Πέτσας: Δεν ανοίγει το λιανεμπόριο τα Χριστούγεννα -Ποια καταστήματα εξαιρούνται - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πέτσας: Δεν ανοίγει το λιανεμπόριο τα Χριστούγεννα -Ποια καταστήματα εξαιρούνταιΔεν ανοίγουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου την περιόδο των γιορτών και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και εξειδίκευσε ο Γ. Γεωργιάδης
Τα μόνα καταστήματα που θα ανοίξουν είναι τα κομμωτήρια και τα κουρεία καθώς και τα βιβλιοπωλεία. Πολλά καταστήματα ωστόσο θα ανοίξουν με τη μέθοδο του Clik Away και μόνο με παραγγελίες που θα παραλαμβάνονται κατά μόνας. Έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται ουρές μέχρι εννέα ατόμων με αποστάσεις δύο μέτρων. Δεν θα επιτρέπεται για τα Mall.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Πέτσα

Καλημέρα σε όλες και όλους,

Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη.

Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά – ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού – εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.

Ανησυχητική κρίνεται – με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών – και η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις Μ.Ε.Θ. των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας.

Δεν μπορούμε, κατ’ επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε.

Καταστάσεις συνωστισμού – όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία – χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας.

Με αυτά τα δεδομένα, κατόπιν και των εισηγήσεων των ειδικών, αποφασίστηκε:

Πρώτον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). Τις επιμέρους λεπτομέρειες θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.


Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Πέμπτον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Ας δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε.

Προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτό, 1018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ. Προετοιμάζεται παράλληλα μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού με εγκυρότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, και διαφάνεια, για συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός στις πόλεις και τα χωριά μας.

Υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή – για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας – είναι εθνική υπόθεση. Στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό.

«Κλειστά» Χριστούγεννα: Δείτε live την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, όπου θα παρουσιαστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών:

Υπενθυμίζεται ότι:


Μέτρα: Σε ένα πολύ πιο συντηρητικό άνοιγμα από

αυτό που αρχικά αναμενόταν οδηγείται πλέον η κυβέρνηση

καθώς τα κρούσματα, αλλά –κυρίως– η πίεση στο σύστημα υγείας,

εξακολουθoύν να είναι στο κόκκινο ένα και πλέον μήνα


μετά την επιβολή των καθολικών περιορισμών.
Τούτο διαφάνηκε χθες τόσο από τις δηλώσεις των κ. Γεραπετρίτη και Πέτσα,

όσο και από την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων


που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στα νοσοκομεία

και δεν έδωσαν πράσινο φως για άνοιγμα του λιανεμπορίου

με την παραδοσιακή τουλάχιστον μορφή.

Ο κ. Γεραπετρίτης συγκεκριμένα ανέφερε (Παραπολιτικά 90,1)

πως «η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν είναι

τέτοια που να δικαιολογεί το άνοιγμα της αγοράς»,

προαναγγέλλοντας ένα τελείως διαφορετικό


μοντέλο από αυτό που αναμενόταν.

«Ο,τι υπάρξει θα είναι μετρημένο», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας,

τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε άνοιγμα με το σύστημα

υγείας να είναι υπό πίεση.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το τι θα γίνει με την Εκκλησία,

ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε

ότι «θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες».

Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας σημείωνε πως «είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε

σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί»,

εστιάζοντας στο πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

«Δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται

οι ΜΕΘ με τον βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες

είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα»,

είπε χαρακτηριστικά.

Πράγματι όλες τις προηγούμενες ημέρες οι ειδικοί,

όπως είχε σημειώσει η «Καθημερινή», ήταν απόλυτα επιφυλακτικοί

για όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας περί ανοίγματος

του λιανεμπορίου και είχαν στείλει και μηνύματα αρμοδίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια