Τι να κάνεις για να προστατευτείς αν είσαι θύμα βίας στο σπίτι: Το lockdown ξυπνά τον εφιάλτη χιλιάδων γυναικών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι να κάνεις για να προστατευτείς αν είσαι θύμα βίας στο σπίτι: Το lockdown ξυπνά τον εφιάλτη χιλιάδων γυναικών
Η ενδοοικογενειακή βία και ειδικά η βία κατά των γυναικών στο σπίτι ήταν μία από τις χειρότερες πτυχές του πρώτου lockdown που ζήσαμε σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο του 2020.
Τώρα, ενόψει του δεύτερου COVID-19 lockdown, ο εφιάλτης της βίας κατά των γυναικών στο σπίτι ξυπνά και πάλι.

Πέραν από τις συμβουλές των ειδικών (π.χ. ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) παραθέτει προτάσεις δράσεων από την πλευρά των θυμάτων βίας στο σπίτι, ώστε να προστατευθούν από τους θύτες τους.

Βία κατά των γυναικών εν μέσω COVID-19 lockdown: Τι συμβουλεύει ο Π.Ο.Υ.


Το σπίτι μου δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για μένα. Τι μπορώ να κάνω;

Εάν αντιμετωπίζετε βία στο σπίτι, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές σας, να ζητήσετε υποστήριξη από μια αρμόδια τηλεφωνική γραμμή ή, εάν είναι ασφαλές, από κάποιον ιστότοπο για επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας. Μάθετε εάν οι τοπικές υπηρεσίες (π.χ. καταφύγια, συμβουλευτικές υπηρεσίες) είναι ανοιχτές και επικοινωνήστε μαζί τους εάν είναι διαθέσιμες.


Κάντε ένα πλάνο ασφάλειας σε περίπτωση κλιμάκωσης της βίας εναντίον σας ή των παιδιών σας. Αυτό περιλαμβάνει:

Κανονίστε με έναν γείτονα, έναν φίλο, έναν συγγενή, έναν συνάδελφο ή ένα καταφύγιο να μπορείτε να πάτε εκεί σε περίπτωση που πρέπει να φύγετε από το σπίτι αμέσως για ασφάλεια.

Καταρτίστε ένα σχέδιο για το πώς θα βγείτε από το σπίτι με ασφάλεια και πώς θα φτάσετε εκεί (π.χ. μεταφορά).

Ετοιμάστε τσάντα με μερικά απαραίτητα αντικείμενα (π.χ. έγγραφα ταυτότητας, τηλέφωνο, χρήματα, φάρμακα και ρούχα) και μια λίστα με αριθμούς τηλεφώνου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εάν είναι εφικτό, δημιουργήστε έναν δικό σας μυστικό “κώδικα επικοινωνίας” με έναν αξιόπιστο γείτονα, ώστε να μπορούν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ανησυχώ για κάποιο άτομο που ξέρω. Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Εάν γνωρίζετε ή ανησυχείτε για κάποιο άτομο που έχει κακή σχέση και βιώνει ενδοοικογενειακή βία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

Διατηρείτε τακτικά επαφή με το άτομο για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές, διασφαλίζοντας ότι είναι ασφαλές να επικοινωνήσει μαζί σας. 
Να υποθέσετε ότι ο θύτης μπορεί να δει, να ακούσει ή να παρακολουθήσει τις επικοινωνίες, οπότε σκεφτείτε πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με το άτομο που σας ενδιαφέρει.

 Στείλτε τους ένα SMS ή ένα μήνυμα μέσω email ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο ασφαλή για εκείνη. Να είστε διακριτικοί όταν επικοινωνείτε μαζί τους αν ο θύτης είναι παρών στο σπίτι, έτσι ώστε να μην διατρέχουν κίνδυνο πρόσθετης βλάβης.

Μάθετε ποιες κοινωνικές υπηρεσίες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας (π.χ. καταφύγια, ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, γυναικείες οργανώσεις) λειτουργούν κατά τη διάρκεια του COVID-19 lockdown και ενημερώστε τη γνωστή σας γι’ αυτές τις πληροφορίες, αρκεί να το κάνετε διακριτικά χωρίς να το ανακαλύψει ο θύτης.

Εάν κάποιο άτομο που γνωρίζετε χρειάζεται επείγουσα βοήθεια για οποιονδήποτε λόγο, να είστε έτοιμοι να καλέσετε τις υπηρεσίες υγείας έκτακτης ανάγκης, την αστυνομία, το κέντρο υγείας, ή την ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας.

 iatropedia.gr