Μήπως το παιδί σας παραφέρεται; Αυτοί είναι οι λόγοι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μήπως το παιδί σας παραφέρεται; Αυτοί είναι οι λόγοι




Συχνά τα παιδιά όταν είναι κουρασμένα, φωνάζουν, δυσανασχετούν, γίνονται επιθετικά, πετάνε πράγματα.
Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι που ένα παιδί παραφέρεται προκαλώντας την δυσαρέσκεια των γονιών του και δεν είναι πάντα εύκολο να «εντοπιστούν». Γι΄ αυτό και συχνά οι ίδιοι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν για την υποκείμενη αιτία των εκρήξεων του παιδιού τους.
Παρακάτω θα δείτε μερικούς από τους λόγους που κάνουν το παιδί να παραφέρεται όπως τους έχει κωδικοποιήσει η ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin.

Κάτι το έχει αναστατώσει

Μερικά παιδιά ενεργούν παράφορα όταν κάτι τα έχει αναστατώσει σε σημείο που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Η τιμωρία δεν είναι η λύση γιατί θα νιώσουν ότι δεν έχει δικαίωμα να προστατεύονται ή να έχουν συναισθήματα.

Αντιμετωπίζει αναπτυξιακές δυσκολίες ή διαταραχές

Ορισμένα παιδιά «δρουν» περίεργα λόγω διαταραχών. Καταστάσεις που ενδέχεται να ευθύνονται γι΄αυτή τη συμπεριφορά είναι :
  • Διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας (ADHD)
  • Διαταραχές άγχους όπως γενικευμένη διαταραχή άγχους
  • Αυτισμός
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Ενώ όλες αυτές οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με συνδυασμό θεραπειών, η θεραπεία πρέπει επίσης να είναι κατάλληλη και συνεπής.


Έχει αισθητηριακά θέματα


Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά αντιδρούν άσχημα λόγω μη αναγνωρισμένων αισθητηριακών ζητημάτων, όπως διαταραχή της αισθητηριακής επεξεργασίας. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά με αυτισμό (και αρκετά χωρίς ειδική διάγνωση) μπορεί να έχουν αισθητηριακές προκλήσεις που κάνουν τα συνηθισμένα αξιοθέατα και τους ήχους να είναι σωματικά οδυνηρά.

Θέλει προσοχή

Υπάρχουν σίγουρα μερικά παιδιά που μέσω της συμπεριφοράς τους προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους.

Θέλει να εντυπωσιάσει


Υπάρχουν επίσης εκείνα τα παιδιά που «ενεργούν» διαφορετικά για να εντυπωσιάσουν τους συνομηλίκους τους. Ακόμα και όταν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το κίνητρο πίσω από αυτήν την ανάγκη να εντυπωσιάσουν

Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά τα παιδιά παραμελούνται ή αποφεύγονται.Σε άλλες περιπτώσεις, απλά διασκεδάζουν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν η δράση τους δίνει το είδος της προσοχής που θέλουν, θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται άσχημα.

Συνέπειες

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να αναζητήσετε τη βασική αιτία που ωθούν τα παιδιά σε μια τέτοια συμπεριφορά πριν εφαρμόσετε μια συνέπεια. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι δεν μπορείτε να καταλαβαίνετε πάντα τη συμπεριφορά ενός παιδιού καθώς πολλές φορές δεν συμπεριφέρονται με τη λογική.