Τα Skoda θα ειδοποιούν τους οδηγούς όταν κινούνται ανάποδα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τα Skoda θα ειδοποιούν τους οδηγούς όταν κινούνται ανάποδα



Η τσεχική φίρμα θα εντάξει στα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων της νέα έξυπνη εφαρμογή η οποία θα ειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση που εισέλθει σε δρόμο αντίθετης κατεύθυνσης. 
Πόσες φορές έχετε μπει κατά λάθος ανάποδα σε δρόμο και το αντιλαμβάνεστε όταν είναι πλέον πολύ αργά, κοινώς όταν βρεθείτε ανάμεσα σε ένα όχημα που κινείται κανονικά και βάσει των όσων επιβάλλει ο… νόμος του Μέρφι όχι και σε τόσο ευνοϊκή θέση για να κάνετε όπισθεν;

Με δεδομένη την ποιότητα της σήμανσης σε πολλούς δρόμους η απάντηση για τους περισσότερους είναι «πολλές». Υπό αυτό λοιπόν το σκεπτικό η Skoda αποφάσισε να εντάξει στο infotainment των αυτοκινήτων της μια νέα εφαρμογή που εξελίχθηκε από την Bosch και η οποία σε περίπτωση που ο οδηγός επιχειρήσει να στρίψει σε δρόμο που δεν προβλέπεται θα εμφανίζει στην οθόνη του συστήματος ψυχαγωγίας τη σχετική ειδοποίηση.

Η εφαρμογή που ονομάζεται Traffication συνεργάζεται με το σύστημα GPS του αυτοκινήτου και συγκρίνει την θέση του με την κανονική ροή της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου όπου βρίσκεται. Αν αυτές οι δύο πληροφορίες αντιβαίνουν η μία την άλλη, θα υπάρξει μια προειδοποιητική ένδειξη που καταλαμβάνει το σύνολο της οθόνης του infotainment.

Ο αλγόριθμος της εφαρμογής έχει σχεδιαστεί προκειμένου ο οδηγός να ειδοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα για το λάθος του ενώ εφόσον υπάρχουν άλλοι χρήστες της εφαρμογής που κινούνται «κανονικά» στον ίδιο δρόμο θα ειδοποιηθούν εξίσου για το αυτοκίνητο που κινείται «αντίθετα από το ρεύμα κυκλοφορίας».

Σε ό,τι αφορά την Skoda, η εφαρμογή θα κάνει την εμφάνισή της στα infotainment των κορυφαίων εκδόσεων Skoda Superb, Scala, Kamiq, Karoq και Kodiaq από το α΄τρίμηνο της χρονιάς ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μοντέλα της φίρμας.

«Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας αποτελεί σημαντικό στόχο για την Skoda. H νέα μας εφαρμογή η οποία ειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση που κινείται σε δρόμο αντίθετης κατεύθυνσης μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Michal Vondra, υπεύθυνος προϊόντος για το Traffication.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Bosch επιθυμεί να διαθέσει την εφαρμογή και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον οι οδηγοί θα ειδοποιούνται έγκαιρα σε περίπτωση που κάποιος κινείται σε αντίθετη πορεία καθώς ομολογουμένως υπάρχουν αρκετοί που το κάνουν συνειδητά. 

Για τους τελευταίους θα άξιζε ίσως να σημειώσουμε ότι η αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο τιμωρείται από τον ισχύοντα ΚΟΚ με αφαίρεση στοιχείων και άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες -και όχι η ενεργοποίηση των φώτων έκτακτης ανάγκης σε αντίστοιχες περιστάσεις δεν καθιστά κανέναν «αόρατο» ούτε μειώνει τον κίνδυνο ατυχήματος ιδίως για τους ευπαθέστερους χρήστες του οδικού δικτύου.