Μπορούν οι σκύλοι να δουν Όνειρα; Οι επιστήμονες έχουν κάνει βήματα ώστε να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συμβαίνει - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μπορούν οι σκύλοι να δουν Όνειρα; Οι επιστήμονες έχουν κάνει βήματα ώστε να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συμβαίνει



Τι ονειρεύονται οι σκύλοι; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γι’αυτό; O σκύλος σας βλέπει στον ύπνο του πως κυνηγά λαγούς η απλά τινάζεται αιφνίδια ενώ κοιμάται; Οι επιστήμονες στις μέρες μας έχουν κάνει βήματα ώστε να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρα των σκύλων. Με αυτόν τον τρόπο μας φέρνουν κοντά στο να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιστούς μας φίλους.

Όνειρα και Σκύλος – Βλέπουν οι Σκύλοι Όνειρα;

Οι άνθρωποι δεν έχουν το μονοπώλιο στα όνειρα. Στην πραγματικότητα οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα περισσότερα σπονδυλωτά και ίσως ακόμη και οι μικρότερες μύγες μπορούν και βλέπουν όνειρα. Όπως και εμείς, οι σκύλοι και άλλα ζώα περνούν από αρκετούς κύκλους ύπνου. Υπάρχουν περίοδοι αφύπνισης, ακολουθούμενες από τον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM) και ύπνο μη ταχείας κίνησης των ματιών. 
Η περίοδος του ύπνου REM είναι υπεύθυνη για τα πιο ζωντανά και αξιομνημόνευτα όνειρα και πιστεύεται πως αποτελεί ένα μέρος για το πως το σώμα επεξεργάζεται την μνήμη, μεταξύ άλλων πραγμάτων. Οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθήσουν αυτούς τους κύκλους και τη σχετική εγκεφαλική δραστηριότητα χρησιμοποιόντας έναν ειδικό εξοπλισμό.


Όνειρα και Σκύλος – Το Πείραμα Για τα Όνειρα

Ένα από τα πιο διάσημα πειράματα ονείρων περιλαμβάνουν αρουραίους-πειραματόζωα. Αυτοί οι αρουραίοι πέρασαν όλη τους την ημέρα τρέχοντας γύρω από έναν λαβύρινθο. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των αρουραίων στον λαβύρινθο και την σύγκριναν με την εγκεφαλική δραστηριότητα των αρουραίων κατά την διάρκεια του ύπνου REM. 

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι ίδιοι χώροι φωτίστηκαν στους εγκεφάλους των αρουραίων, πράγμα που σήμαινε ότι οι αρουραίοι ήταν πιθανό να ονειρεύονται τον λαβύρινθο. Στην συνέχεια, οι ερευνητές συγκρίνοντας τα στοιχεία , μπόρεσαν να καταλάβουν που ακριβώς στον λαβύρινθο οι αρουραίοι είχαν ονειρευτεί τους εαυτούς τους.

Αυτό έδειξε στους ερευνητές ότι τα ζώα τείνουν να ονειρεύονται όπως εμείς. Οι αρουραίοι ονειρεύτηκαν σχετικά με την ημέρα τους όπως ακριβώς μπορεί εμείς να ονειρευτούμε μια ημέρα από της καθημερινότητας στην εργασία μας. (Φυσικά πολλές φορές θα προτιμούσαμε να ονειρευτούμε κάτι πιο συναρπαστικό από αυτό). 
Οι ερευνητές στο MIT κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζώα έχουν σύνθετα όνειρα και μπορούν να θυμούνται και να επαναλαμβάνουν μεγάλες ακολουθίες γεγονότων κατά την διάρκεια του ύπνου τους. 
To Εθνικό Ινστιτούτο Ύπνου αναφέρει πως οι σκύλοι ξοδεύουν περίπου την μισή μέρα τους με το να κοιμούνται. Για τα κουτάβια, τους ηλικιωμένους σκύλους και τις μεγαλύτερες ράτσες, ο χρόνος ύπνου μπορεί να είναι περισσότερος.


Όνειρα και Σκύλος – Τι Ονειρεύονται οι Σκύλοι;


Οι περισσότεροι σκύλοι ζουν μια πιο ενδιαφέρουσα ζωή από τους αρουραίους. Για να καταλάβουν τι μπορεί να ονειρεύονται οι σκύλοι, οι ερευνητές παρουσίασαν ένα τεστ στο οποίο απενεργοποίησαν προσωρινά την ”γέφυρα”. Εάν αναρωτιέστε (δικαιολογημένα) τι ακριβώς είναι η ”γέφυρα” , πάμε να δούμε την εξήγηση. 

