Βελτιώνει τη θέση της η Ελλάδα στη συνδεσιμότητα: 35η σε 79 χώρες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βελτιώνει τη θέση της η Ελλάδα στη συνδεσιμότητα: 35η σε 79 χώρες




Τον συνήθη ρόλο του ουραγού στις αξιολογήσεις που συνδέονται με την ψηφιακή οικονομία και τη συνδεσιμότητα καταφέρνει να αποχωριστεί η Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται πλέον στο μέσον της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τις επιδόσεις της στην ωριμότητα των ΤΠΕ, στις επενδύσεις σε ΤΠΕ και στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Συγκεκριμένα καταλαμβάνει την 35η θέση ανάμεσα σε 79 χώρες βρίσκεται η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Συνδεσιμότητας (Global Connectivity Index -GCI) για το 2020. 

Η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία των χωρών, τους λεγόμενους «adopters», όσες οικονομίες δηλαδή συγκεντρώνουν βαθμολογία μεταξύ 40 και 64 (με καλύτερη επίδοση το 120). Τις καλύτερες επιδόσεις έχουν οι “frontrunners” με βαθμολογία μεταξύ 65-89 και τις χειρότερες οι “starters” με βαθμολογία 23-29.

Το Global Connectivity Index 2020 -που αποτελεί την έβδομη ετήσια έκθεση της Huawei- αποδίδει στην Ελλάδα βαθμολογία 52. Ο δείκτης μετρά τις επιδόσεις σε τέσσερις τομείς μείζονος σημασίας (Technology Enablers): ευρυωνικότητα, cloud, τεχνητή νοημοσύνη, ΙοΤ.

Η Ελλάδα σκοράρει 69 στην ευρυζωνικότητα, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 62. Συγκεντρώνει 39 βαθμούς -με μέσο όρο το 42- στο cloud, έχει σκορ 24 με μέσο όρο το 30 στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του 40, συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς, στο ΙοΤ.



Παγκόσμιος ηγέτης οι ΗΠΑ

Την πρώτη θέση παγκοσμίως στον Global Connectivity Index -GCI καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, με βαθμολογία 87. Τη δεύτερη μοιράζονται η Ελβετία και η Σιγκαπούρη με 81, ενώ ακολουθούν σε μικρή απόσταση η Σουηδία (80), η Δανία (77) και η Φινλανδία (76).

Το ‘top 10’ με τους πρωταθλητές κόσμου συμπληρώνουν η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιαπωνία (75 μονάδες για κάθε χώρα) και η Νορβηγία (73).



Πάνω από τον μέσο όρο

Συνολικά, τα 79 κράτη αξιολογούνται σε τέσσερις πυλώνες: διαθεσιμότητα, ζήτηση, εμπειρία χρήσης και δυναμική, οι οποίοι αναλύονται σε 40 επιμέρους δείκτες. Στη «Διαθεσιμότητα» (επενδύσεις σε ΤΠΕ, οπτικές ίνες, 4G&5G, επενδύσεις σε IoT, Cloud, AI, λογισμικό ασφαλείας) η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο του 41, συγκεντρώνοντας 40 βαθμούς.

Στη «Ζήτηση» (διείσδυση smartphones, συνδρομές mobile και fixed broadband, κατοχή υπολογιστών, μετάβαση στο cloud, συνδέσεις IoT, App downloads, e-Commerce) η Ελλάδα σκοράρει 56, πάνω από τον μέσο όρο του 55.

Στον τομέα «Εμπειρία» η Ελλάδα συμπορεύεται με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 61. Ο συγκεκριμένος πυλώνας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δείκτες όπως ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προσιτότητα σταθερών και κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων, εξυπηρέτηση πελατών τηλεπικοινωνιών, ταχύτητα download, IoT analytics, εμπειρία cloud.

Στον πυλώνα «Δυναμική» η Ελλάδα επίσης βρίσκεται ακριβώς στον παγκόσμιο μέσο όρο με βαθμολογία 50. Δείκτες που εξετάζονται είναι η διαθεσιμότητα software developers, δαπάνες για R&D, ανθρώπινο δυναμικό ΙΤ, πατέντες ICT.

της Νατάσας Φραγκούλη
moved.gr