Σημαντικές διατροφικές συμβουλές για τα Χριστούγεννα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σημαντικές διατροφικές συμβουλές για τα Χριστούγεννα



Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γεμίζουν με άγχος πολλούς ανθρώπους σε σχέση με τα κιλά τους.
Απολαύστε τις γιορτές και το γιορτινό σας τραπέζι ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές. Μπορεί να μη σας οδηγήσουν σε απώλεια κιλών. Σίγουρα όμως θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό και να έχετε πάντοτε τον έλεγχο στην διατροφή σας.
Να θυμάστε πάντα ότι, σημασία δεν έχει το βάρος σας, αλλά ο τρόπος της διατροφής σας και οι επιλογές που κάνετε καθημερινά. Όλοι δικαιούνται λίγες ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης. Φροντίστε τον εαυτό σας και κάνετε μία νέα αρχή στη χρονιά που έρχεται.

Πώς να φάμε τα γλυκά των Χριστουγέννων

Γενικά προσπαθήστε να φάτε έξυπνα τα γλυκά των Χριστουγέννων. Για παράδειγμα, φάτε μαζί με το πρωινό σας ένα μελομακάρονο ή κουραμπιέ ή ένα κομμάτι βασιλόπιτα.

Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός σας θα αξιοποιήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας τις θερμίδες των γλυκών. Θα τις μετατρέψει σε ενέργεια που θα καταναλωθεί/αξιοποιηθεί και δεν θα αποθηκευτεί.

Μία άλλη λύση είναι να φάτε το γλυκό σας νωρίς το απόγευμα αφού όμως έχετε φάει πρώτα τα φρούτα σας ή έχετε πιεί το χυμό σας.

Πώς να φάμε στα γιορτινά τραπέζια

Το μεγάλο άγχος για όλους όσους κάνουν δίαιτα ή προσέχουν την διατροφή τους είναι τα μεγάλα φιλικά ή οικογενειακά γεύματα.

Είναι γεγονός ότι τα γεύματα αποτελούν μία καλή ευκαιρία να μαζευτούν γύρω από ένα τραπέζι φίλοι και συγγενείς και να μοιραστούν μαζί τροφή. Οι ψυχολόγοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό για την ισορροπημένη κοινωνική ζωή ενός ατόμου.

Μην απορρίψετε λοιπόν την πρόσκληση να πάτε σε κάποιο γεύμα

Η απομόνωση οδηγεί σε δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί η αντίσταση σας στην υπερκατανάλωση φαγητού.

Ποτέ μην πάτε σε κάποιο γεύμα ή τραπέζι πεινασμένος

Η πείνα είναι πάντα κακός σύμβουλος. Υπονομεύει την αντίστασή σας και τελικά οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού.

Πριν από κάποιο γεύμα πιείτε ένα χυμό, φάτε ένα φρούτο ή ακόμα καλύτερα φάτε μία μικρή σαλάτα.

Είτε το φαγητό είναι σε μπουφέ είτε στρωμένο σε τραπέζι, η στρατηγική μας δεν αλλάζει. Γεμίζουμε την πρώτη φορά το πιάτο μας (αν δεν έχουμε φάει κάτι από πριν) με σαλατικά. Μετά ξαναγεμίζουμε το μισό με λαχανικά ή χορταρικά ή φυτικά τρόφιμα αποφεύγοντας τις σάλτσες και το άλλο μισό με κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο ή από όλα μαζί. Στο πλάι μπορούμε να βάλουμε 3-4 πιρουνιές από ρύζι ή ζυμαρικό ή γέμιση γαλοπούλας ή 2-3 πατάτες φούρνου. Ένα μικρό κομμάτι πίτα είναι αποδεκτό.

Αν το γεύμα είναι μπουφές, τότε αφού γεμίσετε το πιάτο σας, όπως περιγράψαμε παραπάνω, απομακρυνθείτε από τον μπουφέ.

Προσπαθήστε να πιείτε όσο γίνεται λιγότερο αλκοόλ

Γεμίστε μια φορά το ποτήρι σας για να ανταλλάξετε ευχές με τους άλλους.

Το αλκοόλ, πέρα από το γεγονός ότι έχει μόνο θερμίδες να σας προσφέρει, μειώνει και την αντίσταση σας και μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού.

