Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τον Προσωπικό Αριθμό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τον Προσωπικό ΑριθμόΜε 275 ψήφους υπέρ ψηφίσθηκε επί της αρχής το ν/σ για την ψηφιακή διακυβέρνηση. «Υπέρ» ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25 ενώ «κατά» ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Υπερψηφίστηκαν επίσης «κατά πλειοψηφία» τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου, καθώς και:-Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τη «λήψη έκτακτων προσωρινών μέτρων για την οργάνωση του τόπου και χρόνου εργασίας, για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19» και

-Η τροπολογία με τίτλο «1. Αριθμοί Προγραμμάτων (LCN) για περιεχόμενο επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής 2. Οργανωτικές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης 3. Λειτουργία του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων 4. Ζητήματα καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας».

Μιλώντας επί του ν/σ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε ότι εντός των επομένων ημερών θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του φάσματος 5ης Γενιάς (5G). «Θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο στις αρχές της επόμενης», είπε ο κ. Πιερρακάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι είμαστε από τις λίγες χώρες, αν όχι η μόνη, που δεν πήγε πίσω τη δημοπρασία για το φάσμα 5G, λόγω της πανδημίας.

Αναφορικά με το στόχο του για την ψηφιακή διακυβέρνηση είπε ότι είναι με το πάτημα ενός κουμπιού, να ξέρει ο πολίτης σε ποια υπηρεσία πρέπει να απευθυνθεί για να πάρει το έγγραφο που θέλει. Πρόκειται για την «θυρίδα του πολίτη», διαδικασία που θα ξεκινήσει από τα ΚΕΠ και θα διαχυθεί σε όλες τις υπηρεσίες.


Υπενθυμίζεται ότι με το ν/σ, μεταξύ άλλων:


-Καθιερώνεται ο προσωπικός αριθμός (Π.Α.) υποχρεωτικής επαλήθευσης της ταυτότητας των φυσικών προσώπων στις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημόσιου τομέα προχωράει η κυβέρνηση. Ο Π.Α. αποτελείται από δώδεκα (12) αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα εννέα (9) είναι αριθμητικά. Χορηγείται, δε, άπαξ στο φυσικό πρόσωπο. Ο Π.Α. δεν μεταβάλλεται και απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

-Δημιουργούνται υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης σε κάθε υπουργείο. Παράλληλα καθιερώνεται ετήσιος διαγωνισμός και απονομή βραβείων ψηφιακής διακυβέρνησης.


–Δημιουργείται δημόσια εταιρεία 5G & ταμείο «Φαιστός»: Σε αυτό θα δίνεται περίπου το 25% των εσόδων από την διάθεση των αδειών κινητής τηλεφωνίας. Στόχος είναι το ταμείο να χρηματοδοτήσει προσπάθειες ανάπτυξης εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας 5G.


-Προβλέπεται απλή ενημέρωση και όχι άδεια από τους δήμους για τη διαδικασία εγκατάστασης οπτικών ινών.


Δεν υπάρχουν σχόλια