Αυτα τα δύο φρούτα την ημέρα επί δύο εβδομάδες χαρίζουν (και) ευεξία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αυτα τα δύο φρούτα την ημέρα επί δύο εβδομάδες χαρίζουν (και) ευεξία



Δείτε ποιο φρούτο μπορείτε να τρώτε καθημερινά με στόχο την αύξηση της ευεξίας σας και την ενίσχυση των επιπέδων της βιταμίνης C στον οργανισμό
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients έδειξε ότι οι ενήλικες με χαμηλή διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C μπορούν να νιώσουν ευεξία και να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση, καταναλώνοντας δύο ακτινίδια την ημέρα για δύο εβδομάδες.

Η μελέτη υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα της πρόσληψης βιταμίνης C από ολόκληρα φρούτα όπως το ακτινίδιο, διαπιστώνοντας ότι οι παρατηρούμενες επιδράσεις ήταν πιο αξιοσημείωτες από ό,τι σε έναν αντίστοιχο πληθυσμό που λάμβανε βιταμίνη C κυρίως μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago πραγματοποίησαν μία ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο παρέμβαση για να εξετάσουν αν η αύξηση της βιταμίνης C μέσω φρούτων ή συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα ευεξίας.

Στην ανάλυσή τους συμπεριέλαβαν 167 συμμετέχοντες 18-35 ετών, οι οποίοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και τους χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες, μία με ακτινίδια, μία με αντίστοιχο σε βιταμίνη συμπλήρωμα (250 mg) και μία με εικονικό φάρμακο. Κάθε ημέρα για τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταναλώσουν είτε δύο ακτινίδια είτε το συμπλήρωμα διατροφής, ενώ οι μετρήσεις στα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα και τα ερωτηματολόγια σχετικά με τη διάθεση, την κόπωση και τη γενική κατάσταση των συμμετεχόντων πραγματοποιούνταν κάθε δεκαπενθήμερο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα βιταμίνης C τόσο στην ομάδα με το ακτινίδιο όσο και σε αυτή με το συμπλήρωμα έφτασαν στο φυσιολογικό επίπεδο εντός δύο εβδομάδων, σε αντίθεση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου που δεν παρουσίασε καμία διαφορά. Σημαντικό εύρημα, ωστόσο, αποτελούν τα επιπλέον οφέλη στην ευεξία που ανέφερε η πρώτη ομάδα.

«Το φρούτο έχει μεγαλύτερη ποικιλία οφελών. Περιορίζει την κόπωση και βελτιώνει τη διάθεση και την συνολική κατάσταση σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από αυτό που είδαμε στην ομάδα του συμπληρώματος. Το χάπι της βιταμίνης C πράγματι μείωσε την κόπωση και βελτίωσε την κατάσταση ως ένα βαθμό στα άτομα με παρατεταμένα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C που μας οδήγησαν στην παρέμβαση. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι τα οφέλη από την κατανάλωση ακτινιδίου αναδείχθηκαν μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής, Tamlin Conner.

Η βιταμίνη C έχει πολλές λειτουργίες τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο και αυξάνει την παραγωγή διάφορων ορμονών και νευροδιαβιβαστών, όπως η αδρεναλίνη, η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη που ελέγχει τα επίπεδα του στρες ρυθμίζει τη διάθεση και ενισχύει το αίσθημα της καλής σωματικής και ψυχικής κατάστασης.

Σε σχετικό σχόλιο, η ερευνήτρια και καθηγήτρια Margreet Vissers, αναφέρει πως παρόλο που οι συνδέσεις ανάμεσα στη βιταμίνη C και τη σωματική λειτουργία έχουν καταγραφεί εκτενώς, η μελέτη αυτή αναδεικνύει ένα ρόλο της βιταμίνης αυτής και στην ψυχική λειτουργία, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η πρόσληψη του φρούτου προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυξάνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης C μέσω της κατανάλωσης φρούτων όπως το ακτινίδιο, οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν και άλλα ενεργά συστατικά που θα ωφελήσουν ακόμα περισσότερα συστήματα του σώματος και του εγκεφάλου τους.

«Για παράδειγμα, το ακτινίδιο έχει αναρίθμητες επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία κι επίσης είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, που ωφελούν το έντερο. Υπάρχουν σημαντικές συνδέσεις ανάμεσα στο έντερο και τη ρύθμιση της διάθεσης, γι’αυτό ίσως και να είναι ένας λόγους που το ακτινίδιο ωφέλησε τους συμμετέχοντες στη μελέτη μας περισσότερο από τα συμπληρώματα διατροφής», καταλήγει ο Δρ. Conner.