Πιερρακάκης: Θα υπάρχει κόφτης με ένα SMS την ημέρα στο 13032 για το λιανεμπόριο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πιερρακάκης: Θα υπάρχει κόφτης με ένα SMS την ημέρα στο 13032 για το λιανεμπόριο



Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες που αφορούν τα νοσήματα Α, δηλαδή αυτά πολύ υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον ΑΝΤ1, αφορά 243.000 άτομα αυτή η κατηγοριοποίηση, διαδικασία που είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη, καθώς τα νοσήματα είναι πολλά.

Παράλληλα εξήγησε πως «κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Και οι κωδικοί νοσημάτων είναι περίπου 73000. Η Επιτροπή έχει ξεχωρίσει 150 κωδικούς και μέσα σε αυτούς η Επιτροπή έχει κάνει και διάφορα 'παντρέματα', όπως πόσο καιρό νοσεί κάποιος ή πότε ξεκίνησε την αγωγή που ακολουθεί».

Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στη σημασία της άυλης συνταγογράφησης λέγοντας ότι «είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την άυλη συνταγογράφηση και μπορούμε να πάρουμε τα ΑΜΚΑ και να βρούμε όσους πρέπει. Από τους 243.000, βρήκαμε 76.000 που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτοί μέχρι το απόγευμα θα πάρουν sms για το ραντεβού τους και για το που θα εμβολιαστούν».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αν γραφτεί κάποιος τώρα στην άυλη συνταγογράφηση, δεν τον «πιάνει» το μέτρο, καθώς τα sms έχουν «φύγει» και είπε ότι οι υπόλοιποι που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ ή σε κάποιο φαρμακείο για να κλείσουν το ραντεβού τους.



Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης «σε δέκα μέρες θα προβλεφθεί ένας μηχανισμός ένταξης για περιπτώσεις όπου κάποιος πολίτης μπορεί να έχει το νόσημα αλλά δεν φαίνεται από τα στοιχεία τα οποία έχουμε από το σύστημα της συνταγογράφησης κι άρα ένας γιατρός θα πρέπει να κάνει μια αίτηση και να τεκμηριώνει γιατί θα πρέπει ο πολίτης να συμπεριληφθεί στο σύστημα εμβολιασμού. Επίσης, η επιτροπή εμβολιασμού έχει πει ότι είναι ανοιχτή στο να λάβει αιτήματα γιατρών για κάποια πολύ εξειδικευμένα νοσήματα που δεν αναφέρονται στην λίστα των 150 νοσημάτων που ήδη υπάρχουν ώστε να ενταχθούν».


Για το 13032 και τις ψηφιακές συναλλαγές

Αναφορικά με το lockdown και την μερική άρση των περιορισμών και την μετακίνηση στην αγορά μέσω αποστολής κωδικού στο 13032, ο κ. Πιερρακάκης είπε «το 13032, είναι αυταπόδεικτο ότι ήδη λειτουργεί και είναι έτοιμο. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, το τεχνολογικό κομμάτι είναι το ευκολότερο, αν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Το ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν οι ειδικοί και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σε αυτό θα υπάρχει κόφτης, θα μπορεί να αποσταλεί μόνο ένα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραδέχθηκε ότι μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα από άλλο κινητό, σημείωσε ωστόσο ότι το ζητούμενο είναι η επίδειξη ατομικής ευθύνης, ενώ η Πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τους κινδύνους.

«Προσπαθούμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες, όπου αυτό είναι εφικτό, όπως πχ. στην γέννηση παιδιού, που αντί για επισκέψεις σε υπηρεσίες και σε πέντε γκισέ, με μια απλή επίσκεψη σε χώρο μέσα στο μαιευτήριο και μετά την δήλωση λαμβάνεται ένα sms με τον ΑΜΚΑ του παιδιού και ένα για το επίδομα γέννησης», ανέφερε ο κ Πιερρακάκης.