Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί κάποιοι νιώθουν συνεχώς πεινασμένοι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί κάποιοι νιώθουν συνεχώς πεινασμένοι




Τι έδειξε η μελέτη σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δίαιτα

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με μεγάλες και απότομες πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αρκετές ώρες μετά το φαγητό, αισθάνονται πιο πεινασμένοι και καταναλώνουν εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες μέσα στην ημέρα.


Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism, από το PREDICT, το μεγαλύτερο συνεχιζόμενο πρόγραμμα διατροφικής έρευνας στον κόσμο, την ερευνητική ομάδα από το King’s College London και την εταιρεία επιστήμης υγείας ZOE (επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ, το Πανεπιστήμιο του Λιντς και το Πανεπιστήμιο Λουντ στη Σουηδία) διαπιστώθηκε γιατί μερικοί άνθρωποι αγωνίζονται να χάσουν βάρος, ακόμη και σε δίαιτες με ελεγχόμενη πρόσληψη θερμίδων.


Γιατί πεινάμε συνέχεια;

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις τιμές σακχάρου στο αίμα και άλλους δείκτες υγείας από 1.070 άτομα μετά την κατανάλωση τυποποιημένου πρωινού και ελεύθερα επιλεγμένων γευμάτων για μια περίοδο δύο εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν συνεχώς συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης για τη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης, καθώς και μια φορητή συσκευή παρακολούθησης του ύπνου. Κατέγραψαν επίσης την αίσθηση πείνας χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή τηλεφώνου, όπου κατέγραφαν ακριβώς πότε και τι έφαγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Εκείνοι που εκδήλωναν μεγάλες πτώσεις σακχάρου στο αίμα είχαν κατά 9% αυξημένο αίσθημα πείνας και περίμεναν περίπου μισή ώρα λιγότερο, κατά μέσο όρο, πριν από το επόμενό τους γεύμα συγκριτικά με εκείνους που δεν εκδήλωσαν μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρων, ακόμα και αν κατανάλωναν ακριβώς τα ίδια γεύματα.

Εκείνοι που εκδήλωναν μεγάλες πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατανάλωναν 75 περισσότερες θερμίδες στις 3-4 ώρες μετά το πρωινό και περίπου 312 επιπλέον θερμίδες καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Αυτό το είδος μοτίβου θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατραπεί σε αύξηση 20 κιλών βάρους για ένα χρόνο.

Η Δρ Sarah Berry από το King’s College του Λονδίνου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είχαμε εδώ και καιρό υποψιαστεί ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πείνας, αλλά τα αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες ήταν ασαφή.


Πλέον, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι απότομες πτώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι ένας καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της πείνας».


medicalxpress.com