Συναγερμός και έλεγχοι σε εκτροφείο μινκ έξω από τη Θέρμη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Συναγερμός και έλεγχοι σε εκτροφείο μινκ έξω από τη Θέρμη


Σε συνεχή παρακολούθηση με δειγματοληπτικούς ελέγχους και rapid τεστ σε γουνοφόρα ζώα αλλά και στους εκτροφείς και όλοι όσο εμπλέκονται με τις φάρμες βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες Κτηνιατρικής και ο ΕΟΔΥ.
Αρνητικά ήταν όλα τα τεστ που υποβλήθηκαν χθες τα τριάντα περίπου μινγκ σε φάρμα εκτροφής στη Θεσσαλονίκη, για τα οποία είχε γίνει προληπτικός έλεγχος με αφορμή την εξάπλωση του ιού και τα πολλαπλά θετικά κρούσματα που παρατηρήθηκαν σε αντίστοιχες φάρμες στη Δυτική Μακεδονία.

Tα δείγματα βγήκαν όλα αρνητικά και όπως είχε επισημάνει σε χθεσινό ρεπορτάζ ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήριος Μπάτος, οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, σε εβδομαδιαία βάση, ασχέτως με το εάν οι ενδείξεις θα είναι αρνητικές.

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη φάρμα – η μοναδική που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, στην περιοχή του Cedefop και εκτρέφει περίπου 1.200 – 1.300 μινκ, ενώ θεωρείται μικρή για τα συνήθη μεγέθη αντίστοιχων μονάδων.

Το μινκ

Το μινκ είναι ένα αμερικανικό είδος, μη ενδημικό, που συγγενεύει με το κουνάβι. Δεν ξεπερνάει σε μήκος τα 70 εκατοστά, αναπαράγεται μία φορά το χρόνο -το θηλυκό γεννάει από 3 έως 8 μικρά- και είναι δεινός θηρευτής, καθώς κολυμπάει και σκαρφαλώνει με άνεση. Ομως το πιο απειλητικό για το οικοσύστημα χαρακτηριστικό του είναι το ότι αποθηκεύει τροφή – σκοτώνει δηλαδή περισσότερα ζώα απ’ όσα χρειάζεται.




Πληροφορίες από kathimerini.gr grtimes.gr