Δωδεκαπλασιάστηκε από το 2015 η χρήση ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δωδεκαπλασιάστηκε από το 2015 η χρήση ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα



Άλματα στη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών έχει κάνει η Ελλάδα. Η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στη χώρα από το 2015 -οπότε επιβλήθηκαν τα capital controls- αυξήθηκε κατά 12 φορές σε όγκο συναλλαγών και κατά πέντε φορές σε αξία.

Παρά την αλματώδη αύξηση η Ελλάδα εξακολουθεί να ανήκει στους ουραγούς της Ευρώπης στην υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών, γεγονός που της στερεί μεγάλες δυνατότητες να «ασπρίσει» την οικονομία και να αποκομίσει μεγάλα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε το ΙΟΒΕ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η μεγάλη στη αύξηση χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών πηγάζει κυρίως από τις χρεωστικές κάρτες, οι οποίες εμφανίζουν 12 φορές μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά από τις πιστωτικές.

Πάντως, η πανδημία έκαμψε την πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα, γεγονός που συνδέεται με τη γενικότερη κάμψη των αγορών, αλλά και από τη μικρότερη αξία ανά συναλλαγή.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, από το lockdown και μετά η αξία των συναλλαγών με κάρτες σημείωσε αντιστροφή της τάσης, με κάμψη σε όρους αξίας των συναλλαγών, ενώ το πρώτο δίμηνο η κάμψη ήταν έντονη.

Με την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός πληρωμών με κάρτα μειώθηκε (σε σύγκριση με ένα έτος πριν) κατά 7% τον Μάρτιο του 2020 και κατά 19% τον Απρίλιο, αλλά επανήλθε σε διψήφιους ρυθμούς ανόδου (13%-14%) με το άνοιγμα της οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αύξηση της συχνότητας στη διάρκεια της πανδημίας αφορούσε κυρίως συναλλαγές μικρότερης αξίας. Ειδικότερα η μέση αξία συναλλαγής με κάρτα είναι στα 20 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν πάνω από 30 ευρώ.



Απόκλιση

Η ισχυρή άνοδος της χρήσης καρτών στη χώρα την τελευταία πενταετία δεν κατάφερε να εξαλείψει τη διαφορά σε σχέση με το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ΕΕ. Ειδικότερα, η αξία συναλλαγών με κάρτα ως ποσοστό της κατανάλωσης νοικοκυριών ανήλθε σε 21,1% στην Ελλάδα το 2019, από 7% το 2015. Παραμένει όμως σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (31,7%) και της ΕΕ-28 (39,5%).

Αυτή η υστέρηση στερεί από την Ελλάδα πολύτιμα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε 1% αύξηση της χρήσης καρτών σε αξία συναλλαγών οδήγησε κατά μέσο όρο την περίοδο 2015-2019 σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά 0,13 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), ενώ αντίστοιχα κάθε 1% αύξηση του αριθμού συναλλαγών μεταφράζεται σε αύξηση των εσόδων και 0,09 π.μ.

Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι η διείσδυση των καρτών συνέβαλε τουλάχιστον στο 17% της συνολικής ετήσιας αύξησης εσόδων από ΦΠΑ το 2019. Το όφελος σε όρους επιπλέον εσόδων από ΦΠΑ λόγω της αυξημένης χρήσης καρτών εκτιμάται σε €273 εκατ. το 2019.




 moved.gr