Το καινοτόμο οικοσύστημα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας γίνεται πόλος έλξης ειδικευμένων επιστημόνων. - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το καινοτόμο οικοσύστημα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας γίνεται πόλος έλξης ειδικευμένων επιστημόνων.




Ένα μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας και πρωτοποριακών εφαρμογών έχει αναπτυχθεί με κεντρικό πυρήνα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως εξηγεί ο Διευθυντής του Εργαστηρίου καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου συντονίζει αυτό το διάστημα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στον κόσμο για την κατασκευή εφαρμογών κυρίως στον τομέα των οργανικών ηλεκτρονικών, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα οκτώ εθνικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 40 πανεπιστήμια,ερευνητικοί φορείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

«Το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού που εργάζεται στα προγράμματα αυτά είναι Έλληνες εξειδικευμένοι επιστήμονες. Στη συντριπτική τους πληροφορία (το 75-85%) το δυναμικό αυτό προέρχεται από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης και είναι απόφοιτοι του ΑΠΘ. Το Εργαστήριο με τις συνολικές δραστηριότητές του αποτελεί πόλο έλξης για επιστήμονες από το εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δημιουργεί ανάχωμα στην «διαρροή εγκεφάλων» αλλά αναστρέφει το BrainDrainσε ένα ουσιαστικό BrainGain» εξηγεί ο Διευθυντής του Εργαστηρίου καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, το οποίο επεκτάθηκε πλέον σε νέες εγκαταστάσεις στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργηθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας HOPE-Aστον οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 40 εταιρείες.

 Ο HOPE-Aέχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με αντίστοιχους Συνδέσμους και φορείς καινοτομίας από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ συμμετέχει ως εταίρος σε ερευνητικά προγράμματα με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και την μεταφορά τους στην αγορά.

Η εξέλιξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας στο ΈθνικόΚέντροΝανοτεχνολογίας, το ΕΚΝΟΗ με την χρηματοδότηση του από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και η σύνδεσή του με τις δράσεις του Thessintec, θα δώσει πνοή ανάπτυξης όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά όλης της Ελλάδας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

BLNANOBIOMED: Παγκόσμια πρώτη για προϊόντα Νανοτεχνολογίας

Μία από τις εταιρείες που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν μέσα από τις δράσεις του Εργαστηρίου, είναι η BLNanobiomed. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η υπεύθυνη της ομάδας Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρός και Δρ Καρδιολογίας Βαρβάρα Καραγκιοζάκη η συγκεκριμένη εταιρεία Νανοϊατρικής ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη βελτιστοποίηση ιατρικών προϊόντων μέσω της Νανοτεχνολογίας.

Αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η ομάδα της Δρ Καραγκιοζάκη δημιούργησε ένα νανοφίλτρογια μάσκες προσώπου που προστατεύει σε ποσοστό 99% από τον κορονοϊό. Το φίλτρο αυτό μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιονδήποτε τύπο μάσκας. Αυτό το πρωτοποριακό προϊόν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τις ιδιότητες των νανοσωματιδίων μπλοκάροντας τον κορονοϊόο οποίος έχει μέγεθος 60-120 νανόμετρα.

Ένα ακόμη σε παγκόσμια πρώτη προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει από την BLNanobiomed: Πρόκειται για, καλλυντικά μενανο-φόρμουλες για στοχευμένη μεταφορά αντιοξειδωτικών ουσιών στη βαθύτερη στοιβάδα της επιδερμίδας, εκεί που συμβαίνει η αναγέννηση του δέρματος. Πολύτιμα συστατικά από την Ελληνική φύση όπως για παράδειγμα η κουρκουμίνη ή η αρώνια μέσω της Νανοτεχνολογίας, δημιουργούν τη νέα γενιά καλλυντικών, τα Nanocosmetics.


ΟΕΤ : Η εταιρεία που εκτυπώνει φωτισμό και ενέργεια


Η εταιρία OrganicElectronicTechnologies είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ διεθνώς εταιρία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, και εκτυπωμένων οργανικών LEDs για παραγωγή ενέργειας και φωτισμού, αντίστοιχα, και παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ελαφρά, φιλικά προς το περιβάλλον που μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε είδους επιφάνεια κτιριακής εγκατάστασης, θερμοκηπίων, ειδών τουρισμού και πέργολες ή ακόμα και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αυτή τη χρονιά η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο προϊόν που υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για τη μοναδική ελληνική έξυπνη στάση λεωφορείων.

«Η Ελληνική έξυπνη στάση λεωφορείου, η οποία είναι αυτόνομη ενεργειακά καθώς έχει ενσωματωμένα οργανικά φωτοβολταικά και ηλεκτρονικά, είναι αυτόνομη ενεργειακά, φωτίζεται το βράδυ, και σε αυτήν οι επιβάτες φορτίζουν τα κινητά τους»,εξηγεί ο SalesManagerτης OrganicElectronicTechnologiesΝίκος Καραγιώργος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική έξυπνη στάση λεωφορείου μπορεί να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από τα αναπτυξιακά προγράμματα όπως «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης» και άλλα έργα του ΕΣΠΑαλλά και του GreenDeal. Η έξυπνη στάση λεωφορείου, αλλά και πρωτοποριακές εφαρμογές παραγωγής ενέργειας και φωτισμού της ΟΕΤ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας τωνSmartCities, SmartIslands, της Ψηφιακής Βιομηχανίας και του GreenDealπου προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΗBLNanobiomed και ηOrganicElectronicTechnologies, οι δύο εταιρείες που «ξεπήδησαν» και συνεργάζονται στενά με το Εργαστηρίο Νανοτεχνολογίας, βραβεύτηκαν πρόσφατα για τα προϊόντα και τις παρουσιάσεις τους στο υβριδικό Συνέδριο για την Έξυπνη Βιομηχανία, το οποίο έγινε στην Αθήνα στις 12 και 13 Οκτωβρίου, και διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος HOPE-A, και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN.

videos
https://www.youtube.com/watch?v=iqE9lbVf0ww
https://oe-technologies.com/index.php/videos/

links
http://www.hope-a.com/
https://oe-technologies.com/
http://bl-nanobiomed.com/

http://www.ltfn.gr/