Οι τροφές που μας χαρίζουν… όνειρα γλυκά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι τροφές που μας χαρίζουν… όνειρα γλυκά




Η αϋπνία μπορεί να καταπολεμηθεί επιλέγοντας τα σωστά τρόφιμα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο
Αν στριφογυρνάτε στο κρεβάτι σας χωρίς να μπορείτε να κλείσετε μάτι, αν ξυπνάτε ξαφνικά μαύρα χαράματα και μετά δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε, δεν είστε οι μόνοι.
H αϋπνία αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Μάλιστα, όταν είναι χρόνια και σοβαρή είναι πιθανό να χρήζει παρακολούθησης, ακόμη και ειδικής θεραπείας.

Για τις συνηθισμένες διαταραχές στον ύπνο, όμως, τις οποίες λίγο-πολύ βιώνουμε όλοι κάποια στιγμή, ο πλέον συχνός υπαίτιος είναι το στρες.

Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες τροφές φαίνεται να βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας και να χαρίζουν… όνειρα γλυκά.

Τι να αποφύγετε πριν τον ύπνο

Πριν τον ύπνο καλό είναι να αποφεύγετε τα λιπαρά, τον καφέ, τα αλκοολούχα ποτά, τα γλυκά και τα πικάντικα πιάτα. Γενικά προσπαθήστε να μην επιλέγετε «βαριές» τροφές κατά τις βραδινές ώρες και να καταναλώνετε το τελευταίο σας γεύμα τουλάχιστον δύο ώρες προτού πάτε για ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε στον οργανισμό σας τον χρόνο να χωνέψει την τροφή και κατ΄ επέκταση θα αποτρέψετε τη δυσπεψία και τις καούρες που υποβαθμίζουν την ποιότητα του ύπνου σας.

Ποιες τροφές να επιλέξετε

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή μελατονίνης και μαγνησίου, ενός μετάλλου που συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση του στρες. Αυτά τα δύο στοιχεία το καθιστούν την ιδανική τροφή για το βραδινό σας. Γενικά, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και αποτελούν μια καλή επιλογή για βραδινό σνακ.

Γιαούρτι
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ το οποίο ευνοεί την παραγωγή σεροτονίνης και έχει αγχολυτική δράση στον οργανισμό. Όπως δείχνουν διάφορες έρευνες, ακόμη και μικρή ποσότητα μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, ένα ποτήρι γάλα, για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε έναν ποιοτικό ύπνο.

Χαμομήλι
Έρευνες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι είναι αποτελεσματικό χαλαρωτικό και βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες και της αϋπνίας. Ο πιο απλός τρόπος να καταναλώσετε το χαμομήλι είναι ως ρόφημα, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε φακελάκι. Αν θέλετε να το παρασκευάσετε μόνοι σας, χρησιμοποιήστε 4 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο χαμομήλι, ρίξτε καυτό νερό από πάνω του και καλύψτε το για 5-10 λεπτά. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο χαμομήλι, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το ρίξετε σε καυτό νερό και να το αφήσετε για 3 λεπτά.

Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, έχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους και παράλληλα θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους.

Μπανάνα
Οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη και είναι καλή πηγή μαγνησίου. Οι δύο αυτές ιδιότητές τους μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο.

in.gr