Η ”γέφυρα” (η αλλιώς pons) είναι το τμήμα στελέχους του εγκεφάλου το οποίο εμπλέκεται στον έλεγχο των κύκλων ύπνου και είναι υπεύθυνο για την παρεμπόδιση των μεγάλων μυών μας να μετακινούνται κατά την διάρκεια του ύπνου. Με άλλα λόγια μπορείτε να ευχαριστήσετε την ”γέφυρα” διότι αποτρέπει τον/την σύντροφο σας από το να κοπανιέται τριγύρω και να σας ξυπνάει κάθε φορά που βλέπει όνειρο. Χωρίς την ”γέφυρα”, μπορεί να παρεκτρεπόμαστε κάθε φορά που ονειρευόμαστε, κάτι που σημαίνει πως θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

Μπορεί να έχετε προσέξει πως τα κουτάβια και οι μεγαλύτεροι σκύλοι τινάζονται και κουνιούνται πολύ στον ύπνο τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η ”γέφυρα”είναι υποανάπτυκτη στα κουτάβια και λιγότερο αποτελεσματική στους μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα βρέφη και για τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ένας από τους τρόπους για να ανακαλύψουν τι μπορεί να ονειρεύονται οι σκύλοι είναι να απενεργοποιήσουν προσωρινά την ”γέφυρα” κατά την διάρκεια του REM ύπνου. Αυτό τους επέτρεψε κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες να αφήσουν τους σκύλους να δείξουν τα όνειρα τους. Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς ότι εμείς υποπτευόμασταν για χρόνια. ”Οι σκύλοι λοιπόν ονειρεύονται πράγματα που έχουν να κάνει με την σκυλίσια καθημερινότητα τους. Τα μοτίβα των ονείρων στους σκύλους μοιάζουν αρκετά με τα μοτίβα των ονείρων των ανθρώπων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Όνειρα και Σκύλος – Η Ράτσα του Σκύλου Επηρεάζει τα Όνειρα τους;

Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το πόσο συχνά ονειρεύονται και τι ονειρεύονται με τους ερευνητές να πιστεύουν πως το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως οι μικροί σκύλοι έχουν πιο συχνά όνειρα από τους μεγάλους σκύλους. Ωστόσο, τα όνειρα των μικρών σκύλων είναι μικρότερα σε διάρκεια. Στον αντίποδα, οι μεγάλοι σκύλοι έχουν πιο αραιά όνειρα τα οποία όμως είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια.

Τολμούμε επίσης να κάνουμε μια εικασία λέγοντας πως ότι κάνει ο σκύλος σας μέσα στην ημέρα του καθορίζει τα όνειρα του. Παρόλο που δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι, το γεγονός πως τα Pointers υποδεικνύουν, εμφανίζουν συμπεριφορά φύλακα υπονοεί πως οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την φυλή μπορεί να λαμβάνουν χώρα και κατά την διάρκεια των ονείρων. Παραδείγματος χάρη, το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ σας είναι πιθανό να ονειρεύεται πως κυνηγάει μπάλες του τένις από ότι ένα Πάγκ.


Όνειρα και Σκύλος – Έχουν οι Σκύλοι Εφιάλτες;

Δεν είναι όλα τα ανθρώπινα όνειρα καλά. Εμείς συμπεραίνουμε πως οι σκύλοι μπορούν να έχουν και κείνοι εφιάλτες. Αυτοί οι εφιάλτες μάλιστα βλέπονται δύσκολα. Μπορεί να είναι δελεαστικό να ξυπνήσετε τον σκύλο σας για να τον καθησυχάσετε όπως θα κάνατε σε ένα παιδί. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με τους σκυλίσιους εφιάλτες τους οποίους πρέπει να μοιραστείτε με την οικογένεια σας. 

Εάν ποτέ ξυπνήσατε από ένα τρομακτικό όνειρο, συνήθως θα προσπαθήσατε να θυμηθείτε τι είδατε. Όπως και μερικοί άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να αντιδράσουν επιθετικά απέναντι σε εκείνον που θα τους ξυπνήσει. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο ειδικότερα για τα παιδιά. Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε εαν θεωρείτε πως ο σκύλος σας βλέπει κάποιο άσχημο όνειρο είναι να περιμένετε από τον σκύλο να ξυπνήσει. Ύστερα, μπορείτε να τον καθησυχάσετε, ακολουθώντας ένα ρητό το οποίο λέει” άφησε τον σκύλο που κοιμάται στην θέση του”.

Οι σκύλοι ταξιδεύουν και κείνοι στον κόσμο των ονείρων κατά την διάρκεια του ύπνου τους. Βλέπουν ζωντανές εικόνες της καθημερινότητας τους ανάλογα με την ράτσα και την ηλικία τους. 
Από κει και πέρα, στον καθημερινό βίο μεταξύ μας ας προσέξουμε να τους παρέχουμε μια ζωή γεμάτη θαλπωρή, φροντίδα και αγάπη. 

Μια ζωή σαν ένα καλό όνειρο με εμπειρίες που θα τις θυμόμαστε αμφότεροι σε όλη την διάρκεια του κοινού βίου μας με τον πιστό τετράποδο φίλο μας.

Άρης Βασιλειάδης
dogspotk9.gr