Πώς να μάθεις να αγαπάς περισσότερο τον εαυτό σου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς να μάθεις να αγαπάς περισσότερο τον εαυτό σου




Αυτοαγάπη και αυτοφροντίδα: τα πιο σημαντικά new entries στο λεξιλόγιό σου


Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συνειδητή προσπάθεια να καθιερωθούν στο προσωπικό σου λεξιλόγιο λέξεις που να ξεκινούν από το αυτό- (και δεν εννοώ αυτοκίνητο) – αν και μπορεί ήδη από την παιδική σου ηλικία να χρησιμοποιείς λέξεις όπως αυτοπεποίθηση, αλλά λέξεις όπως αυτοεξέλιξη, αυτοεικόνα, αυτοφροντίδα είναι new entries. 

Ακόμα και η λέξη «αυτοϊκανοποίηση» πρόσφατα (κι ίσως για κάποιους ούτε ακόμα) άρχισε να προφέρεται χωρίς ντροπή και ενοχή. Κι ενώ η αυτοενοχοποίηση σου είναι σχετικά πιο εύκολη, η αυτοαγάπη είναι κάτι που ίσως ακόμα δεν σου έμαθαν και που μπορεί να περνάει στα ψιλά γράμματα.

Με την πανδημία να έχει απομονώσει πολύ κόσμο στο σπίτι, οι λέξεις με το «αυτό» μπροστά εννοώντας τον «εαυτό» γίνονται περισσότερο σημαντικές από ποτέ.

 Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύτηκαν και δυσκολεύονται περισσότερο από άλλους γιατί δεν έμαθαν έγκαιρα να φροντίζουν και να αγαπάνε αρκετά τον εαυτό τους. Όχι απλώς να είσαι καλή στις υποχρεώσεις σου ή να ικανοποιείς τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, αλλά να αγαπάς πραγματικά και ουσιαστικά τον εαυτό σου.

Το να καταφέρεις να αγαπάς τον εαυτό σου μπορεί να βελτιώσει την ευημερία σου σε όλες τις πτυχές της ζωής σου, μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο και στις σχέσεις σου.



Πώς να αγαπάς τον εαυτό σου

Λοιπόν, τι σημαίνει να αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου; Το να αγαπάς τον εαυτό σου δεν έχει να κάνει με τα αφρόλουτρα και τα πεντικιούρ… αν και τα πάντα στη ζωή αφορούν στην εαυτό-αγάπη» και αποσκοπούν στην αναβάθμιση της αυτο-αξίας σου. Κάθε σχέση που έχεις, με φίλους, με ερωτικούς συντρόφους, με την οικογένεια ή με πελάτες, βασίζεται στη σχέση που έχεις πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό σου.

Μπορεί να σου ακούγεται συντριπτικό, αλλά δεν χρειάζεται να είναι – μπορεί είναι αδύνατο το να παραμένεις θετική όλη την ώρα, αλλά η αγάπη για τον εαυτό σου έχει να κάνει και με τα κομμάτια του εαυτού σου που δεν αγαπάς.

Το σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι να είσαι ευγενική στον εαυτό σου – και να μπορείς να έχεις μια καλή σχέση μαζί του ώστε να μπορείς έγκαιρα να δεις ότι όταν κάποια στιγμή νιώθεις αδύναμη στη σωματική, συναισθηματική και ψυχική σου ευεξία ότι χρειάζεται να κάνεις μια αλλαγή στον τρόπο που σε φροντίζεις.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να αγαπάς τον εαυτό σου;

Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι το να αγαπάς τον εαυτό σου έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή σου και ότι το να μην αγαπάς τον εαυτό σου μπορεί να έχει και κάποια αρνητικά αποτελέσματα. Όσον αφορά τα οφέλη, η επένδυση στην αγάπη του εαυτού σου χτίζει τον αυτοσεβασμό, την αυτοπεποίθηση, το κίνητρο, την επιθυμία να επιτύχεις καλά πράγματα για τον εαυτό σου, να συνδεθείς με άλλους αλλά και την ικανότητα να θέτεις όρια, όπως για παράδειγμα το να λες όχι σε τοξικούς ανθρώπους.




Γιατί μοιάζει τόσο δύσκολο το να αγαπάς τον εαυτό σου

Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι «κακό» και θεωρούν το ότι κάποιος αγαπά τον εαυτό του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποτιμητική φράση. Αλλά αυτή η εσφαλμένη εντύπωση υπάρχει γιατί μπερδεύουν την αγάπη για τον εαυτό με τον εγωισμό και την εγωιστική τάση και συμπεριφορά.

Το να δυσκολεύεσαι να αγαπήσεις τον εαυτό σου μπορεί επίσης να έχει τις ρίζες του στις προηγούμενες εμπειρίες σου στην πρώιμη εφηβεία έως την πρώιμη ενηλικίωση. Αυτά τα γεγονότα της ζωής διαμορφώνουν και εδραιώνουν το πώς αντιλαμβάνεσαι την αξία σου και το πώς ταιριάζεις στον κόσμο.

