Νέα έρευνα - Η απουσία φιλάθλων φέρνει εντός έδρας ήττες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νέα έρευνα - Η απουσία φιλάθλων φέρνει εντός έδρας ήττες



Τα άδεια γήπεδα, εύκολα «πέφτουν»
Από την πρώτη στιγμή που απαγορεύθηκε η παρουσία κόσμου στα γήπεδα, σχεδόν όλοι μίλησαν για την οικονομική καταστροφή που θα υποστούν οι ομάδες.

Πράγματι είναι μια παράμετρος που έχει φέρει γίγαντες όπως η Μπαρτσελόνα, να μην πληρώνουν ομάδες για αγορές παικτών και να ζητάνε μειώσεις μισθών στους ποδοσφαιριστές τους.

Όμως λίγοι μιλούν για το φαινόμενο της μειωμένης απόδοσης με την απουσία του κόσμου. Ή μάλλον καλύτερα για την ανεβασμένη ψυχολογία των φιλοξενουμένων όταν παίζουν εκτός έδρας με άδειες κερκίδες.

Αποφασίσαμε λοιπόν στην ierax analytix να μελετήσουμε στην SuperLeague, για αρχή, αυτό το φαινόμενο παίρνοντας την ποδοσφαιρική χρονιά 2018-2019 και 2019-2020 μέχρι την απαγόρευση παρουσίας κόσμου στα γήπεδα.

Μελετώντας τη σεζόν 2018-2019 και 2019 μέχρι αρχές Μαρτίου, βλέπουμε πως Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν τις δυνατότερες έδρες με 89.3% και 82% νίκες. Αντίθετα Λαμία και Παναιτωλικός είναι στο 32.1%.

Στο σύνολο οι γηπεδούχοι νικάνε με μέσο όρο 53.2%.

Όταν όμως κοιτάμε τις 14 αγωνιστικές από το υπόλοιπο της σεζόν 2019-2020 μέχρι και σήμερα (με την απουσία οπαδών), τότε το ποσοστό νικών των γηπεδούχων πέφτει στο 38.5%! Έχουμε λοιπόν μια μείωση 15% περίπου.

Αν το δούμε ανά ομάδα, ο Ολυμπιακός και ο Αστέρας Τρίπολης μόνο καταφέρνουν να ανεβάσουν τα ποσοστά νικών ενώ από τους υπόλοιπους Big-5, ο ΠΑΟΚ χάνει 32%, η ΑΕΚ 25%, ο Άρης 11% και ο Παναθηναϊκός 10%.

Φυσικά το παρών αποτελεί μια αρχική παρατήρηση και απαιτούνται περισσότερες μετρήσεις για το συντελεστή δυναμικής των ομάδων, την καταπόνηση από την έλλειψη σωστής προετοιμασίας και το πιεστικό πρόγραμμα αγώνων.

Άλλωστε μιλάμε σίγουρα για μια αγωνιστική σεζόν που δεν έχει προηγούμενο, όμως πρέπει να κρατήσουμε ότι η απουσία οπαδών αποδυναμώνει τις ομάδες που κέρδιζαν στη ψυχολογία από τις κερκίδες.

Εκεί που ο αντίπαλος ένιωθε την έξτρα πίεση του κόσμου πάνω του, ειδικά στα ντέρμπι.


Η έρευνα στο ierax.gr