Κινητοποίηση ενάντια στη κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Αγ. Αντώνιο Θέρμης και σε άλλες περιοχές προαναγγέλλουν περιβαλλοντικοί σύλλογοι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κινητοποίηση ενάντια στη κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Αγ. Αντώνιο Θέρμης και σε άλλες περιοχές προαναγγέλλουν περιβαλλοντικοί σύλλογοι



Την πρώτη τους μεγάλη κινητοποίηση «ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων» όπως αναφέρουν, διοργανώνουν διάφορες συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα Βενιζέλου.
«Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών διεκδικούμε το δικαίωμά μας να αναπνεύσουμε! 
Στην πόλη μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη υποβάθμιση της ζωής μας από την καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ (και όποια άλλη ενεργοβόρα βιομηχανία), την κατασκευή των γιγαντιαίων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στον Αγ. Αντώνιο της Θέρμης και τη Μαυροράχη του Λαγκαδά (δίπλα στον έτσι κι αλλιώς καταστροφικό για την περιοχή των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης ΧΥΤΑ-χωματερή) αλλά και την καθημερινή αέρια ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ. και την Elpedison στην περιοχή του Κορδελιού και της δυτικής Θεσσαλονίκης».

 Αυτό αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα που υπογράφουν ο Περιβαλλοντικός σύλλογος Ασσήρου, η Συνεργασία όλων κατά της Μ.Ε.Α. περιοχής Λαγκαδά, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων, ο Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά, η Επιτροπή αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.

«Ζητούμε διαφορετική πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων, με μείωση του όγκου τους και του πλαστικού καθώς και την προώθηση της ανακύκλωσης. Δεν είναι περιβαλλοντικά σωστή η διαχείριση των απορριμμάτων με την κατασκευή δύο “φαραωνικών” Μ.Ε.Α. που θα “υποδέχονται” ετησίως πάνω από 300.000 τόνους απορριμμάτων απ’ όλη την κεντρική Μακεδονία», ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων.

Τόνισαν δε, ότι ο κύριος μολυντικής της λίμνης Κορώνειας είναι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, προσθέτοντας ότι «η λεκάνη του Λαγκαδά δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση»

amna.gr