Μαύρες ή πράσινες ελιές: Ποιες είναι οι πιο υγιεινές;
Ο καθένας έχεις την προτίμησή του: Άλλοι προτιμούν τις μαύρες και άλλοι τις πράσινες. Ποιες ελιές είναι όμως οι καλύτερες για την υγεία μας; Ας τις συγκρίνουμε:
Η διατροφική τους αξία είναι λίγο πολύ η ίδια. Μια μερίδα των 15 γραμμαρίων μαύρες ελιές περιέχει 25 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα πράσινων 20 θερμίδες. Και οι δύο περιέχουν 2 γραμμάρια λίπους (0,5 γραμμάρια κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών και 1,5 γραμμάρια μονοακόρεστα).
Η διατροφική τους αξία είναι λίγο πολύ η ίδια. Μια μερίδα των 15 γραμμαρίων μαύρες ελιές περιέχει 25 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα πράσινων 20 θερμίδες. Και οι δύο περιέχουν 2 γραμμάρια λίπους (0,5 γραμμάρια κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών και 1,5 γραμμάρια μονοακόρεστα).
Περιέχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1 γραμμάριο υδατανθράκων και 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Τέλος περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων και πιο συγκεκριμένα 2% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε και 1% της βιταμίνη Α.
Η μόνη τους διαφορά είναι η ποσότητα νατρίου που περιέχουν.
Πέντε μαύρες ελιές περιέχουν περίπου 115-125 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 8% αυτής της συνιστώμενης ποσότητας ημερήσιας πρόσληψης. Η ίδια μερίδα από πράσινες περιέχει 218-360 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 14-24% της ίδιας οδηγίας. Έτσι καταλήγουμε ότι οι μαύρες είναι -κατά έναν τρόπο- πιο υγιεινές, καθώς σε μεγάλη ποσότητα το νάτριο δεν κάνει καλό στον οργανισμό μας.