Γιατί να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο




«Τα κατοικίδια σε αντανακλούν όπως οι καθρέφτες. Όταν είσαι χαρούμενος, μπορείς να δεις τον σκύλο να χαμογελάει και, όταν είσαι λυπημένος, η γάτα κλαίει» – Munia Khan
Τα κατοικίδια ζωάκια μπορούν να προσφέρουν στον άνθρωπο αμέτρητα θετικά στην καθημερινότητα του και στην ψυχολογία του. Αν έχεις ήδη ένα κατοικίδιο τότε λογικά θα έχεις συνειδητοποιήσει αρκετά από αυτά. 
Αν πάλι δεν έχεις, μήπως ήρθε η στιγμή να αποκτήσεις ένα; Μάθε για την θετική επίδραση που μπορούν να έχουν πάνω σου και στην συνέχεια αποφάσισε υπεύθυνα, αν θα ήθελες να δώσεις στην καθημερινότητα σου, μία νέα πνοή.

Γιατί να αποκτήσω κατοικίδιο

Οι λόγοι για να αποκτήσεις κατοικίδιο είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντοι και αδιάφοροι. Έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν την καθημερινότητα σου προς το καλύτερο και να σου προσφέρουν αμέτρητα θετικά.

Μερικοί καλοί λόγοι…

Σε αγαπούν αληθινά και χωρίς όρια.

Ποτέ δεν νιώθεις μοναξιά. Είναι η συντροφιά που βρίσκεται πάντα εκεί για εσένα


Σου προσφέρουν ασφάλεια. Τα περισσότερα ζώα έχουν διαίσθηση και αντιλαμβάνονται τον πιθανό επερχόμενο κίνδυνο. Τα σκυλιά, ειδικότερα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν προστατέψει τους ιδιοκτήτες τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.


Το χάιδεμα του κατοικίδιού σου μπορεί να σε ηρεμήσει και να ρίξει τους έντονους ρυθμούς σου μετά από μία δύσκολη μέρα.

Ποτέ δεν τρως μόνος σου. Στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσει να τρώνε μόνοι τους. Η συντροφιά του κατοικίδιού σου θα σε απαλλάξει από το να γευματίζεις παρέα με τους τοίχους.

Αν έχετε παιδιά τότε είναι χρήσιμο να γνωρίζεται ότι μεγαλώνοντας με ένα κατοικίδιο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αλλεργίες.


Θα γίνεις πιο υπεύθυνος. Το να μάθεις να φροντίζεις πέρα από τον εαυτό σου και ένα κατοικίδιο, θα σε κάνει περισσότερο υπεύθυνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σου δώσει αυτοπεποίθηση και να αποκτήσεις την πίστη ότι μπορείς να αναλάβεις ευθύνες.

Είναι η καλύτερη αφορμή για να σηκωθείς από τον καναπέ σου ή να ξεφύγεις από μια βαρετή μέρα.

Ο σκύλος σου θέλει βόλτα. Η γατούλα σου θέλει νάζια. Το κουνελάκι σου θέλει να το κυνηγήσεις.

Θετική επίδραση και στην ψυχολογία

Τα κατοικίδια έχουν πολλά οφέλη για την ψυχολογία σου. Δεν είναι απλά μια τυχαία θεωρία. Έχουν γίνει πολλές έρευνες που αποδεικνύουν πως τα κατοικίδια έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Το άγχος είναι μία από τις πιο σημαντικές ψυχικές διαταραχές που απασχολεί τον σημερινό άνθρωπο. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology, η επικοινωνία μας με ένα ζώο μειώνει τα επίπεδα στρες και προάγει τη συνολική κατάσταση της υγείας μας.


Η κατάθλιψη είναι ακόμα ένα μείζον θέμα που απασχολεί τον άνθρωπο. 

Μπορεί όμως η ύπαρξη ενός κατοικίδιου να βοηθήσει στην καταπολέμηση της; “Τα κατοικίδια προσφέρουν μια άνευ όρων αγάπη που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τους ανθρώπους με κατάθλιψη”, υποστηρίζει ο δρ Ian Cook, ψυχίατρος και διευθυντής του Προγράμματος Έρευνα της Κατάθλιψης στο αμερικανικό πανεπιστήμιο UCLA. 

Η άνευ όρων αγάπη, η συντροφιά, η επαφή και η υπευθυνότητα που αποκτάς μέσω ενός κατοικίδιου μπορούν να συμβάλουν ως έναν βαθμό στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

 ecozen.gr