Δωρεάν διανομή σπάνιων φυτών σε δομές του δήμου Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δωρεάν διανομή σπάνιων φυτών σε δομές του δήμου Θέρμης



Τη δυνατότητα να “υιοθετήσουν” κάποιο από τα μοναδικά, σπάνια, αυτοφυή φυτά τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο πάρκο φυτοποικιλότητας στην Καρδία έδωσαν σήμερα ο δήμος Θέρμης και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε δομές του δήμου Θέρμης.
Συγκεκριμένα νωρίς το πρωί μοιράστηκαν σπάνια φυτά στο Ειδικό Σχολείο Θέρμης, στα ΚΔΑΠμεα Θέρμης και τα ΚΔΑΠμεΑ στον Τρίλοφο

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι τα παιδιά τα οποία φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές να γνωρίσουν αυτά τα σπάνια είδη φυτών, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη φροντίδα και προστασία τους. 

Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με τον δήμο Θέρμης διέθεσαν δωρεάν περίπου 300 γλαστράκια με φυτά στις τρεις δομές του δήμου. Παράλληλα, δόθηκε στους διευθυντές των δομών υλικό δημοσιότητας ενώ έγινε και αναλυτική ενημέρωση από την υπεύθυνη του δήμου Θέρμης Εύη Παπανικολάου.


Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου “Improving the conservation of the priority plants in the cross border area” (Βελτίωση της διατήρησης φυτών προτεραιότητας στη διασυνοριακή περιοχή) με ακρωνύμιο “conse-pp” που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg IPA CBC “Ελλάδα –Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020”. 

Η όλη ερευνητική δράση του έργου υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τη βοήθεια και εξωτερικών συνεργατών και αφορούσε την συλλογή, διατήρηση και αξιοποίηση εβδομήντα σημαντικών ειδών προτεραιότητας (σπάνια, ενδημικά, απειλούμενα) για τα οποία συλλέχθηκε πολλαπλασιαστικό υλικό στο πλαίσιο βοτανικών αποστολών στη διασυνοριακή περιοχή και αναπαράχθηκαν σύμφωνα με πρωτόκολλο αναπαραγωγής που αναπτύχθηκε μέσα από ερευνητική διαδικασία. 

Τα είδη όλων των φυτών έχουν τοποθετηθεί στο «Πάρκο Φυτοποικιλότητας» το οποίο δημιουργήθηκε στην Καρδία του δήμου Θέρμης.