Πανεπιστημιακά συγγράμματα: Μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοσή τους – Αγωνιούν οι φοιτητές - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πανεπιστημιακά συγγράμματα: Μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοσή τους – Αγωνιούν οι φοιτητές



Μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων παρατηρείται στο τρέχον εξάμηνο, με τους φοιτητές να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς σε λίγες εβδομάδες αρχίζει η εξεταστική περίοδος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι δηλώσεις συγγραμμάτων των φοιτητών στο πληροφοριακό σύστημα “Εύδοξος” για το χειμερινό εξάμηνο ολοκληρώθηκαν στις 22 Νοεμβρίου και η διανομή τους ξεκίνησε την επόμενη μέρα.

Έχοντας περάσει ήδη ένα μήνα αναμονής, φοιτητές μοιράζονται στο ThessToday.gr την αγωνία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων ενώ αναφέρουν πως η πλειοψηφία των καθηγητών δείχνει κατανόηση και διευκολύνει την κατάσταση, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα αναφορικά με την προς εξέταση ύλη.

Ήμουν από τους τελευταίους που έκανα τη δήλωση των συγγραμμάτων στις 20 Νοεμβρίου. Περιμένω δώδεκα βιβλία για αυτό το εξάμηνο αλλά μέχρι στιγμής έχουν έρθει μόνο τρία. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την επερχόμενη εξεταστική, καθώς δεν μπορώ να κάνω ένα ολοκληρωμένο διάβασμα. Πάντως, οι καθηγητές δείχνουν μεγάλη κατανόηση, ρωτώντας συχνά για το θέμα των βιβλίων ενώ κάποιοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν και με εκδοτικούς οίκους. Για να μας βοηθήσουν, ανεβάζουν κάποια κεφάλαια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πανεπιστημίου ή μας βοηθάνε, παραθέτοντας πρόσθετο διδακτικό υλικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά η φοιτήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ελεάννα Δημανίδου.

Από την πλευρά του, ο φοιτητής της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωστής Μυλωνάς, σημείωσε πως η καθυστέρηση παραλαβής των συγγραμμάτων έχει αντίκτυπο στην προετοιμασία των φοιτητών για την εξεταστική: 

“Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχω παραλάβει ακόμα κανένα σύγγραμμα κι ενώ βρισκόμαστε ένα πριν πριν την έναρξη των εξετάσεων. Λόγω της ιδιομορφίας του τέταρτου έτους στη σχολή μας τα συγγράμματα χρειάζονται κυρίως στα μαθήματα επιλογής, όμως οι συμφοιτητές μας των μικρότερων ετών στερούνται βασικών συγγραμμάτων με αποτέλεσμα αδυναμία τους να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την εξεταστική. 
Οι περισσότεροι καθηγητές ανταποκρίνονται στις δυσκολίες των καιρών, με την ανάρτηση βοηθητικού υλικού στο e-learning, πλην όμως η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τους αρμόδιους φορείς ως προς την παράδοση των συγγραμμάτων και τους όρους ομαλής και δίκαιης διεξαγωγής της εξεταστικής είναι το λιγότερο ανεπαρκής”, είπε.

Η φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ζ. Σ., ανέφερε πως περιμένει μόλις δύο συγγράμματα, τα οποία όμως είναι απαραίτητα στο διάβασμα της καθώς βρίσκεται κοντά στην κτήση του πτυχίου: 

