Πέντε λόγοι υγείας για να νηστέψετε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πέντε λόγοι υγείας για να νηστέψετε
Νηστεία ονομάζεται η αποχή από την τροφή. Οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαιότητα. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την αποχή από ορισμένες τροφές με τη θέλησή μας, ιδίως για θρησκευτικούς λόγους.
Η νηστεία αποτελεί ανατολική συνήθεια. Προκειμένου να ετοιμαστούν οι πιστοί για τη συμμετοχή τους σε θρησκευτικές τελετές ή για να τιμήσουν ή για να εξιλεώσουν κάποιον Θεό έπρεπε να απέχουν από κάποιες τροφές. Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι Αιγύπτιοι είχαν ανακαλύψει τα οφέλη της νηστείας για την υγεία.

 Από αυτούς, η συνήθεια της νηστείας πέρασε στους Ελληνες και στους Εβραίους, από τους οποίους την υιοθέτησαν αργότερα οι Χριστιανοί. 

Ετσι, πλέον ο Χριστιανισμός κατά τη διάρκεια ενός έτους διανύει μικρότερες ή μεγαλύτερες περιόδους νηστείας, όπως είναι η νηστεία των Χριστουγέννων και της Μ. Εβδομάδας, της Τυρινής, του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και δύο μέρες την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (Τετάρτη και Παρασκευή).


Η νηστεία απαρτίζεται από μια περίοδο χορτοφαγίας, αν και σε μερικές περιόδους μπορεί να επιτρέπεται η κατανάλωση θαλασσινών ή τυριού. Αυτό όμως δεν σημαίνει υποβιβασμός της υγείας. Ισα-ίσα μπορεί να αποδειχθεί το αντίθετο, ότι δηλαδή το σώμα μας ζητάει τη νηστεία και μπορεί αν προσέξουμε να τη διαχειριστούμε προς όφελός μας.


1. Ζωικό λίπος στο ναδίρ: υγεία στο ζενίθ

Βασικό όφελος για την υγεία μας είναι η αποχή διαρκείας από το κόκκινο κυρίως κρέας. Αυτόματα, αυτό σημαίνει λιγότερο ζωικό λίπος και άρα λιγότερα κορεσμένα λίπη, που είναι τα πιο επιβαρυντικά για την υγεία μας. Αυτό και μόνο σημαίνει αισθητή μείωση των τιμών της ολικής και της κακής (LDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Κατόπιν ερευνών, ακόμη και πάνω από 15% πτώση μπορεί να σημειωθεί σε όσους νηστεύουν και έχουν παθολογικές τιμές χοληστερόλης.

2. Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση για όσους νηστέψουν

Η αποφυγή του κρέατος, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο, η διατροφή μας που αλλάζει και μπορεί να μας οδηγήσει σε απώλεια βάρους είναι μερικοί από τους λόγους που κανείς θα χαμογελάσει βλέποντας πτώση στις μετρήσεις του με το πιεσόμετρο.

3. Χαμηλό οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες αντιπροσωπεύει μια διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου. Οι δραστικές μορφές οξυγόνου βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA. Αυτό, λοιπόν, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η αθηροσκλήρυνση, η υπέρταση, η άνοια και η καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, ουσιαστικά επιταχύνει τη γήρανση, μια διαδικασία που ούτως ή αλλιώς θα έρθει μόνη της, αλλά τη φέρνει πιο κοντά μας σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Η νηστεία μπορεί να σπάσει αυτή την αλυσίδα.

4. Μπορούν να το κάνουν όλοι

Ακόμη και ευπαθείς ομάδες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με καρδιακή ανεπάρκεια, οι νεφροπαθείς και τα άτομα με σοβαρή αναιμία μπορούν να νηστέψουν, αρκεί να ακολουθήσουν τα προσεκτικά βήματα και τις οδηγίες του γιατρού τους. Εάν τις ακολουθήσουν σωστά, τότε σίγουρα θα επωφεληθούν από αυτή την αποτοξίνωση αντί να επιβαρυνθούν.

5. Νικήστε την κατάθλιψη

Χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης ή περιορισμός των συμπτωμάτων της κατάθλιψης έχουν εμφανιστεί σε άτομα που τηρούν σωστά τη νηστεία για μακρό χρονικό διάστημα. Τα θρεπτικά συστατικά και η επιλογή νηστίσιμων τροφών ανώτερης θρεπτικής αξίας φαίνεται να ενισχύουν το αίσθημα ψυχικής ανάτασης, εγκράτειας, ηθικής ικανοποίησης και «κάθαρσης» του οργανισμού.

Αναστασία Μαργούτα, MD, MSc, PhD, 
ειδ. παθολόγος Vita.gr