Ένας βήμα προς βήμα οδηγός αυτοαγάπης

Μάθε να δέχεσαι τις φιλοφρονήσεις και τους επαίνους


Ναι, είναι εύκολο να κάνεις ότι δεν άκουσες όταν κάποιος λέει κάτι καλό για σένα ή όταν σου κάνουν ένα κομπλιμέντο. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί δεν πιστεύεις σε σένα και δεν έχεις σωστή αντίληψη της εικόνας (δεν εννοώ εξωτερικής) και κυρίως της αξίας σου.


Μάθε να αποδέχεσαι και να αναγνωρίζεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να σε εκτιμούν, να σε θαυμάζουν και σε αποδέχονται – κι άρχισε να εκτιμάς, να θαυμάζεις και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου για αυτό που είσαι κάθε μέρα και πιο πολύ – μέχρι να σε αγαπήσεις ολόκληρη.

Μάθε να περιποιείσαι τον εαυτό σου


Είτε πρόκειται για φαγητό, περιποίηση ομορφιάς είτε για κάποια αγορά που έχεις βάλει στο μάτι, δεν σημαίνει ότι σε «κακομαθαίνεις» είναι ότι αναγνωρίζεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου και ξέρεις ότι σου αξίζει να τις ικανοποιήσεις.

Μάθε να μιλάς όμορφα στον εαυτό σου


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πώς μιλάς για τον εαυτό σου έχει αντίκτυπο στο πώς αισθάνεσαι – και υπάρχουν τρόποι να καταφέρνεις να μιλάς πιο ευγενικά για τον εαυτό σου. Θυμάσαι τον κουμπαρά-βρισιών που έβαζες λεφτά κάθε φορά που έλεγες μια «κακή λέξη» τώρα μπορείς να βάζεις χρήματα όποτε λες κάτι κακό για τον εαυτό σου (ή ακόμα κι όταν σκέφτεσαι – δηλαδή όταν λες από μέσα σου).

Μπορείς να εξοικειωθείς επίσης με την άσκηση «καθρέφτη», όπου έχεις οπτική επαφή με τον καθρέφτη και αφιερώνεις λίγο χρόνο για να σου μιλήσεις όμορφα. Δοκίμασε να πεις κάτι ευγενικό, όπως «Σ ‘αγαπώ, κάνεις πολύ καλή δουλειά, σε φροντίζεις όπως σου πρέπει».





Μάθε να βρίσκεις χρόνο για τα πράγματα που σου αρέσουν

Η αυτο-αγάπη έχει να κάνει με το να καταφέρνεις να απολαμβάνεις/κάνεις όσο περισσότερα μπορείς από τα πράγματα που αγαπάς στη ζωή σου. Επομένως, το να δημιουργείς χώρο για αυτά τα πράγματα, τις δραστηριότητες και τους ανθρώπους, θα κάνει θετική διαφορά στην καθημερινότητά σου.

Μάθε να λες όχι και να αφαιρείς όσα δεν σου αρέσουν από την καθημερινή σου ρουτίνα


Όσο πρέπει να κάνεις περισσότερο χώρο για τα πράγματα που απολαμβάνεις, θα πρέπει άλλο τόσο να απαλλαγείς από τα πράγματα που δεν σε εξυπηρετούν (ικανοποιούν, ευχαριστούν, γεμίζουν) – είτε πρόκειται για σωματική ακαταστασία στο σπίτι είτε για αρνητικές συνήθειες, μέρη ή ανθρώπους. Κάνε μια λίστα κι άρχισε να αφαιρείς.

Μάθε να αγκαλιάζεις και να είσαι τρυφερή με τον εαυτό σου


Αν σου έλειψε και συνεχίζει να σου λείπει κάτι σε βαθμό απελπισίας με την πανδημία είναι η έλλειψη επαφής, η αγκαλιά των φίλων και των δικών σου ανθρώπων, η τρυφερότητα ενός αγγίγματος, το χάδι. Όλα αυτά ωστόσο μπορείς να τα προσφέρεις η ίδια από μόνη σου στον εαυτό σου. Μάθε να σε αγκαλιάζεις, μπορείς να συνδυάζεις μια θέση αγκαλιάς με αναπνοές ή λίγα λεπτά διαλογισμού. Αν έχεις προβλήματα ύπνου μπορείς να δοκιμάσεις να χαλαρώσεις χαϊδεύοντας το πρόσωπό σου, τα μαλλιά σου, το πάνω μέρος της παλάμης σου μέχρι να νυστάξεις (βοηθά να έχεις κλειστά τα μάτια).

 Και αν είσαι single ή σε καραντίνα από τη σχέση σου και νοσταλγείς την ερωτική απόλαυση, να θυμάσαι πως η αυτοϊκανοποίηση δεν είναι ταμπού και μια χαρά μπορείς να προσφέρεις την απόλαυση ενός οργασμού στον εαυτό σου!


Αγγελική Λάλου 
στο Childit