Πλούσια και πολύτιμη η δράση της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πλούσια και πολύτιμη η δράση της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης

  
Πολύτιμη ήταν η συμβολή της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης στη αντιμετώπιση όλων των δύσκολων καταστάσεων τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί ο δήμος το 2020.
Τα μέλη της Ομάδας Εθελοντών, κάθε φορά που κλήθηκαν, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας σημαντική βοήθεια και συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχή αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, καθώς και στην υλοποίηση κοινωνικών δράσεων του δήμου.

Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτό υποχρέωσε και την Ομάδα Εθελοντών να τροποποιήσει τον προγραμματισμό και τις δράσεις της θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και την αδιάκοπη στήριξη προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το 2020 σημαδεύτηκε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας αποδείχθηκε σημαντικός συνεργάτης στο πλευρό του δήμου, βοηθώντας τα μέγιστα στην υλοποίηση των δράσεων για τον περιορισμό της διασποράς της covid-19 καθώς και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

 Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της Ομάδας βοήθησαν στη διανομή αγαθών πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες, στην εξασφάλιση της ομαλής διενέργειας rapid test από τον ΕΟΔΥ στον Άγιο Τρύφωνα, στην Θέρμη, στην ενημέρωση των πολιτών μέσω διανομής φυλλαδίων σε super-market και λαϊκές αγορές σχετικά με την προστασία από την covid-19, στη συνδρομή προς τις αστυνομικές αρχές για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος του Χορτιάτη, στην θέση Φράγμα Θέρμης κ.ά. 

Παράλληλα, ως αναγνώριση στο έργο το οποίο επιτελούν οι υγειονομικοί αυτήν την περίοδο η Ομάδα Εθελοντών ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που της απηύθυνε το Κέντρο Υγείας Θέρμης για τον καθαρισμό του αύλειου χώρου από ξερά χόρτα.



Όσον αφορά τις υπόλοιπες δράσεις, σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η Ομάδα Εθελοντών πραγματοποιούσε περιπολίες στις δασικές εκτάσεις του δήμου Θέρμης, ενώ έθετε τους εθελοντές σε επιφυλακή κατά τις ημέρες αυξημένου κινδύνου. Παρ’ όλη την επιτήρηση δεν αποφεύχθηκε η εκδήλωση ορισμένων πυρκαγιών υπαίθρου.

 Συγκεκριμένα η Ομάδα συνέδραμε την πυροσβεστική υπηρεσία στην κατάσβεση δύο πυρκαγιών στο Λιβάδι, μία εκ των οποίων ξέσπασε έπειτα από ατύχημα που συνέβη στο πλαίσιο του ράλι ΔΕΘ. Αποφασιστική ήταν επίσης η συνδρομή της στην κατάσβεση εννέα πυρκαγιών στην περιοχή της Νέας Ραιδεστού. Επίσης η Ομάδα προχώρησε και σε κατάσβεση μίας πυρκαγιάς στο Τριάδι.

Πέραν αυτών η Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας συνέδραμε στον αποχιονισμό στο Λιβάδι, σε αποκλεισμούς οδών κατά το σοβαρό περιστατικό της διαρροής υγραερίου το οποίο σημειώθηκε σε βενζινάδικο στην περιοχή Μηδέν στις 17 Μαΐου 2020, σε αποκλεισμούς ρεμάτων και παροχή βοήθειας σε οδηγούς κατά τη διάρκεια της ισχυρής νεροποντής της 21ης Μαΐου, σε αναζήτηση αγνοούμενου ηλικιωμένου από την Νέα Ραιδεστό, στις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών σε δύο τροχαία δυστυχήματα στην περιοχή της Νέας Ραιδεστού κ.λπ.

Παράλληλα, και παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, συνεχίστηκε, έστω και με τροποποιήσεις, το πρόγραμμα εκπαίδευσης των μελών της Ομάδας, μέσω ειδικών εφαρμογών για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν σαράντα ώρες εκπαίδευσης εκ των οποίων οι επτά έγιναν εξ αποστάσεως. 

Τον Μάιο όταν έληξε το πρώτο lockdown δόθηκε έμφαση στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, αφού το ετήσιο σεμινάριο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας δεν πραγματοποιήθηκε. Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διδάσκονται θεωρητικά αντικείμενα ώστε όταν αρθούν τα μέτρα να ακολουθήσει η πρακτική εξάσκηση.

Επίσης, στο πλαίσιο των υγειονομικών περιορισμών λόγω της πανδημίας και για όσο διάστημα ήταν δυνατόν, πραγματοποιήθηκαν δράσεις εκπαίδευσης του γενικού πληθυσμού, συνολικής διάρκειας 26 ωρών. 

Οι δράσεις αφορούσαν την παροχή πρώτων βοηθειών και την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου και έλαβαν χώρα σε σχολεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις και στρατιωτικές μονάδες.