Ανησυχία για μεταλλάξεις και 3ο κύμα. Το σχέδιο αν αυξηθούν τα κρούσματα και το e-katanalotis - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ανησυχία για μεταλλάξεις και 3ο κύμα. Το σχέδιο αν αυξηθούν τα κρούσματα και το e-katanalotis



Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς για τις εικόνες συνωστισμού που επικράτησαν στην αγορά τις τελευταίες ημέρες. Την κατάσταση κάνει ακόμη πιο ανησυχητική το μεταλλαγμένο στέλεχος κυκλοφορεί ανάμεσά μας και είναι σίγουρα πιο μεταδοτικό και ενδεχομένως και πιο φονικό.

Έντονος είναι και ο προβληματισμός για την κατάχρηση των 2 ωρών που έχουν στη διάθεση τους οι καταναλωτές για να κάνουν τα ψώνια τους.

Οι ειδικοί ανησυχούν πως από την απελευθέρωση που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στους δρόμους αλλά και στα εμπορικά καταστήματα, μπορεί να οδηγηθούμε γρήγορα στο 3ο κύμα της επιδημίας στην χώρα μας. Άλλωστε οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη στο 3ο κύμα και ζουν και πάλι μέρες αυστηρών lockdown.

Γι αυτό και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του ΕΣΥ με νέο επιχειρησιακό σχέδιο . Το σχέδιο περιλαμβάνει ετοιμότητα στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν και πάλι να ανταπεξέλθουν σε ένα νέο πιθανό κύμα. Πάντως υπάρχουν ειδικοί στην επιτροπή αλλά και άλλοι επιστήμονες που συνομιλούν με το Μέγαρο Μαξίμου, που εκτιμούν ότι τον Μάρτιο μπορεί να δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να φέρει για άλλη μία φορά τη χώρα σε ασφυκτικές καταστάσεις.

Οι επιστήμονες της επιτροπής δεν κρύβουν την ανησυχία τους για μία πιθανή νέα αυξητική διασπορά του κορωνοϊού στην χώρα μας, ειδικά τώρα που άρχισαν να εντοπίζονται και τα πρώτα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Η δυνατότητα που έχει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος να πολλαπλασιάζει τα «θύματα» του προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς της επιτροπής οι οποίοι αναμένουν τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα της αγοράς. Παρότι επισήμως οι 32 ειδικοί της επιτροπής θα συνεδριάσουν και πάλι την Παρασκευή (29/1), σε καθημερινή βάση αναλύουν τα νέα κρούσματα αλλά και όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν. Την Παρασκευή πάντως θα έχουν την πρώτη εικόνα από τα «ίχνη» που θα αφήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη χώρα μας αφού θα έχουν περάσει πάνω από 10 ημέρες.



Το πιθανό νέο lockdown

Στην περίπτωση πάντως που ξεκινήσει μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι ειδικοί της επιτροπής είναι έτοιμοι να «πατήσουν τη σκανδάλη» για νέο πιο αυστηρό lockdown. Σε πρώτη φάση πάντως ο σχεδιασμός τόσο των κυβερνητικών στελεχών όσο και των ειδικών είναι να ξεκινήσει ένα σταδιακό κλείσιμο της χώρας ανάλογα με την επιβάρυνση που επιφέρει η κάθε δραστηριότητα, περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές

Τα σχολεία πάντως εφόσον ανοίξουν με βάση το σχέδιο την 1η Φεβρουαρίου, θα είναι και τα τελευταία που θα κλείσουν καθώς οι επιστήμονες εξακολουθούν να θεωρούν πως οι μαθητές επιβαρύνουν στατιστικά λιγότερο την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε σύγκριση με άλλους τομείς.

Μια σκέψη είναι η χρήση της πλατφόρμας e-katanalotis.

Πρόκειται για μια ειδική εφαρμογή που θα πρέπει να κατεβάσει ο πολίτης στο κινητό του αλλά και με τον δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να βγει για τα ψώνια του αλλά θα υπάρχει «κλεψύδρα», προκειμένου να μην ξεπερνά το επιτρεπόμενο χρονικό όριο.

Αν ξεπερνά τις 2 ώρες και ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ τότε θα του επιβάλλεται πρόστιμο. Σε περίπτωση που αποφασιστεί αυτή η λύση η εφαρμογή θα είναι υποχρεωτική σε όλους του πολίτες.