Υπάρχουν μόνο τρεις χώρες στον κόσμο με ακτές τόσο στον Ατλαντικό όσο και στον Ινδικό Ωκεανό. Ποιές είναι αυτές ; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Υπάρχουν μόνο τρεις χώρες στον κόσμο με ακτές τόσο στον Ατλαντικό όσο και στον Ινδικό Ωκεανό. Ποιές είναι αυτές ;




Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν περίπου το 71% της Γης, οι οποίοι μερικές φορές συνδέονται με άλλα μικρότερα υδάτινα «σώματα» που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως οι επεκτάσεις τους.

Παραδείγματα τέτοιων υδάτινων «σωμάτων» που εκτείνονται στον Ινδικό Ωκεανό περιλαμβάνουν την Ερυθρά Θάλασσα, τη θάλασσα του Τιμόρ και τη Θάλασσα Ανταμάν, την ώρα που ο Ατλαντικός Ωκεανός επεκτείνεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Νορβηγική Θάλασσα. 

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν μόνο τρεις χώρες στον κόσμο με ακτές τόσο στον Ατλαντικό όσο και στον Ινδικό Ωκεανό;

Νότια Αφρική

Επισήμως γνωστή ως Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής (RSA), η Νότια Αφρική είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιότερη περιοχή της αφρικανικής ηπείρου. Η ακτογραμμή του έθνους, η οποία βρέχεται τόσο από τον Ατλαντικό όσο και τον Ινδικό Ωκεανό, έχει μήκος περίπου 2.800 χλμ. και οι δύο ωκεανοί συνορεύουν με τη χώρα στο νότιο τμήμα της, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους στο Ακρωτήρι Agulhas και όχι μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, όπως πίστευαν παλαιότερα. 

Τα ρεύματα των δύο ωκεανών μερικές φορές καταλήγουν να συναντιούνται στο Cape Point, το οποίο βρίσκεται περίπου 120 χλμ. ανατολικά του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Αίγυπτος

Στο βόρειο τμήμα της Αφρικής, η Αίγυπτος γεφυρώνεται με την Ασία από τη χερσόνησο του Σινά. Αυστηρά, η χώρα συνορεύει μόνο με τις επεκτάσεις τόσο του Ατλαντικού όσο και του Ινδικού Ωκεανού, δηλαδή της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας αντίστοιχα. Η δια-ωκεάνια σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο θαλασσών είναι το κανάλι του Σουέζ, το οποίο έχει μήκος περίπου 193 χλμ. Η Μεσόγειος Θάλασσα συνορεύει με την Αίγυπτο στα βορειοανατολικά, ενώ η Ερυθρά Θάλασσα βρίσκεται στα νότια και στα ανατολικά.

Ισραήλ

Στη δυτική περιοχή της ασιατικής ηπείρου, το Ισραήλ, όπως και η Αίγυπτος παραπάνω, συνορεύει με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα. Δεν υπάρχει υδάτινο «σώμα» που να ενώνει τις δύο θάλασσες, καθώς η Μεσόγειος Θάλασσα συνορεύει με τη χώρα στη βόρεια περιοχή, ενώ η Ερυθρά Θάλασσα συνορεύει με το Ισραήλ στη νότια πλευρά. 


Newsbeast