“Έκανα δήλωση συγγραμμάτων 20 Νοεμβρίου και περιμένω δύο βιβλία. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των συγγραμμάτων που περιμένω αλλά είναι βασικά για το πτυχίο μου. 
Έχει περάσει ένας μήνας από την υποβολή της δήλωσης και δεν έχουν στείλει κάποιο email να μας ενημερώσουν για το πότε θα μπορούμε να έχουμε τα βιβλία. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την εξεταστική του Ιανουαρίου. Αφού τα περισσότερα μαθήματα απαιτούν τη μελέτη των συγγραμμάτων, οι σημειώσεις δεν αρκούν. 
Πολλοί είναι οι καθηγητές που δεν προσφέρουν υλικό για διάβασμα και αρκούνται μόνο στις τυπικές παραδόσεις και τονίζουν ότι πολλά πράγματα θα τα δείτε στο βιβλίο. Από τη στιγμή όμως που δεν έχουμε κάτι νεότερο για την εξέλιξη των συγγραμμάτων, δεν μπορούμε και να διαβάσουμε. 
Εξαίρεση αποτελούν ελάχιστοι καθηγητές, οι οποίοι ανεβάζουν χρήσιμες σημειώσεις στην πλατφόρμα, ώστε να διευκολύνουν και το δικό μας έργο. 
Προσωπικά είμαι σε μεγαλύτερο έτος, οπότε ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων που χρειάζομαι έχει καλυφθεί αλλά μπορώ να καταλάβω το άγχος που μπορεί να έχουν οι συμφοιτητές μου από μικρότερα έτη και ειδικότερα φοιτητές του πρώτου έτους. Ελπίζω τουλάχιστον μέσα στην εβδομάδα να έχουμε κάποιο νέο, αν και είναι μία πολύ αισιόδοξη σκέψη”, τόνισε.

Τέλος, η φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ηλιάνα Τσαβδαρίδου, ανέφερε πως οι καθηγητές προσπαθούν να βοηθήσουν τους φοιτητές με διάφορα μέσα: 
“‘Έκανα την αίτηση για τα συγγράμματα την προτελευταία μέρα πριν το κλείσιμο της πλατφόρμας. Έχουν έρθει μόλις τα δύο συγγράμματα από αυτά που περίμενα, με μία εβδομάδα απόκλιση στα τέλη Νοέμβρη. Οι καθηγητές μας βοηθάνε, είτε παρέχοντας υποστηρικτικό υλικό στις πλατφόρμες του Πανεπιστημίου είτε ανεβάζοντας διαδικτυακά διάφορα ‘κομμάτια’ από το βιβλίο”, σημείωσε.

“Οι παραδόσεις των συγγραμμάτων είναι στο 40-45%”

Από την πλευρά του, το μέλος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, Γεώργιος Πασχαλίδης, ανέφερε πως οι εκδότες έχουν κάνει ό,τι μπορούν αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στις εταιρείες ταχυμεταφορών: 

“Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι άργησε να ξεκινήσει η διαδικασία. Εμείς λάβαμε τις λίστες περίπου στις 25 Νοεμβρίου, όταν και ξεκινήσαμε να στέλνουμε τα βιβλία. Οι παραδόσεις των συγγραμμάτων είναι στο 40-45%. 
 Οι εκδότες έχουν παραδώσει το 99,8 % των βιβλίων στις εταιρείες ταχυμεταφορών. Υπάρχει μία αισθητή καθυστέρηση με τα ΕΛΤΑ, η οποία δείχνει τις τελευταίες ημέρες να εξομαλύνεται. Μέσα σε λιγότερα από ένα μήνα από τη διαδικασία είμαστε στο 45% δεδομένης και της κατάστασης με την πανδημία, που προκαλεί μεγάλο φόρτο στις εταιρείες. 
Εμείς ζητήσαμε να δώσουν προτεραιότητα στα βιβλία αλλά θεωρώ πως δεν εισακουστήκαμε. 
Ελπίζω μέχρι τις αρχές του χρόνου η παράδοση να φτάσει κοντά στο 80%. Από την πλευρά των εκδοτών έχει γίνει τεράστια προσπάθεια με τεράστιο οικονομικό κόστος. Μέσα σε 15 μέρες έχουν σταλεί στις εταιρείες 1.200.000 συγγράμματα. Πιέζουμε τις εταιρείες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση”, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ναπολέων Παπαδόπουλος