Το πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα που νομίζεις ότι ακουμπά στον ουρανό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα που νομίζεις ότι ακουμπά στον ουρανό



Ακούγοντας τη λέξη Ήπειρος, σου έρχονται στο μυαλό καταπράσινα τοπία, τρεχούμενα νερά, φαράγγια και μοναδικής ομορφιάς χωριά. Κάποια από αυτά είτε λόγω θέσης είτε λόγω ιστορίας έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Όπως για παράδειγμα τα Μαστοροχώρια. 

Τα φημισμένα χωριά των Μαστόρων της Ηπείρου από τα οποία ξεκίνησαν οι ηπειρώτες μάστορες και ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο για να χτίσουν πραγματικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.
Ένα από τα αυτά τα χωριά είναι το ξεχωριστό Πληκάτι.

Το ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων στο οποίο δεν πηγαίνεις πολύ εύκολα αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Νιώθεις την απόλυτη γαλήνη και ηρεμία μακριά από την βαβούρα και την έντονη καθημερινότητα. Σαν έναν μπαλκόνι στη φύση από το οποίο δε θες να φύγεις ποτέ.

Πληκάτι: Το χωριό που νομίζεις ότι ακουμπά στον ουρανό


Γιατί λέμε όμως ότι το Πληκάτι μοιάζει σαν να ακουμπά στον ουρανό; Λόγω της ιδιαίτερης τοποθεσίας του. Το ακριτικό χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του Γράμμου στα 1.240 μέτρα υψόμετρο και είναι τόσο απομονωμένο που το σίγουρο είναι ότι θα νιώσεις την απόλυτη γαλήνη που ζητάς αν είσαι πιεσμένος. Το Πληκάτι ανήκει, όπως είπαμε, στα περίφημα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, ο οικισμός έχει χτιστεί στις νοτιοανατολικές κλιτύες της κορυφής του Γράμμου που αγγίζει τα 2.163 μέτρα υψόμετρο και αυτό το κάνει άκρως γοητευτικό. Όταν κοιτάς ψηλά, νομίζεις ότι θα ακουμπήσεις στον ουρανό. Φτάνοντας στο χωριό, θα περπατήσεις στα μικρά πετρόχτιστα στενά και στα κτήρια θα δεις το εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής των μαστόρων της περιοχής.

 Και όλα αυτά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στη μέση του πουθενά. Μπορείς να κάνεις στάση στο μικρό καφενείο που θα δεις μόλις θα περπατήσεις λίγα μέτρα. Ένα καλά κρυμμένο μυστικό σε μια εκπληκτική τοποθεσία είναι ο ξενώνας Αγριολούλουδο του Γράμμου. Ειδικά αν πας χειμώνα με χιόνια.



Στις γύρω πλαγιές εκτείνονται απέραντα δάση από έλατα, δρυς μαυρόπευκα και οξυές με τα τρεχούμενα νερά να συμπληρώνουν το ονειρικό σκηνικό. Το ελληνικό αυτό χωριό είναι σίγουρα στη λίστα με τα πιο απομονωμένα αλλά ταυτόχρονα πανέμορφα που έχουμε συναντήσει στην ελληνική ύπαιθρο! Αν βρεθείς στην Ήπειρο και ειδικά στο νομό Ιωαννίνων, κάνε μια επίσκεψη εκεί, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.



Newsbeast