Τι μπορεί να πάθεις αν κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι μπορεί να πάθεις αν κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν για ύπνο αμέσως μετά από ένα δροσιστικό ντους και ενώ τα μαλλιά τους είναι ακόμα βρεγμένα.
Είναι μεν πιθανό να αρρωστήσεις αν κοιμηθείς με βρεγμένα μαλλιά, αλλά μάλλον όχι με τον τρόπο που φαντάζεσαι.

Οι κίνδυνοι είναι λίγοι, αλλά υπάρχουν μερικοί που πρέπει να γνωρίζετε προτού πέσετε για ύπνο το βράδυ με βρεγμένα μαλλιά.


Γίνεται να κρυολογήσεις;

Το να πάθει κανείς κοινό κρυολόγημα είναι η πιο κοινή ανησυχία σε αυτή την περίπτωση. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί κανείς να κρυώσει αν κοιμηθεί με βρεγμένα μαλλιά. Όταν κάποιος κρυώσει, σημαίνει ότι μολύνθηκε από ιό», λέει ο δρ. Chirag Shah.

Το κοινό κρυολόγημα δεν έχει καμία σχέση με το κρύο, αλλά με το αν και κατά πόσον εκτίθεστε σε κάποιον από τους 200 ιούς που προκαλούν κρυολόγημα, συνήθως ρινοϊό.

Ο ιός εισέρχεται στο σώμα σας μέσω της μύτης, του στόματος ή των ματιών και εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα, όταν ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται, βήχει ή μιλάει. Μπορεί επίσης να κολλήσετε αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια ή αν έρθετε σε άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.


Μυκητιασικές λοιμώξεις

Αν και ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά δεν προκαλεί κρυολόγημα, ο δρ. Shah λέει ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μυκητιασικής λοίμωξης του τριχωτού της κεφαλής.

Οι μύκητες, όπως ο μύκητας Malassezia, μπορεί να οδηγήσουν σε πιτυρίδα ή δερματίτιδα (ξηροδερμία), σύμφωνα με τον δρ. Shah, ο οποίος συνιστά να κοιμάστε με στεγνά μαλλιά.

Μαζί με τον μύκητα, ο οποίος υπάρχει με φυσικό τρόπο στο τριχωτό της κεφαλής σας, τα μαξιλάρια είναι επίσης εστίες για μύκητα. Ευδοκιμεί σε ζεστό περιβάλλον και υγρό περιβάλλον και ο συνδυασμός του μαξιλαριού με τα βρεγμένα μαλλιά αποτελούν ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής.


Σπάσιμο μαλλιών

Ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά επηρεάζει τα ίδια τα μαλλιά.

«Τα μαλλιά είναι πιο αδύναμα όταν είναι βρεγμένα. Ο κύριος κίνδυνος (εκτός των δερματολογικών) είναι το σπάσιμο των μαλλιών όταν γυρίζετε πλευρό καθώς κοιμάστε. Αυτό είναι ιδιαίτερα πρόβλημα εάν τα μαλλιά είναι πλεγμένα ή τα έχετε σε 'κότσο', που αυξάνει την τάση στην τρίχα. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ύπνο με βρεγμένα μαλλιά, τουλάχιστον αφήστε τα λυτά κι ελεύθερα», λέει ο δερματολόγος δρ. Adarsh Vijay Mudgil.