Συνεργασία σεισμολόγων Ελλάδας – Τουρκίας για το Ανατολικό Αιγαίο – Τα τελευταία στοιχεία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Συνεργασία σεισμολόγων Ελλάδας – Τουρκίας για το Ανατολικό Αιγαίο – Τα τελευταία στοιχεία




Με αφορμή τις καταγραφές των τελευταίων σεισμικών δονήσεων νότια της Λέσβου ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με την συμπεριφορά του ρήγματος της περιοχής και πρόσθεσε ότι η σεισμικότητα στο Ανατολικό Αιγαίο, όπως αυτή της Σάμου αποτέλεσε αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ σεισμολόγων Ελλάδας και Τουρκίας
Συγκεκριμένα είπε ότι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ημερίδα, όπου παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα έκθεσης για τον σεισμό της Σάμου, η οποία δημοσιεύθηκε από το Geotechnical Extreme Events Reconnaissance (GEER) Association.

Η έκθεση που είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο http://www.geerassociation.org/index.php/component/geer_reports/?view=geerreports&layout=build&id=96&fbclid=IwAR3XZqITbeCPHN8mVgBeF81anU7uB1B3Ozua3Dk2gyW1f18dbnjD9ZTtjA4 
είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΠΑ και συγκεκριμένα, πρωτοβουλίας του ΕΤΑΜ (Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής), καθώς και των Earthquake Engineering Association of Turkey, Earthquake Foundation of Turkey και Earthquake Engineering Research Institute (USA).

Το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ συμμετείχε στην παρουσίαση της ενεργού τεκτονικής της περιοχής και της σεισμικής πηγής, αντικείμενο για το οποίο συντονιστές ήταν οι καθηγητές του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και Αναστασίας Κυρατζή καθώς και οι Arda Özacar και Ali Pınar, ενώ συνεισέφεραν στην εργασία οι καθηγητές Βασίλης Καρακώστας, Ελευθερία Παπαδημητρίου, Μιχάλης Φουμέλης και Χαράλαμπος Καλλάς και μέρους του ΑΠΘ, καθώς και πλήθος ερευνητών από άλλους φορείς της χώρας μας (π.χ. Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κλπ.), αλλά και της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

«Τα αποτελέσματα που είχαμε επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις που υπήρχαν από την πρώτη στιγμή», ανέφερε ο κ. Παπαζάχος. Επισήμανε δε πως «τέτοιες συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές γιατί βλέπουμε το τελευταίο διάστημα πολλούς ισχυρούς σεισμούς στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας. Σημείωσε ότι οι σεισμοί χτυπάνε το ίδιο κάθε χώρα, μια και δεν γνωρίζουν από εθνικά ή άλλα σύνορα».

Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε πως οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συμφώνησαν να προωθήσουν πρωτοβουλίες για ακόμη πιο στενή συνεργασία της σεισμολογικής κοινότητας Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή σεισμολογικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, και για καταγραφές ισχυρής σεισμικής κίνησης, αλλά και αποτελέσματα αναλύσεων που γίνονται παράλληλα από ελληνικά και τουρκικά σεισμολογικά κέντρα.

Αναμονή για τους σεισμούς στη Λέσβο

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν η σεισμική δραστηριότητα στη Μυτιλήνη, η οποία αποτελεί ακολουθία στο δυτικό άκρο του ρήγματος που «έσπασε» στον καταστροφικό σεισμό της Βρίσας την 12η Ιουνίου 2017 (μέγεθος Μ=6.3), θα έχει φυσιολογική εξέλιξη.

«Είναι αναμενόμενο μετά από ισχυρό σεισμό στα άκρα ενός ρήγματος να συγκεντρώνονται τάσεις, οι οποίες απελευθερώνονται, συχνά και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που είμαστε σχεδόν 3,5 χρόνια από τη γένεση της σεισμικής διεργασίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και εξήγησε:

«Εμφανώς οι τωρινές διεγέρσεις είναι το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ακολουθίας, στο δυτικό άκρο του ρήγματος. Όμως, επειδή το ρήγμα συνεχίζεται κατά μήκος των νότιων ακτών της Λέσβου θα πρέπει να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις για την ακολουθία το επόμενο διάστημα, να δούμε αν θα έχει φυσιολογική εξέλιξη και θα σβήσει, ή θα συνεχίσει μία δραστηριότητα με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Τέσσερις ισχυρές δονήσεις μέχρι 4,9 Ρίχτερ

Στο σεισμικό ρήγμα που έδωσε στις 12 Ιουνίου του 2017 τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό της Βρίσας μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δείχνουν ότι οφείλεται η σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε στις 9. 30 περίπου το βράδυ της Κυριακής με μεγαλύτερες δονήσεις αυτές των 4,9 βαθμών στις 07:45, των 4,8 στις 07:55, των 4,5 στις 08:00 και των 4,8 στις 10:35.

Οι ειδικοί επιστήμονες δείχνουν να μην ανησυχούν σοβαρά από τη στιγμή που τα στοιχεία της γένεσης της διεργασίας των σεισμών έδειξαν το ρήγμα και ανάλογο μηχανισμό γένεσης με αυτόν του σεισμού του 2017. Συνιστούν πάντως προσοχή τις επόμενες ώρες.