Απολαύστε την κάθε μπουκιά

Φάτε όσο πιο αργά γίνεται. Αφήστε να μεσολαβήσει λίγος χρόνος μεταξύ της μίας πιρουνιάς και της άλλης. Προσπαθήστε να βρείτε γεύση και στο πιο μικρό κομματάκι κάθε μπουκιάς που βάζετε στο στόμα.

Θα εκπλαγείτε από το πόσο πιο νόστιμη και απολαυστική γίνεται κάθε τροφή όταν την ώρα που τη μασάμε σκεφτόμαστε τα συστατικά από τα οποία προήλθε ή τα υλικά από τα οποία φτιάχτηκε η συνταγή που μόλις δοκιμάζουμε.

Μυρίστε το φαγητό σας

Θα βοηθήσει το στομάχι να αναγνωρίσει ποια είναι τα πιο κατάλληλα πεπτικά υγρά που χρειάζονται για να χωνέψει γρήγορα και ευκολότερα τη συγκεκριμένη τροφή.

Όσο πιο καλά μασημένη και «αναγνωρισμένη» κατέβει η κάθε μπουκιά στο στομάχι, τόσο καλύτερα θα αξιοποιηθεί. Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά της σε ενέργεια και δομικά υλικά και όχι σε λίπος.

Προσπαθήστε κατά την διάρκεια του γεύματος να μιλάτε μαζί με τους γύρω σας

Το γεύμα έχει αυτόν τον σκοπό, να βρεθείτε όλοι μαζί για να περάσετε καλά. Όχι για να φάτε μέχρι τελικής πτώσεως.

Η συζήτηση θα σας βοηθήσει να φάτε με ένα αργό ρυθμό και να νιώσετε έγκαιρα το αίσθημα της πληρότητας χωρίς να φάτε παραπάνω φαγητό από αυτό που πρέπει.

Τελειώστε το γεύμα σας με ένα γλυκό ή δύο μισά για περισσότερη ποικιλία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κανένας δεν πάχυνε τρώγοντας λίγο παραπάνω σε ένα γεύμα. Τα παραπανίσια κιλά των εορτών μαζεύονται κυρίως από τα συνεχή τσιμπολογήματα των προηγούμενων και επόμενων ημερών.

Πόση αλήθεια λέει την επόμενη μέρα η ζυγαριά;

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η ζυγαριά θα σας δείξει λίγο παραπάνω τις επόμενες ημέρες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προσθέσατε λίπος, αλλά ότι το σώμα επειδή έφαγε περισσότερες και διαφορετικές τροφές από αυτές που έτρωγε μέχρι πρόσφατα, δυσκολεύεται να τις αποβάλει.

Το βάρος σας την επόμενη μέρα είναι πλασματικό και παροδικό. Αυτό φαίνεται με τη μορφή κατακράτησης στο σώμα σας που εσείς το νιώθετε σαν ένα μικρό φούσκωμα, έναν μικρό πόνο στο στομάχι ή μια μικρή απροσδιόριστη αδιαθεσία. Το στομάχι μαθημένο έπειτα από τόσο καιρό σε μικρές και σωστά συνδυασμένες ποσότητες τροφής, όταν δέχτηκε περισσότερο φαγητό από το κανονικό αντέδρασε.

Τα παραπάνω συμπτώματα σε μεγάλο ποσοστό εκφράζουν μία φυσιολογική κατακράτηση. Μία με δυο μέρες σωστής και πειθαρχημένης διατροφής με φρούτα, σαλατικά και γιαούρτι ή γαλακτοκομικά θα επιτρέψει στο σχετικά ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση.

Αυτό θα σας βοηθήσει να ξαναποκτήσετε το βάρος που είχατε πριν από το «πλούσιο» γεύμα που προηγήθηκε και να μπείτε ξανά γρήγορα και απλά στον ρυθμό σας. Άλλωστε ότι τρώμε σήμερα, αποθηκεύεται έπειτα από 48 ώρες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα να εξισορροπήσουμε τις παραπανίσιες θερμίδες που πήραμε την αμέσως επόμενη ή και μεθεπόμενη ημέρα.

Αγνοήστε λοιπόν τη ζυγαριά και αντιδράστε δυναμικά την επομένη από κάθε πλούσιο γεύμα, τρώγοντας πολύ ελαφρές τροφές.

Αν σας περισσέψουν φαγητά ή γλυκά δώστε τα σε παιδάκια και φτωχούς στα φανάρια των δρόμων ή ακόμα και στα αδέσποτα ζώα του δρόμου. Για σας θα είναι περιττά φαγητά και κιλά ενώ για άλλους, θέμα επιβίωσης.