Οι τρεις ταινίες που απέσπασαν και τα «Big Five» Όσκαρ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι τρεις ταινίες που απέσπασαν και τα «Big Five» Όσκαρ



Στη μακρά ιστορία των Academy Awards, πολλές είναι οι ταινίες που έχουν λάβει αρκετές υποψηφιότητες και πολλές από αυτές έχουν καταφέρει να αποσπάσουν έναν σημαντικό αριθμό Όσκαρ.
Ωστόσο, πιο σπάνιο είναι το γεγονός για μια ταινία να σαρώσει τα λεγόμενα «Big Five» βραβεία τα οποία αποτελούνται από τις βασικές κατηγορίες: Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερη Φωτογραφία, Καλύτερος Ηθοποιός, Καλύτερη Ηθοποιός, Καλύτερο Σενάριο (πρωτότυπο ή προσαρμοσμένο). 

Από τις συνολικά 43 ταινίες που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα για τα «Big Five», μόνο οι τρεις έχουν καταφέρει να κερδίσουν και τα πέντε Όσκαρ.

Συνέβη μια Νύχτα – 1934 (It Happened One Night)





Η ρομαντική κωμωδία «Συνέβη μια νύχτα», του Φρανκ Κάπρα για την Columbia Pictures, ήταν η πρώτη ταινία που κέρδισε και τα «Big Five» Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφια, κατά την διάρκεια της 7ης τελετής απονομής των Academy Awards το 1935. 

Ένα ρεκόρ που μέχρι σήμερα ακόμη δύο ταινίες κατάφεραν να ισοφαρίσουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κλασική αυτή ταινία της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ το 1997 έλαβε την 35η θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.


Στη Φωλιά του Κούκου – 1975 (One Flew Over The Cuckoo’s Nest)





Η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κεν Κέισι, σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν, είναι η δεύτερη ταινία μετά από περίπου 40 χρόνια από το «Συνέβη μια Νύχτα» που κατάφερε να μπει λίστα με τις ελάχιστες ταινίες που έχουν κερδίσει και τις πέντε χρυσές κατηγορίες των Όσκαρ. 

Η δραματική ταινία αμερικανικής παραγωγής του 1975 με πρωταγωνιστές τους Τζακ Νίκολσον και Λουίζ Φλέτσερ, συνολικά προτάθηκε για 9 Όσκαρ. 

Η ταινία το 1993 χαρακτηρίστηκε από την βιβλιοθήκη του Κοκγρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική», ενώ εντάχθηκε και στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ. Το 1997, και αυτή, όπως και η προηγούμενη της λίστας μας, συμπεριλήφθηκε στην 20η θέση των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.


Η Σιωπή των Αμνών – 1991 (Silence of the Lambs)




Η τρίτη και τελευταία ταινία στην ιστορία των Όσκαρ που κατάφερε να αποσπάσει και τα πέντε βραβεία των βασικών κατηγοριών είναι το αριστουργηματικό θρίλερ του Τζόναθαν Ντέμι «Η Σιωπή των Αμνών», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Χάρις. 

Η υποδειγματική ερμηνεία του Άντονι Χόπκινς ως Hannibal Lecter απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, παρά το γεγονός ότι η εμφάνισή του στην ταινία ήταν περίπου 16 λεπτά. 

Γεγονός που τον καθιστά τον μικρότερο σε διάρκεια πρώτο ρόλο στην ιστορία των Όσκαρ που απέσπασε το Όσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου.