Τι έργα θα γίνουν για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους από Νίκης έως Εγνατία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι έργα θα γίνουν για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους από Νίκης έως Εγνατία




ΔΙΕΘΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Στην προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετική έγκριση που δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

“Επιδιώκουμε μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κεντρίσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτήν την ανάπλαση και με αυτόν τον τρόπο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους, το οποίο θα ενσωματώνει και θα αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης και τις στοχεύσεις της.
Μέσα από αυτό το έργο επιθυμούμε να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην κεντρική τοποθέτησή του για το θέμα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αναλυτικά τον σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να προκύψει ένας σχεδιασμός που να αναδεικνύει τον χώρο ως ισχυρό τοπόσημο και συγχρόνως να είναι εναρμονισμένος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, οι κύριοι άξονες της ανάπλασης είναι:

  1. Η απόκτηση ενός σύγχρονου αστικού δημόσιου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της «έξυπνης πόλης» (smartcity).
  2. Η αποκατάσταση του χαρακτήρα του άξονα της Αριστοτέλους ως ενιαίου αντιληπτικά συνόλου.
  3. Η ανάδειξη της ταυτότητας του άξονα με την απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων στοιχείων που σωρεύτηκαν σταδιακά
  4. Η ενσωμάτωση επί του άξονα χώρων στάσης, περιπάτου, αναψυχής και συγκέντρωσης.
  5. Η λειτουργική και αισθητική διασύνδεση του δημόσιου χώρου του άξονα με τις ισόγειες στοές των κτιρίων που τον περιβάλλουν.
  6. Η βελτίωση της εικόνας της αρχιτεκτονικής της πόλης με τη διατύπωση προτάσεων για τις όψεις/βιτρίνες των καταστημάτων εντός των ισόγειων στοών.
  7. Ο σχεδιασμός αστικού εξοπλισμού υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.
  8. Η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με χαμηλή απαίτηση συντήρησης δομικών υλικών.
  9. Η περιοχή μελέτης αναπτύσσεται σε μια έκταση 32,5 στρεμμάτων από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία. Στην περιοχή μελέτης συμπεριλαμβάνονται επίσης τα πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Νίκης εκατέρωθεν του άξονα μέχρι τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους αντίστοιχα, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής εικόνας από το μέτωπο της θάλασσας.
Σημειώνεται ότι ο άξονας της Αριστοτέλους διαθέτει μεγάλη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, ιστορική και κοινωνική σημασία και για τον λόγο αυτό απολαμβάνει καθεστώτος προστασίας.

Η εισήγηση του Δημάρχου για τα έργα

Ως μια παρέμβαση που έχει να κάνει με την ίδια τη δυνατότητα της πόλης να ξανασυστηθεί στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο προσδιόρισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, θέμα που συζητείται απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με την επισήμανση πως μια κεντρική προεκλογική δέσμευση τίθεται σε τροχιά υλοποίησης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε ότι στόχος μέσα από τον διαγωνισμό που προκηρύσσεται είναι να αποτυπωθούν στην Αριστοτέλους οι φιλοδοξίες της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα, με σεβασμό στο παρελθόν της.

“Επιδιώκουμε μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κεντρίσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτήν την ανάπλαση και με αυτόν τον τρόπο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους το οποίο θα ενσωματώνει και θα αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης και τις στοχεύσεις της.

Με τα στοιχεία της ιστορίας αλλά και της λειτουργικότητας, της αισθητικής και της τεχνολογίας, της παράδοσης αλλά και της βιωσιμότητας. Μέσα από αυτό το έργο επιθυμούμε να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο. 

Να την εντάξουμε σε παλιούς και νέους χάρτες –τουριστικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς- και παράλληλα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον δημόσιο χώρο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στην κεντρική τοποθέτησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, με σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.
“Επένδυση στις υποδομές”

Μιλώντας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την κεντρική στόχευση της Διοίκησής του, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι αυτή είναι “η επένδυση στις υποδομές”.

“Υποδομές, για να αλλάξουμε κατηγορία, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, για να μπορεί η Θεσσαλονίκη να αξιοποιήσει κάθε συγκριτικό της πλεονέκτημα, για να αποτινάξουμε το αίσθημα της μιζέριας”, είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στέλνοντας το μήνυμα: “Δεν χωράνε άλλοι διχασμοί, δεν χωράνε άλλοι επαγγελματίες της αγανάκτησης, της αναβολής. Με τις παλιές συνταγές δεν μπορεί η πόλη να ανασάνει, να προχωρήσει”.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι “προχωρούμε σε μια συνολική πρόταση για το μέλλον, προχωρούμε σε ό,τι έχουμε υποσχεθεί, καθώς η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει καμία επιπλέον ήττα, καμία καθυστέρηση, καμία ολιγωρία και κανέναν διχασμό”.


Κάνοντας μια αναφορά σε παρεμβάσεις που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Ζέρβας ενδεικτικά σημείωσε ότι:

– Στην πλατεία Ελευθερίας εγκαταστάθηκε εργολάβος που θα ολοκληρώσει την αρχαιολογική ανασκαφή, ώστε να προχωρήσει το έργο

– Στην οδό Ελένης Ζωγράφου άναψε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο


– Στην περιοχή πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες ανάπλασης

– Τοποθετήθηκαν ήδη οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι, έργο που καρκινοβατούσε επί χρόνια

– Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκινά διαγωνισμός για τον ηλεκτροφωτισμό, ύψους 20 εκατ.ευρώ, και διάρκειας τεσσάρων ετών

– Οι ασφαλτοστρώσεις φέτος θα είναι τόσες όσες έκανε συνήθως ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε τρία χρόνια.