotid intimal medial thickness – carotid IMT), ένα αρχικό σύμπτωμα της αθηροσκλήρωσης.

Τα ευρήματα της μελέτης – που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vascular Medicine – δείχνουν ότι οι νέοι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ύπαρξης υποκλινικής καρδιαγγειακής νόσου και θα επωφεληθούν από την υποβολή τους σε εξετάσεις για τη διερεύνησή της.



«Η παρουσία στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας που διαφορετικά δεν θα έκαναν εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας των αγγείων τους, προκειμένου να αποφύγουν σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να τους στοιχίσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στρέφονται και οι συμβουλές των ουρολόγων, για την προστασία των ασθενών τους», καταλήγει ο Δρ. Κατσένης.



Newsbeast