«Ταψί» με χοιρινό και πράσα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Ταψί» με χοιρινό και πράσα



Το φαγητό αυτό ανήκει στα πιάτα που στο Νεοχώρι και σε γειτονικά χωριά τα λένε «ταψιά», καθότι ψήνονται σε ταψί στην παραδοσιακή γάστρα. Ασφαλώς η συνταγή που προτείνουμε εδώ γίνεται μια χαρά και στον οικιακό φούρνο. 

Σε πολλά σπιτικά συνηθίζουν, μαζί με το ψαχνό του χοιρινού, να προσθέτουν και μια ολόφρεσκη χοιρινή συκωταριά (σπλήνα, συκώτι και καρδιά), που τη βράζουν μαζί με το κρέας και έπειτα τη βάζουν και αυτή στο ταψί. Λένε πως έτσι το φαγητό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο.
Σημαντικό: πράσα και χοιρινό έχουν το ίδιο βάρος – εδώ, 2 κιλά έκαστο.

Υλικά
  • 2 κιλά πράσα (λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), σε μέτριες ροδέλες
  • 1.500 χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια-μπουκιές
  • 500 γρ. χοιρινά κόκαλα από οποιοδήποτε μέρος (τα ζητάμε από πριν από τον κρεοπώλη μας, για να τα κρατήσει)
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 250 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, με το ζουμί τους
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το ταψί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα πράσα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, να μαλακώσουν, να «πανιάσουν».

Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου ή ένα στρογγυλό με διάμετρο 40 εκ., κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα σε διαστάσεις ίδιες με του ταψιού, το βρέχουμε, το στύβουμε καλά και το απλώνουμε στον πάτο του ταψιού. Το λαδώνουμε και απλώνουμε εκεί τα πράσα. Στην ίδια, άδεια πλέον, κατσαρόλα ρίχνουμε 1½ λίτρο νερό και λίγο αλάτι. 

Προσθέτουμε το κρέας και τα κόκαλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, ξαφρίζοντας διαρκώς τα πρώτα λεπτά, μέχρι το νερό να καθαρίσει εντελώς (είναι σημαντικό βήμα αυτό, γιατί το ζουμί θα το χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια και πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τη βαριά οσμή του χοιρινού). Όταν το κρέας μαλακώσει κάπως, το στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη τον ζωμό. 

Σκορπίζουμε το κρέας και τα κόκαλα ανάμεσα στα πράσα, στο ταψί. Αραιώνουμε τον πελτέ σε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό του κρέατος και περιχύνουμε το φαγητό. Περιχύνουμε επίσης με τα ντοματάκια, τον ζωμό της κατσαρόλας και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα. 

Σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με βρεγμένη και στυμμένη λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα υλικά και να μελώσει η σάλτσα.

Γαστρονόμος