Οι "Peiramatistas" ξανάρχονται στο ΝΟΗΣΙΣ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι "Peiramatistas" ξανάρχονται στο ΝΟΗΣΙΣ



Και στην εποχή του κορωνοϊού, οι Peiramatistas είναι εδώ, προσαρμοσμένοι στο πνεύμα των ημερών. Τα θέματα των τεσσάρων εργαστηρίων που θα πραγματοποιήσουμε φέτος αναφέρονται στη Βιολογία και στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

• Πώς γίνεται η απολύμανση;
• Πού ζούνε τα μικρόβια;
• Γιατί βήχουμε; Γιατί φταρνιζόμαστε; Γιατί ανατριχιάζουμε;
• Είναι βλαβερά τα έντομα;
• Είναι δυνατά τα πνευμόνια μου;

Και όπως πάντα θα αντιμετωπίσουμε τα ερωτήματα αυτά με πειράματα, κατασκευές και δημιουργικό παιχνίδι, γιατί στους Peiramatistas οι φυσικές επιστήμες είναι ψυχαγωγία.

Τα βιωματικά εργαστήρια STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) συνδυάζουν πειράματα, κατασκευές, παιχνίδια. Κάθε εργαστήριο εστιάζει σε μια θεματική ενότητα: Οι Μικροοργανισμοί, Τα έντομα, Η λειτουργία του σώματος, Αναπνοή και ζωή.

Αναλυτικά τα τέσσερα εργαστήρια:

Οι Μικροοργανισμοί

Ανιχνεύουμε την ύπαρξη μυκήτων με το πείραμα της μαγιάς. Πειραματιζόμαστε με υλικά που βοηθούν ή αναστέλλουν την ανάπτυξη του μύκητα και καταλήγουμε στα φυσικά και χημικά απολυμαντικά. Αναφερόμαστε στους μικροοργανισμούς και στη μεμβράνη τους. Παρασκευάζουμε μικρά σαπούνια με κρυμμένο μήνυμα έκπληξη. Αναφερόμαστε στους ιούς και τα μέσα προφύλαξης. Μιλάμε για τους μύκητες στη διατροφή (κρασί, μπύρα, τυρί, γιαούρτι, ψωμί), παρατηρούμε μονοκύτταρους οργανισμούς σε μικροσκόπιο.

Τα έντομα

Παρατηρούμε έντομα σε μεγεθυντικό φακό, σε ψηφιακό στερεοσκόπιο, σε μοντέλα. Αναφερόμαστε στο μολυσματικό ή τον ευεργετικό ρόλο που έχουν κάποια από αυτά. Αναπαριστούμε τον κύκλο ζωής της μέλισσας και στις μεταμορφώσεις της κατά την ανάπτυξη. Αναφερόμαστε και παρατηρούμε την κίνηση της αράχνης. Παίζουμε την αράχνη σε ομαδικό παιχνίδι συνεργασίας. Δοκιμάζουμε την όραση των εντόμων Κατασκευάζουμε φανταστικά έντομα από πλαστελίνη απλά υλικά.

Η λειτουργία του σώματος

Αναφερόμαστε σε συστήματα της φυσιολογίας του σώματος: τις αισθήσεις, το σκελετικό σύστημα, το μυϊκό σύστημα και την λειτουργία της καρδιάς . Παίζουμε αισθητηριακά παιχνίδια με ενεργοποίηση μόνο μιας αίσθησης. Συνθέτουμε ένα παζλ από τα βασικά οστά του ανθρώπινου σκελετού. Παρατηρούμε και αντιστοιχούμε ακτινογραφίες με μέλη και μέρη του σώματός μας. Παρατηρούμε σε μοντέλο την μυϊκή κίνηση. Ακούμε τους χτύπους της καρδιάς και τους μετρούμε με ψηφιακό ιατρικό οξύμετρο. Παίζουμε παιχνίδι αναπαράστασης της καρδιακής λειτουργίας.

Αναπνοή και ζωή

Αναφερόμαστε στο ισοζύγιο Ο2 και CO2 στα ζώα και στα φυτά. Πειραματιζόμαστε με το CO2 και τη διαλυτότητά μέσα σε υγρό., Μετρούμε την ένταση της αναπνοής και τη δύναμη των πνευμόνων με ιατρικά και αυτοσχέδια σπιρόμετρα (κατασκευή με φιάλη νερού, καλαμάκια και νερό). Αναφερόμαστε σε άλλες λειτουργίες της αναπνοής. Γιατί βήχουμε, φταρνιζόμαστε, λαχανιάζουμε; Σε κινητικό παιχνίδι συνεργασίας, μετράμε σφυγμούς και αναπνοές με ιατρικό ψηφιακό οξύμετρο.

Επιπρόσθετα, οι Peiramatistas θα λειτουργήσουν ακολουθώντας ενημερωμένα πρωτόκολλα προστασίας από τον κορωνοϊό:

• Θερμομέτρηση κατά την άφιξη των παιδιών.
• Μειωμένος αριθμός παιδιών με αποστάσεις μεταξύ των θέσεων εργασίας.
• Απολύμανση χεριών και υλικών.
• Ατομικό σετ υλικών για κάθε παιδί.

Για παιδιά από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τη Β Δημοτικού.