Γυμναστική: Τα οφέλη της πέρα από… το σώμα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γυμναστική: Τα οφέλη της πέρα από… το σώμα





Πολλά και ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα οφέλη της γυμναστικής για το σώμα αλλά και την συνολική εικόνα της υγείας του οργανισμού.
Ωστόσο, δεν περιορίζονται εκεί, μιας και ο ενεργός τρόπος ζωής φαίνεται να ωφελεί και την ψυχική μας υγεία. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων πριν ακόμα εκδηλωθούν ενώ μελέτες τονίζουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα πολλών υφιστάμενων ψυχικών ζητημάτων. Καθώς γυμνάζεται το σώμα σας, ενισχύετε και το μυαλό σας με τους ακόλουθους τρεις τρόπους:

1. Η γυμναστική βελτιώνει την γνωστική λειτουργία

Μια νέα έκθεση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Basel στην Ελβετία και του Πανεπιστημίου Tsukuba στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι τα συντονισμένα αθλήματα που μπορείτε να κάνετε μαζί με άλλους, όπως το τένις ή το ποδόσφαιρο, έχουν μεγαλύτερη θετική επίδραση στις γνωστικές ικανότητες από τις σόλο δραστηριότητες γυμναστικής. Στα πλαίσια της έκθεσης αναλύθηκαν 80 μελέτες αναφορικά με διάφορους τύπους και πτυχές της άσκησης και πώς επηρεάζουν τη γνωστική απόδοση. Ενώ όλοι οι τύποι άσκησης βρέθηκαν να αυξάνουν τις γνωστικές ικανότητες, το μεγαλύτερο όφελος προήλθε από αθλήματα που συνδύαζαν πολύπλοκα σύνολα κινήσεων και αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες. Το αυξημένο όφελος ήρθε με τη μορφή ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων και νευρικών συνδέσεων στον μετωπιαίο λοβό.

2. Ενισχύει την μνήμη

Η αερόβια άσκηση διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την λειτουργία της μνήμης, υποστηρίζει η Δρ. Wendy Suzuki, καθηγήτρια Νευρικής Επιστήμης και Ψυχολογίας στο Κέντρο Νευρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Καθώς γυμνάζεστε, το σώμα εκκρίνει ένα ευρύ φάσμα νευροχημικών, συμπεριλαμβανομένων των αυξητικών παραγόντων που διεγείρουν τη γέννηση ολοκαίνουργων εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου. Αυτή είναι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για την αποθήκευση μακροχρόνιων αναμνήσεων» εξηγεί. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease διαπίστωσε βελτίωση στην μνήμη κατά 47% σε ανθρώπους που έκαναν αερόβια γυμναστική για ένα χρόνο.

3.«Ανεβάζει» την διάθεση

Μόνο μια ήπια προπόνηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, υποστηρίζει η Δρ. Wendy Suzuki. Κάθε φορά που γυμναζόμαστε, «ενθαρρύνουμε» τον εγκέφαλό μας να απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως η σεροτονίνη, που ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και την πείνα και τις δικές μας «ορμόνες της ευτυχίας», τις ενδορφίνες. 

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Preventive Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν προπόνηση δύναμης ή αεροβικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και η ποδηλασία ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία και τη διάθεση. Με την πάροδο του χρόνου, η γυμναστική μπορεί ακόμη και να αλλάξει μόνιμα τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας προς το καλύτερο, επισημαίνει η Δρ. Wendy Suzuki.

 vita.gr